Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Συμεωνίδη Σίμο, γραμματέα της ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Σητείας, τους δημοτικούς συμβούλους με τη Λαϊκή Συσπείρωση Αναγνωστάκη Γιάννη, Μουτάκη Λεωνίδα και τον πρώην υποψήφιο με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην δημοτική ενότητα Λεύκης Ρουσσιά Γιώργο, συναντήθηκαν με κατοίκους του Χανδρά και των Αρμένων, την Κυριακή 31 Μαρτίου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον Χανδρά, με δεκάδες κατοίκους, όπου έγινε ενημέρωση τους για τις εξελίξεις σχετικά με τον ενεργειακό σχεδιασμό του κεφαλαίου στην περιοχή, με ιδιαίτερη αναφορά στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο συμφερόντων Κοπελούζου με 3 Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 55MW εντός επικράτειας των οικισμών Αρμένοι, Χανδράς, Μέσα Απίδι και Περβολάκια. ΜΠΕ για την οποία η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Σητείας στην συνεδρίαση της 6η Μάρτη γνωμοδότησε θετικά.
Ο Συμεωνίδης Σίμος μαζί με τα μέλη του κλιμακίου, απευθυνόμενοι, στους κατοίκους χαιρέτησαν την προσπάθεια τους να ενημερωθούν και να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες της περιοχής. Εξήραν ότι ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο έπαιξε η παρουσία τους στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, όπου και αναβλήθηκε η συζήτηση για γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ. Αυτό αποδεικνύει ότι η μεθόδευση από την πλευρά της δημοτικής αρχής, της περιφερειακής αρχής και βεβαίως άλλων μηχανισμών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση και επιστρατεύθηκαν για να υπάρξει αυτή η, αρνητική για το λαό, απόφαση του δημοτικού συμβουλίου την 6η Μάρτη, δεν πέτυχε το σκοπό της, αφού είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που σηκώνουν ανάστημα για την υπεράσπιση του τόπου μας.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ ενημέρωσε τους κατοίκους ότι σε αυτήν την συνεδρίαση έπεσαν όσες μάσκες ακόμα στέκονταν αφού:
1)Το έργο των 55MW στη ΔΕ Λεύκης μόνο μεμονωμένο ή τοπικό έργο δεν είναι. Είναι στα πλαίσια των 2 ειδικών έργων ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ και ΤΕΡΝΑ 1000mw έκαστο, για αυτό και γράφει στις άδειες της ΡΑΕ για το καθένα ότι αποτελεί τμήμα ενός ενιαίου συγκροτήματος αιολικών πάρκων. Συγκεκριμένα: « Η παρούσα Βεβαίωση Παραγωγού Ειδικού Έργου αφορά αιολικό σταθμό, ο οποίος αποτελεί τμήμα ενός ενιαίου συγκροτήματος αιολικών πάρκων στη νήσο Κρήτη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. (ζ) της παρ. 5 του άρθρου 10 του ν. 4685/2020, καθώς και στην παρ. 31 του άρθρου 2 του ν. 3468/2006, όπως ισχύει, συνολικής ισχύος 1023,5 MW.
Είναι έωλα τα επιχειρήματα περί «αποφάσεων τοπικών κοινωνικών» που με μεθόδευση βαφτίστηκαν οι αποφάσεις των τοπικών κοινοτήτων που στήριξε η δημοτική αρχή. Μάλιστα επιστρατεύτηκαν αυτές οι δυνάμεις που αναζητώντας επιχειρήματα ξέθαψαν τα περί «προστασία περιβάλλοντος», «κλιματική αλλαγή», «φθηνό ρεύμα», «ανταποδοτικά» κ.α. που ο Σητειακός λαός προ πολλού έχει αποκαλύψει ότι πρόκειται για το τυράκι στη φάκα της «πράσινης»-κατάμαυρης μετάβασης. Άλλωστε το βλέπουμε στον τόπο μας πως απέχουν από την πραγματικότητα αυτά τα «επιχειρήματα».
Υπάρχει βέβαια και μία σημαντική αλήθεια που δεν μπορεί να μην ειπωθεί, ότι όσο και ο δήμος, οι δημοτικές αρχές διαχρονικά δεν φρόντισαν μία περιοχή τόσο αυτή απαξιώνεται και τότε μοιάζει μονόδρομος η «πράσινη επέλαση-καταστροφή». Ας υλοποιούσαν απαραίτητα έργα, όπως αγροτικής οδοποιίας, προστασίας και αξιοποίησης των αποθεμάτων νερού ύδρευσης και άρδευσης, ανάδειξη του φυσικού και αρχαιολογικού πλούτου, του Γεωπάρκου, της αστικής συγκοινωνίας, πολιτιστικών κέντρων κ.α. που έχει ανάγκη η πλειοψηφία και να αφήσουν τα αντισταθμιστικά -προθέσεις εταιρειών- που εκβιάζουν ευγενικά για να μην αντιμετωπίσουν την λαϊκή αντίδραση.
2) Προσπάθησαν να κρύψουν ότι είναι τεράστιος ο όγκος των επενδύσεων-δηλαδή της καταστροφής- που εσκεμμένα οι επενδυτές τα σπάνε σε κομμάτια για να κρύψουν το σχέδιο όπου κάθε σπιθαμή γης, θάλασσας και όπου χρειαστεί αποτελεί χώρο εγκατάστασης τέτοιων έργων. Αυτό δείχνει ότι υιοθετούν και τον τρόπο που χρησιμοποιούν οι εταιρείες ώστε αυτός ο σχεδιασμός να μην συναντήσει αντιστάσεις.
3)Το έργο αυτό χωροθετείται εκτός ακόμα και από αυτό που η δημοτική αρχή έχει προσδιορίσει ως «ενεργειακό κόμβο». Όμως ο «ενεργειακός κόμβος» ως οριοθέτηση είναι σε αποφάσεις, οδηγίες, νόμους των ΕΕ (Ελλάδα), Κυβερνήσεων (Κρήτη, Αιγαίο, Θράκη, Μακεδονία), Περιφέρειας Κρήτης (Λασίθι), Σητείας (Αθερινόλακκος) και για αυτό γίνεται λάστιχο. Είναι μούφα οριοθέτηση και όποιος την επικαλούνταν κορόιδευε, ιδιαίτερα από πολιτικές δυνάμεις.
4)Είναι σωρευτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι είναι υποκριτικές οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμου. Οι Α/Γ αυτές θα φτάνουν κοντά τα 150μ(οι τωρινές στον Χανδρά είναι υποδιπλάσιες,61,50μ). Δεν τηρείται για άλλη μια φορά το θεσμικό πλαίσιο που οι ίδιες οι κυβερνήσεις διαμορφώνουν που από μόνο του είναι αντιλαϊκό ούτως ή άλλως. Δεν τηρούνται αποστάσεις από οικισμούς, από αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, προβλέπονται εντός ζωνών προστασίας, καταφυγίων άγριας ζωής, εντός του Γεωπάρκου, ενώ συνοδά έργα οδοποιίας θα αλλοιώσουν αν δεν καταστρέψουν σημαντικά την περιοχή. Υπονομεύεται η περιοχή για δεκαετίες μέσα από την εγκατάλειψη υφιστάμενων άλλων ήπιων δραστηριοτήτων και την μετατροπή της σε ένα απέραντο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
5)Η υπερψήφιση από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου στη συνεδρίαση της 6ης Μάρτη, αντικειμενικά υπονομεύει την προσπάθεια κατοίκων του Δήμου Σητείας για να εμποδίσουν άλλα αντίστοιχα έργα, αφού γίνεται αποδοχή μία ΜΠΕ που κάνει παραδοχές που σε άλλες περιπτώσεις έχουμε προσβάλλει στο ΣτΕ (π.χ. Υβριδικό Αμαρίου-Σητείας της ΤΕΡΝΑ.
Κλείνοντας ο επικεφαλής του κλιμακίου του Κόμματος είπε:
«Στην συνεδρίαση της 6η Μάρτη, έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής που επικαλούνταν η δημοτική αρχή για να κρύψει τις θέσεις της για την «Πράσινη Μετάβαση» και ότι είναι αποφασισμένη να βάλει πλάτη για να περάσει.
Η συντριπτική πλειοψηφία του Λαού και της Νεολαίας στην περιοχή μας έχει δηλώσει σε διάφορες στιγμές και με πολλούς τρόπους ότι «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!». Η περιοχή μας είναι υπερκορεσμένη και δεν θα παραδοθεί στην επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας.
Αυτό το παλλαϊκό «ΩΣ ΕΔΩ» είναι αποτέλεσμα της αρνητικής πείρας που έχουμε όλες οι Σητειακές και οι Σητειακοί όπου ξεπαραδιαζόμαστε στους εμπόρους της Ενέργειας για να έχουμε το αυτονόητο: «ενέργεια-κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα». Επίσης είναι αποτέλεσμα της αρνητικής πείρας που έχουμε όλες οι Σητειακές και οι Σητειακοί στο ζήτημα της υπονόμευσης του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου στην περιοχής μας, στην αλλαγή της φυσιογνωμίας του τόπου μας και την μετατροπή του σε ένα απέραντο βιομηχανικό πάρκο. Χάνονται θέσεις εργασίας, παραγωγικές δυνατότητες μένουν ανεκμετάλλευτες για να τα τσεπώσουν μια χούφτα παράσιτα-επιχειρηματικοί όμιλοι.
Οι «πράσινοι» ή και όλων των αποχρώσεων επενδυτές, ενεργειακοί επιχειρηματικοί όμιλοι, επενδύουν για εξασφαλισμένα τεράστια κέρδη σε μία αγορά που δεν έχει ρίσκο, όπως συμβαίνει στην υγεία, στην παιδεία και σε άλλα κοινωνικά αγαθά. Αυτός είναι ο λόγος που το φυσικό περιβάλλον το βλέπουν ως πεδίο κερδοφορίας (έδαφος, υδροφόρα ορίζοντα, το γεωολογικό ανάγλυφο κ.α.) και τις άλλες υφιστάμενες παραγωγικές δραστηριότητες (όπως την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, την αγροτική παραγωγή, την αλιεία, τα μικρά τουριστικά καταλύματα και παρεμφερείς εκμεταλλεύσεις, άλλες μικρές μεταποιητικές εκμεταλλεύσεις κτλ) εμπόδιο, αφού το ένα αναιρεί το άλλο.
Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι η Σητεία είναι στο μάτι του Κυκλώνα της «πράσινης μετάβασης-επέλασης». Στις ήδη 149 υφιστάμενες ανεμογεννήτριες(Α/Γ) στη Σητεία που παράγουν το 42,6 % της ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά σε όλη την Κρήτη προστίθενται 126 Α/Γ που έχουν λάβει άδειες παραγωγής χωρίς να έχουν λάβει ακόμα Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων. Ο σχεδιασμός, που ξέρουμε, υπολογίζεται σε πάνω από 1000MW μονάχα στο Λασίθι και κυρίως στη Σητεία όταν όλη η Κρήτη σε περίοδο αιχμής έχει ενεργειακές ανάγκες 800MW.
Η δική μας θέση είναι καθαρή, διαχρονική και κρυστάλλινη: Εμείς απορρίπτουμε τον ενεργειακό σχεδιασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο σύνολο του. Ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι αντιλαϊκός στο σύνολο του και για αυτό τα πιθανά σενάρια χωροθέτησης του δεν μπορούν να βελτιώσουν το περιεχόμενο του. Σήμερα μπορεί να είναι ακόμα και σύμφωνος με το γενικό χωροταξικό και με ότι άλλο υφίσταται αλλά ποιος λέει ότι αυτά τα ζητήματα είναι ακίνητα. Ακόμα και αν δεν είμαστε εμείς εδώ σε 10-20 χρόνια θα είναι άλλοι και μάλιστα οι νέες γενιές που θα θέλουν να ζήσουν αξιοπρεπώς στον τόπο μας και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ανοίξει καμία πόρτα, παραθυράκι ή σχισμή για να “νομιμοποιηθεί” αυτό το έκτρωμα. Μήπως πριν από 20 χρόνια μπορούσε να φανταστεί κανείς αυτό που έχει γίνει σήμερα; »
Τέλος, τα μέλη του κλιμακίου του ΚΚΕ, μετέφεραν στους κατοίκους της περιοχής ότι είναι στη διάθεση τους, ότι μπορούν να θεωρούν δεδομένη την στήριξη του Κόμματος και των εκλεγμένων του με τη Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνοντας:
«Εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να συμβάλλουμε στην ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής και ευρύτερα της Σητείας και θα καταθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξη αγώνων μέσα από τους μαζικούς φορείς, τις επιτροπές αγώνα και όπου άλλου μπορούμε.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου