Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Επίσκεψη μαθητών του ΓΕΛ Σητείας στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Πραμάντων Δήμου Βορείων Τζουμέρκων Ιωαννίνων


 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/04/x-gel.jpg

 Επίσκεψη στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Πραμάντων Δήμου Βορείων Τζουμέρκων Ιωαννίνων πραγματοποίησαν 40 μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Σητείας την Τρίτη 16 Απριλίου 2024.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Νίκος Οικονομάκης, μαθηματικός ΠΕ03, Μαρία Παπαβασιλείου, δρ Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας ΠΕ02, και Μανώλης Τσιφετάκης, M.Ed. Πληροφορικός ΠΕ86, διευθυντής του ΓΕΛ Σητείας. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων «Πολιτιστικές διαδρομές στον χώρο και στον χρόνο. Γνωριμία & αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το περιβάλλον», στο οποίο συμμετέχει, από κοινού με το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Πραμάντων, το ΓΕΛ Σητείας με συντονίστριες τις εκπαιδευτικούς  Φανή Συντυχάκη, M.Ed. βιολόγο ΠΕ04.04, υποδιευθύντρια του ΓΕΛ Σητείας, και Όλγα Τσαντάκη, φιλόλογο ΠΕ02, και υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τη Μαρία Παπαβασιλείου, δ.φ. ΠΕ02, π. Εμμανουήλ Φραγκιαδάκη, υποψ. δρα Θεολογίας ΠΕ01 και Ελπίδα Φραγκιουδάκη, Αγγλικής Φιλολογίας ΠΕ06.

Σκοπός του προγράμματος είναι η εξωστρέφεια του σχολείου και η γνωριμία, επικοινωνία και αλληλεπίδραση μαθητών και εκπαιδευτικών με άλλες σχολικές μονάδες της χώρας, μέσα από την επαφή με τη φύση και το περιβάλλον. Ειδικοί στόχοι του προγράμματος σε επίπεδο γνώσεων είναι: Οι μαθητές να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν τις πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δυνατότητες που προσφέρει ο τόπος τους μέσω της διερεύνησης του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Σε επίπεδο δεξιοτήτων, να ερμηνεύουν τις πολιτιστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων σε συνάρτηση με τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του φυσικού περιβάλλοντος διαχρονικά. Να εξοικειωθούν με την ομαδοσυνεργατική προσέγγιση της γνώσης. Να αναλάβουν ρόλο στην ομάδα. Να αιτιολογούν και να επικοινωνούν τις απόψεις τους. Να αναπτύξουν κριτική ικανότητα από τη διερεύνηση και επιλογή των πηγών τους. Να αναπτύξουν πρωτοβουλίες στον σχεδιασμό και την παραγωγή τελικού προϊόντος. Σε επίπεδο στάσεων, να αναπτύξουν σεβασμό στην πολιτιστική παρακαταθήκη του παρελθόντος, να αναγνωρίζουν και να συνειδητοποιούν το πολιτιστικό τους παρόν, και να αποδέχονται την πολιτισμική ετερότητα. Να αμβλύνουν τις μεταξύ τους διαφορές ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά πιθανές συγκρουσιακές συμπεριφορές.

Η έρευνα βασίστηκε σε τρεις θεματικούς άξονες: 1. «Mνημεία της φύσης – περιβάλλον»: α. «Παραγωγή – καλλιέργειες» (i. ελιές – ποικιλίες, προϊόντα, ii. αμπέλια – ποικιλίες, προϊόντα), β. «Φύση» (i. νερό – πηγές, λίμνες, ποταμοί, φαράγγια, ii. βότανα – ενδημικά φυτά Κρήτης, βιοποικιλότητα, iii. φοίνικες), 2. «Μνημεία πολιτισμού – παρελθόν, σήμερα»: i. ιστορία (πόλη – χωριά), ii. λαογραφία (ήθη – έθιμα: καζανέματα, θρησκευτικά πανηγύρια, εκκλησίες: τοπικές γιορτές, τέχνες: υφαντική, κατασκευή τοπικών φορεσιών, ξυλογλυπτική, αγιογραφία, τοπική μαγειρική – ζαχαροπλαστική), iii. «αρχαιολογικά μνημεία» (Κούρος Παλαικάστρου, Καζάρμα και άλλα φρούρια), 3. «Κοινωνία – παρελθόν, σήμερα»: i. παλαιά & σύγχρονα επαγγέλματα (φάμπρικες), ii. σύλλογοι (χορευτικοί, πολιτιστικοί κ.λπ.), iii. εθελοντισμός, iv. νέοι.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης το 2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας με υπεύθυνους καθηγητές τον Γεώργιο Βουλόγκα, υποδιευθυντή 2ου ΓΕΛ Ιεράπετρας, Δημήτριο Κωστίνο και Χρυσούλα Τσεκούρα, και το ΓΕΛ Μακρύ Γιαλού με υπεύθυνους καθηγητές τον Εμμανουήλ Πατεράκη, διευθυντή ΓΕΛ Μακρύ Γιαλού, Καλλιόπη Ανατολιωτάκη, Δέσποινα Καλλιοντζή, Δήμητρα Χαμηλάκη, μαθητές και καθηγητές των οποίων επισκέφθηκαν τα Πράμαντα. Το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Πραμάντων καθώς και τα συνεργαζόμενα σχολεία είχαν πραγματοποιήσει ανάλογη επίσκεψη στο ΓΕΛ Σητείας στις 8 Μαρτίου 2024, τυγχάνοντας ενθουσιώδους υποδοχής από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, όπου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν βίντεο με θέμα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου τους.

Η διευθύντρια του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Πραμάντων Ευαγγελία Κίτση και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμμματος Χρήστος Χριστογιάννης και Ηλίας Πινακούλιας υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα τους μαθητές και μαθήτριες των τριών σχολείων της Κρήτης στον χώρο του σχολείου τους, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εκεί συμμαθητές τους και να γευθούν εξαιρετικά παραδοσιακά εδέσματα που είχε ετοιμάσει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων τους μαθητές καλωσόρισαν ο δήμαρχος Νίκος Βαΐτσης και οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Γιούλης και Αικατερίνη Παπαϊωάννου, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού και Παιδείας Ελισάβετ Μπούτσορα και ο πρόεδρος της κοινότητας Πραμάντων Στάθης Σιαπλαούρας, οι οποίοι οργάνωσαν εκδήλωση υποδοχής στο συνεδριακό κέντρο του δήμου. Εκεί, οι μαθητές των φιλοξενούμενων σχολείων παρουσίασαν βίντεο σχετικά με την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου τους εισπράττοντας συγχαρητήρια με ενθουσιασμό από τους παρευρισκομένους. Ανάμεσά τους, η Φωτεινή Δημακοπούλου, Σ.Ε. ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών και σύμβουλος παιδαγωγικής ευθύνης του σχολείου, η οποία χαιρέτισε την εκδήλωση, και ο Νικόλαος Χασιώτης, Σ.Ε. ΠΕ84 Ηλεκτρονικών ΔΔΕ Ιωαννίνων. Η παρουσίαση του ΓΕΛ Σητείας επικεντρώθηκε στην ανάδειξη ιδιαίτερων στοιχείων πολιτιστικού, γεωγραφικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Σητείας (Γεωπάρκο Σητείας, Φαράγγι Ρίχτη, Φαράγγι των Νεκρών, φοινικόδασος Βάι, παραλίες, αρχαιολογικά μνημεία, χώροι πολιτισμού).

Ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της Ηπείρου και της Κρήτης στην πλατεία των Πραμάντων με τη ζωντανή ορχήστρα να δίνει το σύνθημα, και τους μαθητές να παρουσιάζουν χορούς των περιοχών τους σε μια ευτυχή ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων, ηθών και εθίμων. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση ανανέωσης της συνάντησης και στο μέλλον, με τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας να αποχαιρετούν με συγκίνηση τους συμμαθητές τους και τους κατοίκους του χωριού. Κατά την επιστροφή στα Ιωάννινα, οι μαθητές μας και οι συνοδοί καθηγητές τους πραγματοποιήσαν στάση στο Πέτρινο Γεφύρι της Πλάκας, το οποίο διατρέχει ο ποταμός Άραχθος και συνδέει τα Ιωάννινα με την Άρτα, στα Τζουμέρκα, τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Το γεφύρι κατασκευάστηκε το 1866 και αποκαταστάθηκε το 2019 με επίβλεψη του ΕΜΠ μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του από την πλημμύρα του 2015 στην περιοχή. Η ολιγοήμερη περιήγηση στα Ιωάννινα περιέλαβε επίσκεψη στο σπίτι του Αλή Πασά, διαμέσου της Λίμνης των Ιωαννίνων, και στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη στο Μπιζάνι, όπου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή τόσο με την απτή απεικόνιση ηρωικών μορφών της προεπαναστατικής, επαναστατικής περιόδου μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και με την τοπική αρχιτεκτονική. Κατά την επιστροφή, οι μαθητές και μαθήτριες επισκέφθηκαν με τους συνοδούς καθηγητές τους το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης Ι.Π. Μεσολογγίου με αφορμή τη συμπλήρωση 198 χρόνων από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου και 200 χρόνων από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, και είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν σπάνια πρωτότυπα εκθέματα, όπως άρματα, παραδοσιακές φορεσιές, τα λάβαρα της Εξόδου και το γραφείο του Έλληνα διπλωμάτη, πολιτικού και πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη.

Για τον συντονισμό των μαθητών του ΓΕΛ Σητείας που έλαβαν μέρος στο περιβαλλοντικό – πολιτιστικό πρόγραμμα και τη συγκέντρωση και αξιοποίηση του υλικού ευχαριστούμε τις συναδέλφους Μαρία Παπαβασιλείου, Φανή Συντυχάκη, Όλγα Τσαντάκη και Ελπίδα Φραγκιουδάκη. Ευχαριστίες οφείλονται στον συνάδελφο π. Εμμανουήλ Φραγκιαδάκη (ΓΕΛ Σητείας), που μαζί με τους συναδέλφους Όλγα Τσαντάκη (ΓΕΛ Σητείας) και Εμμανουήλ Πατεράκη (ΓΕΛ Μακρύ Γιαλού), συνέπραξαν με τον συνάδελφο Χρήστο Χριστογιάννη (Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Πραμάντων), ο οποίος κατά το παρελθόν υπηρέτησε επί σειρά ετών σε σχολεία του νομού μας, και συντόνισαν την επικοινωνία των σχολείων της Κρήτης με το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Πραμάντων. Τέλος, συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα αφιερώνοντας χρόνο για τις ανάγκες της έρευνάς τους, και ευχαριστούμε τους συναδέλφους Νίκο Οικονομάκη (ΓΕΛ Σητείας) και Μαρία Παπαβασιλείου (ΓΕΛ Σητείας), που χάρη στην προθυμία τους να συμμετάσχουν ως συνοδοί καθηγητές, πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή στην Ήπειρο.

 

Μανώλης Τσιφετάκης,

Διευθυντής ΓΕΛ Σητείας,

M.Ed. Πληροφορικός ΠΕ86

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου