Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Κάλαντα Χριστουγέννων: Καλήν εσπέραν άρχοντες κι αν είναι ορισμός σας (Χριστού τη Θεία Γέννηση να πω στ’ αρχοντικό σας)




Παραμονή Χριστουγέννων και τα παιδιά βγαίνουν για να πουν τα κάλαντα. Η θετική ανταπόκριση, το τραγούδι με ή χωρίς τη συνοδεία μεταλλικού τριγώνου ή άλλων μουσικών οργάνων και συνήθως με πολλά λάθη και σαρδάμ, αλλά και το κέρασμα μετά χάριζαν χαρά και στις δύο πλευρές.
Τα κάλαντα συχνά αναφέρονται ως εθιμικά τραγούδια του λαού μας και όχι άδικα μιας και είναι από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται ζωντανά μέχρι και τις μέρες μας.



Ουσιαστικά πρόκειται για δημοτικά τραγούδια με εγκωμιαστικούς στίχους για τη νέα χρονιά που έρχεται και τα οποία διαδόθηκαν από γενιά σε γενιά και τα τραγουδούμε ακόμη και σήμερα.
Τι σημαίνουν τα κάλαντα

Τα κάλαντα ψέλνουν συνήθως μικρά παιδιά, ενώ κάποιες φορές τα ακούμε να τα τραγουδούν ακόμη και ενήλικες.

Ο αρχικός τους ρόλος ήταν το καλωσόρισμα του νέου έτους και γενικά η αναγγελία του χαρμόσυνου μηνύματος των γιορτών.
Από που προέρχονται τα κάλαντα

Η προέλευση του εθίμου είναι μάλλον διονυσιακή, καθώς στις αρχαίες διονυσιακές γιορτές τα παιδιά συνήθιζαν να τραγουδούν για την καλή χρονιά, κρατώντας ένα κλαδί ελιάς τυλιγμένο με μαλλί προβάτου, το οποίο συμβόλιζε την ευφορία και τη γονιμότητα.



Ετυμολογικά, η λέξη κάλαντα προέρχεται από τις Ρωμαϊκές καλένδες (δηλαδή τις πρώτες μέρες) του Ιανουαρίου, του πρώτου μήνα του χρόνου.

Μάλιστα πριν τον 2ο αιώνα π.Χ. ο πρώτος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου ήταν ο Μάρτιος κι έτσι η πρωτοχρονιά γιορταζόταν τότε.

Αν και αρχικά η Εκκλησία απέρριψε τα κάλαντα ως ειδωλολατρικό έθιμο, στη συνέχεια το αποδέχτηκε και το αφομοίωσε σε τόσο μεγάλο βαθμό που κατέληξε να αποκτήσει καθαρά θρησκευτικό περιεχόμενο.

Εκτός αυτού, καθιερώθηκε να λέμε τα κάλαντα όχι μόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά πριν από όλες τις μεγάλες γιορτές όπως τα Χριστούγεννα, τα Φώτα, του Λαζάρου, των Βαΐων κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, τα κάλαντα εκτός από τα χαρμόσυνα μηνύματα των γιορτών, φέρνουν και ευχές για καλή τύχη στους νοικοκύρηδες των σπιτιών, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

======================================================================

facebook

Φωτεινη Κουνελακη Όποιος. Γεννηθεί τη νύχτα. Τω. Χριστουγέννων μεσάνυχτα. Που γεννήθηκε. Ο Χριστός. Γίνεται. Καλικάντζαρος. Ξεφουκαρωνει. Από τα. Ρούχα του γυρίζει. Ολόγυμνος. Τη νύχτα. Και κατεβαίνει από τον. Ανηφόρα. Του σπιτιού και κάνει. Διάολιες. Και το. Πρωί που σηκώνουντε οι νοικοκύρηδες. ΒΡΙΣΚΟΥΝΕ άνω κάτω το σπίτι. Τα παλια χρόνια. Εργοσανε οι άνθρωποι τρεις μέρες όπως τα φώτα τρεις τα γέννα τρεις τα φώτα τρεις και την ανάσταση χρόνια. Πολλά. Φωτεινή ΚΟΥΝΕΛΑΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου