Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Επιστολή δημάρχου Σητείας προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Επιστολή δημάρχου Σητείας προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου για το ΠΟΠ <<ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ>>


Κύριε Υπουργέ

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στη Σητεία μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική συνάντηση για το ΠΟΠ ελαιόλαδο «Σητεία Λασιθίου Κρήτης», στην οποία παρευρέθηκε ως κεντρική ομιλήτρια η Προϊσταμένη του τμήματος ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κα. Σοφία Μανανά, και μεγάλος αριθμός παραγωγών ελαιολάδου, συνεταιριστών, τυποποιητών κ.α..
Στη συνάντηση έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τις προδιαγραφές του ελαιολάδου ΠΟΠ «Σητεία Λασιθίου Κρήτης», και επισημάνθηκε ιδιαίτερα η εκτεταμένη νοθεία που έχει διαπιστωθεί να γίνεται από μεγάλο αριθμό πιστοποιημένων και μη τυποποιητών εκτός Επαρχίας Σητείας και η αδυναμία πραγματοποίησης ουσιαστικών ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίας του κράτους με αποτέλεσμα τη δυσφήμιση του χρυσοφόρου για το τόπο μας προϊόντος.

Από τη συζήτηση προέκυψε το συμπέρασμα ότι η σύσταση τοπικής ομάδας προστασίας και διαχείρισης του προϊόντος όπως προβλέπεται στο άρθρο 38 του Νόμου 4384/2016, θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα για τη προστασία του ελαιολάδου ΠΟΠ «Σητεία Λασιθίου Κρήτης».

Για το λόγο αυτό παρακαλούμε κ. Υπουργέ, να προχωρήσετε το συντομότερο δυνατόν στην έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τη σύσταση, τη λειτουργία, τις αρμοδιότητες κ.λ.π. των ομάδων προστασίας και διαχείρισης προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ.


Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Σητείας
Θεόδωρος Πατεράκης 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου