Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Εβδομάδα ενημερωτικών εκδηλώσεων στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Σητείας.


Στα πλαίσια των ενημερωτικών εκδηλώσεων με την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη Αυγούστου 22, εσπερίδα με θέμα την «Δημιουργία Παγκόσμιου επιστημονικού δικτύου για την υποστήριξη, έρευνα και ανάδειξη του Γεωπάρκου Σητείας» και την Τετάρτη 29 Αυγούστου ενημερωτική συνάντηση με θέμα την «Ορνιθοπανίδα και τους υγροτόπους του Γεωπάρκου της Σητείας»




Την Τετάρτη Αυγούστου 22 σε συνεργασία με το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του T.E.I. Κρήτης στην Σητεία ,η Δρ Καλλιόπη Πεδιαδίτη, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Τουλόν στην Γαλλία και με την υποστήριξη του LandscapeResearch, της Οξφόρδης, έγινε η παρουσίαση της έρευνας στην οποία έχει προχωρήσει, σχετικά με την δημιουργία παγκόσμιου επιστημονικού δικτύου για την υποστήριξη, έρευνα και ανάδειξη του Γεωπάρκου Σητείας. Στο πρόγραμμα προβλέπεται η ανοικτή πρόσκληση επιστημονικών φορέων και ειδικών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα από την Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να συμμετέχουν στην μόνιμη επιστημονική ομάδα του Γεωπάρκου. Η επιδίωξη είναι ότι μέσα από στοχευμένες δράσεις και επικοινωνίες να διαδοθεί το Γεωπάρκο Σητείας στην επιστημονική κοινότητα, και θα δημιουργηθεί ένα επιστημονικό υποστηρικτικό δίκτυο το οποίο θα συμβάλει διαχρονικά στην ανάδειξη της περιοχής ως παγκόσμιο πόλο έρευνας. Παράλληλα μέσα από αυτή την διαδικασία να υπάρξει ενίσχυση αμφίδρομης συνεργασίας του Γεωπάρκου με το ΤΕΙ Κρήτης της Σητείας.





Την Τετάρτη 29 Αυγούστου, σε συνεργασία με τον Προοδευτικό Σύλλογο Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος»,στην αυλή του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Σητείας πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με στόχο την ανάδειξη και την προστασία της σπάνιας ορνιθοπανίδας και των υγροτόπων του Γεωπάρκου της Σητείας, αλλά και η προοπτική ανάπτυξης δράσεων που θα εμπλουτίσουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού της περιοχής όπως η παρατήρηση πουλιών .



Ο Μιχάλης Δρετάκης Βιολόγος Ορνιθολόγος, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και μέλους της Επιτροπής Διαχείρισης του Γεωπάρκου, έκανε αναλυτική παρουσίαση όλων των ειδών ορνιθοπανίδας που συναντάμε στο Γεωπάρκο της Σητείας, που λόγο της γεωγραφικής της θέσης παρουσιάζει τεράστιο ορνιθολογικό ενδιαφέρον. Πάνω από 200 είδη, πολλά από τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως παγκοσμίως απειλούμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μαυροπετρίτης ή γεράκι της Ελεονόρας, ήΒαρβάκι, Falcoeleonorae φωλιάζει στα νησιά Διονησάδες σε ποσοστό περίπου 15% του παγκόσμιου πληθυσμού του. Σημαντική ήταν και η ενημέρωση σχετικά με την παρατήρηση πουλιών , «Birdwatching», που είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και ήπιες δραστηριότητες που κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο. Χιλιάδες επισκέπτες περνούν τις διακοπές τους μόνο παρατηρώντας σπάνια πουλιά. Το Γεωπάρκο της Σητείας αποτελεί ιδανική περιοχή για την ανάπτυξη του birdwatching.

Ενημέρωση για τους υγροτόπους και τους υδρογεωλογικούς Γεώτοπους του Γεωπάρκου Σητείας, έγινε από τον Βαγγέλη Περάκη, Συντονιστή του Γεωπάρκου Σητείας. Μικροί σχετικά σε μέγεθος και διάσπαρτοι, αποτελούν όμως ένα καλό παράδειγμα δικτύου νησιωτικών υγρότοπων. Εντός του Γεωπάρκου υπάρχουν δώδεκα φυσικές και πέντε τεχνητές υγροτοπικές περιοχές . Λόγω του αριθμού και της θέσης τους έχουν εξαιρετική σημασία για τα μεταναστευτικά πουλιά, είναι κατάλληλες περιοχές για την ανάπτυξη εναλλακτικών, ήπιων μορφών τουρισμού, προσφέρουν ευκαιρίες για περιβαλλοντική εκπαίδευση και επιστημονική έρευνα, σταθεροποιούν την ακτογραμμή προστατεύοντας την από τη διάβρωση. Οι απειλές πολλές, και η απώλεια ενός μικρού υγροτόπου δε θα είναι ακόμα μια απώλεια για την βιοποικιλότητα και για τα σπάνια είδη που φιλοξενούν. Θα είναι μια απώλεια για την ίδια μας την ζωή και οφείλουμε ως πολίτες, ως κοινωνία να τους προστατέψουμε.

Ευχαριστούμε, την Δρ Καλλιόπη Πεδιαδίτη για την συνεργασία και την βοήθεια που προσφέρει στο Γεωπάρκο της Σητείας, τον Μιχάλη Δρετάκη για την παρουσία του και την στήριξη του Γεωπάρκου Σητείας, το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του T.E.I. Κρήτης στην Σητεία και το Δ.Σ. του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος», για την πολύτιμη συνεργασία τους.

O Αντιδήμαρχος Σητείας
Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ
Λεωνίδας Τερζής



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου