Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η στις εορταστικές εκδηλώσεις της Επετείου για τη Μάχης της Κρήτης


Σας  προσκαλούμε να παρευρεθείτε  στις εορταστικές εκδηλώσεις της Επετείου για τη  Μάχης της Κρήτης, που θα γίνουν παράλληλα, με τις εκδηλώσεις Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και θα πραγματοποιηθούν  την Κυριακή 20 Μαΐου στις 11:00 στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου στην πόλη Αγίου Νικολάου, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα.


         Στις εκδηλώσεις έχουν κληθεί να παραστούν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμος, οι Βουλευτές Λασιθίου, οι Πολιτικές, Δικαστικές και Στρατιωτικές Αρχές, ο Δήμαρχος & το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, οι Δήμαρχοι & τα Δημοτικά Συμβούλια των λοιπών Δήμων Λασιθίου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λασιθίου, οι επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας, Προϊστάμενοι Δημοσίων Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ., τα Πολιτικά Κόμματα και οι Πολιτικές Νεολαίες, οι Διευθυντές της Α/ θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές των Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων της Πόλης, ο Πρόεδρος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του  ΤΕΙ Κρήτης με έδρα τον Άγιο Νικόλαο, ο Διευθυντής ΑΣΤΕΚ Αγίου Νικολάου, ο Διευθυντής  της Επαγγελματικής Σχολής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, Εκπρόσωποι Φορέων και της Εθνικής Αντίστασης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμβέλλου, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων, Εκπρόσωποι Σωματείων & Συλλόγων, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι Πολίτες του τόπου μας.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου όπως ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 1 του Π.Δ. 99/1994. Ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς. Άγιος Νικόλαος 14 -05-2018


   Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
                                                              
       ΠΕΛΑΓΙΑ ΠΕΤΡΑΚΗ  
             
                                                  


      ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ  ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ &
         ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ                                    
      
   Την Παρασκευή 18 Μαΐου θα αρχίσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης οι οποίες θα κορυφωθούν την Κυριακή 20 Μαΐου 2018  στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, τον Άγιο Νικόλαο.
   Την ίδια μέρα στις 20 Μαΐου  θα εορταστεί φέτος και η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
 

   Από το πρωί της 18-05-2018 μέχρι τη δύση του ηλίου της 20-05-2018 θα γίνει γενικός Σημαιοστολισμός και φωταγώγηση, κατά τις νυκτερινές ώρες, όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ., Τραπεζών, Οργανισμών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, των πλοίων που βρίσκονται αγκυροβολημένα στο λιμάνι της πόλης Αγίου Νικολάου και των χώρων του λιμανιού.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2018

·         Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις  στα σχολεία με θέμα το ιστορικό της Επετείου.
·         Ώρα 10.30:Προσκύνημα των σπουδαστών, των μαθητών των Σχολείων, των Προσκόπων και Οδηγών στο Μνημείο των Ηρώων με Επικεφαλής καθηγητές, δασκάλους, βαθμοφόρους.
·         Κατά το προσκύνημα θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα Σχολεία, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αγίου Νικολάου,  τους Προσκόπους και Οδηγούς.
·         Τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2018

Ώρα 08.00: 
  Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της πόλης ενώ η Δημοτική   Φιλαρμονική θα περιέλθει τις οδούς παίζοντας εμβατήρια.
Ώρα 08.30:
Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Ηρώο των Πεσόντων από Προσκόπους
 και Οδηγούς.
Ώρα 11.30:
 Τέλεση Δοξολογίας, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος    Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμος  στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου  και  εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας  από την Δ/ντρια-Φιλόλογο  του Γενικού Λυκείου Νεαπόλεως κ. Μαρία Κωστάκη.
Ώρα 11.45: Αμέσως μετά τη λήξη της Δοξολογίας θα γίνει Επιμνημόσυνη               
        Δέηση  στο Ηρώο των Πεσόντων.


     Κατάθεση στεφάνων από τους:
·         Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης
·         Εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτές  Λασιθίου
·         Περιφερειάρχη Κρήτης, Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου     
·         Δήμαρχο Αγίου Νικολάου
·         Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Λασιθίου
·         Αστυνομικό Διευθυντή Λασιθίου
·         Λιμενάρχη Αγίου Νικολάου  
·         Δ/ντή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου
·         Εκπροσώπους της Οργάνωσης Αναπήρων & Θυμάτων Πολέμου           
·         Πρόεδρος  Επιμελητηρίου Λασιθίου
·         Πρόεδρος Εργατικού Υπαλληλικού Κέντρου Ν. Λασιθίου
·         Πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
·         Πρόεδρο τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Κρήτης με έδρα τον Άγιο Νικόλαο
·         Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου
·         Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού
·         Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών
·         Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας
·         Εφεδροπολεμικές Οργανώσεις
·         Αντιστασιακές Οργανώσεις που εδρεύουν στο Νομό
·         Εκπρόσωπο του Συλλόγου Μικρασιατών & Ποντίων Μεραμβέλλου  

Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών μας Εθνικός Ύμνος από τη Δημοτική Φιλαρμονική

Τα της Δοξολογίας και της Επιμνημόσυνης Δέησης παρακαλείται όπως ευαρεστηθεί και ρυθμίσει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Αντωνίου.
Η τήρηση της Τάξης  μέσα και έξω από τον Ιερό Ναό ανατίθεται στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Νικολάου.
Για τη διευθέτηση του χώρου μπροστά στο Ηρώο των Πεσόντων και για τα στέφανα που θα κατατεθούν παρακαλείται  όπως μεριμνήσει ο Δήμος Αγίου Νικολάου.
Επίσης, ο Δήμος Αγίου Νικολάου παρακαλείται να μεριμνήσει για τη φωταγώγηση της Πόλης  καθώς και για τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου στις εορταστικές εκδηλώσεις του προγράμματος.
Το Λιμενικό Ταμείο παρακαλείται να μεριμνήσει για την φωταγώγηση των χώρων του Λιμανιού Αγίου Νικολάου.
Τέλος οι κ.κ. Δ/ντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, Έφοροι Προσκόπων και Οδηγών παρακαλούνται να μεριμνήσουν για την παρουσία αντιπροσωπειών των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, Προσκόπων, Οδηγών και Λυκείου των Ελληνίδων με τις Σημαίες τους κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις της τελευταίας ημέρας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου