Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Απίστευτο αλαλούμ: Ψάχνουν απεγνωσμένα γιατρό και δε βρίσκουν

Η σύγχυση επιτείνεται και από την παραμονή των ονομάτων των γιατρών που τους καταγγέλθηκε η σύμβαση από τον ΕΟΠΥΥ, στην ιστοσελίδα του Οργανισμού
Ένα άνευ προηγουμένου αλαλούμ επικρατεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μετά την εφαρμογή από την 1η Αυγούστου του νέου συστήματος με τους οικογενειακούς γιατρούς.
Γιατροί και ασφαλισμένοι από προχθές γίνονται μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων, με τους ασφαλισμένους να αναζητούν απεγνωσμένα οικογενειακό γιατρό, μετά από απανωτά τηλέφωνα σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους του ιδιωτικού τομέα.Οι υγειονομικοί κάνουν λόγο για πολύπλοκη διαδικασία, που αποκαρδιώνει τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι αγωνιούν να βρουν ραντεβού για μια εξέταση και σημείο πρόσβασης στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, καταλήγοντας να επιβαρυνθούν το αντίτιμο της επίσκεψης, ώστε να αποφύγουν την ορθοστασία και την ταλαιπωρία

Οι υγειονομικοί κάνουν λόγο για πολύπλοκη διαδικασία, που αποκαρδιώνει τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι αγωνιούν να βρουν ραντεβού για μια εξέταση και σημείο πρόσβασης στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, καταλήγοντας να επιβαρυνθούν το αντίτιμο της επίσκεψης, ώστε να αποφύγουν την ορθοστασία και την ταλαιπωρία. Άλλοι πάλι παλεύουν να εξασφαλίσουν ραντεβού στα νοσοκομεία, όπου εισπράττουν τις περισσότερες φορές την άγνοια, όπως λένε, του προσωπικού για το πλαίσιο λειτουργίας του νέου θεσμού.Σύμφωνα και με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), η σύγχυση επιτείνεται και από την παραμονή των ονομάτων των γιατρών που τους καταγγέλθηκε η σύμβαση από τον ΕΟΠΥΥ, στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

«Προφανώς το γεγονός αυτό εμπεριέχει σκοπιμότητα, ώστε να υπάρχει μια θολή εικόνα για την παταγώδη αποτυχία μιας μεταρρύθμισης που σχεδιάστηκε άναρχα επί χάρτου, χωρίς ρεαλιστική χαρτογράφηση, παρά την ολοκληρωτική αντίδραση του ιατρικού κόσμου. Περίπου 2.000 συμβάσεις παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων καταγγέλθηκαν αιφνιδιαστικά και αντικαταστάθηκαν με 465 νέες συμβάσεις ΕΟΠΥΥ (αρνητική μεταβολή κατά 77%). Η δε παρουσία 280 περίπου ιατρών στις ΤΟΜΥ δεν είναι ικανή να ικανοποιήσει τη νομοθετική αναλογία οικογενειακού ιατρού ανά 2.250 κατοίκους. Λιγότερο από 1.000 ιατροί για 11 εκατομμύρια Έλληνες», υποστηρίζει η Ένωση.Υπενθυμίζεται δε ότι η αναγκαστική επίταξη των υπηρετούντων παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων στα Κέντρα Υγείας (αστικά/αγροτικά) έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των γιατρών του ΕΣΥ, καθώς η σύμβασή τους εμπεριέχει καθηκοντολόγιο ασυμβίβαστο με την ταυτόχρονη λειτουργία τους ως οικογενειακοί γιατροί.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έχει ήδη καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης-αναστολής και προσωρινή διαταγή κατά της κατάργησης των παλιών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ.



Ο εργασιακός «μεσαίωνας»... καλά κρατεί

33 γιατροί για 200 χιλ. κατοίκους: Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους

Όπως είχαμε αναφέρει και σε πρόσφατο δημοσίευμά μας, ασφαλισμένοι και γιατροί, μεταξύ αυτών και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, είχαν εκφράσει έντονος την αντίδρασή τους απέναντι στην εφαρμογή του μέτρου του οικογενειακού γιατρού, με την πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου να μη δέχεται να συμμετάσχει σε αυτό, με την όλη κατάσταση να έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι οικογενειακοί γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ να μην επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων τόσο σε επίπεδο Κρήτης, όσο και σε επίπεδο Ελλάδας γενικότερα.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου κάνοντας λόγο για «ένα ακόμη βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση», σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο το νέο αυτό μέτρο, για την πόλη του Ηρακλείου με περίπου 200.000 κατοίκους, σύμφωνα με το νέο μέτρο, αντιστοιχούν 33 γιατροί παθολόγοι και γενικοί γιατροί (13 των ΤΟΜΥ, 13 ελεύθεροι επαγγελματίες και 7 των Μονάδων Υγείας, πρώην ΙΚΑ). Στα Χανιά, σε 100.000 κατοίκους αντιστοιχούν δέκα γιατροί (2 των ΤΟΜΥ, 5 των Μονάδων Υγείας και 3 ελ. επαγγελματίες). Στο Ρέθυμνο μόλις τέσσερις γιατροί (οι 3 του ΤΟΜΥ και ο μοναδικός γιατρός της Μονάδας Υγείας) αντιστοιχούν σε 55.000 κατοίκους, στην Ελούντα 1 ελ. επαγγελματίας, στη Νεάπολη 1 ελ. επαγγελματίας, στο Τζερμιάδο οι γιατροί του Κ.Υ. και στη Σητεία 2 οι γιατροί του ΤΟΜΥ. Αυτό σημαίνει πως, εάν σε έναν γιατρό αντιστοιχούν 2.250 ασθενείς, όπως έχει ανακοινωθεί, ο χρόνος αναμονής και η ταλαιπωρία στην αναζήτηση ραντεβού για τον καθ’ υπόδειξη οικογενειακό γιατρό θα είναι απερίγραπτα.


Από: Αντωνογιαννάκη Μαρία


www.neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου