Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Μιχάλης Πλατύρραχος Πρεσβευτής της Κρητικής Μουσικής στην Αυστραλία.


Όσια και Ιερά της κρήτης με  τον Μιχάλη Πλατύρραχο τον Πρεσβευτή της Κρητικής Μουσικής στην Αυστραλία. Κάθε Σάββατο 7.00 με 9.00 το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Σητεία FM 95,5 MHz.

Κάθε Σάββατο 8.00 με 10.00 το πρωί επιμελείται στον ραδιοφωνικό σταθμό Σητεία FM 95,5 MHz την ραδιοφωνική εκπομπή «Όσια και Ιερά της Κρήτης». Σκύβει με σεβασμό στην παράδοση του νησιού μας και ανασύρει από τη λήθη τους πολιτιστικούς θησαυρούς του τόπου μας κάνοντάς τους κτήμα των πολυπληθών ακροατών του σταθμού με την γλαφυρότητα της αφήγησής του και κανείς δεν πιστεύει ότι τούτος ο αφηγητής έχει γεννηθεί και μεγαλώσει εκτός Ελλάδος και τα ελληνικά είναι η δεύτερή του γλώσσα.

Γενέτειρα των γονιών του Μιχάλη Πλατύρραχου, τα χωριά Κουρούτες για τον πατέρα του και Αγιά Γαλήνη για τη μητέρα του, βρέθηκε προσκυνητής στην Κρήτη μαζί με τη γυναίκα του Νικολέτα, της οποίας οι γονείς έχουν γεννηθεί στην Κύπρο. Παιδιά μεταναστών και οι δύο ένωσαν τις τύχες τους πριν από λίγους μήνες με τα δεσμά του γάμου θέλοντας να κρατήσουν τα ήθη και τα έθιμα των πατρίδων που γεννήθηκαν οι γονείς τους και που με αυτά γαλουχήθηκαν από τη νηπιακή τους ηλικία.



“Οδύσσεια για τον πατέρα μου τον Οδυσσέα Πλατύρραχο η απόφαση του να εγκαταλείψει την Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στη μακρινή Αυστραλία”, επισημαίνει ο Μιχάλης Πλατύραχος, το πρώτο από τα τρία παιδιά της οικογένειας, χοροδιδάσκαλος με δική του παραδοσιακή Σχολή εκμάθησης Κρητικών χορών, στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, για να συνεχίσει υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “ Η κακή περίοδος που επικρατούσε στην Ελλάδα την περίοδο της δικτατορίας αποτέλεσαν την αιτία να εγκαταλείψει την Ελλάδα ο πατέρας μου παρά του ότι εκείνα τα χρόνια ελάχιστοι νέοι αποφοιτούσαν από εξατάξιο γυμνάσιο, όπως τον πατέρα μου. Στην Αυστραλία εργάστηκε σκληρά κάνοντας ακόμα και μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε διάφορα σχολεία για τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών. Η ζωή του χαμογέλασε και ευτύχισε να κάνει τη δική του οικογένεια με γυναίκα από τον ίδιο νομό τη Κρήτης, το Ρέθυμνο. Εκείνος γεννήθηκε στις Κουρούτες και η μητέρα μου στην Αγιά Γαλήνη. Απέκτησαν τρία παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Εγώ είμαι ο πρώτος και έχω γεννηθεί το 1977. Το σπίτι μας φιλοξενούσε κάθε Κρητικό καλλιτέχνη που ερχόταν να παίξει στο Σίδνεϋ και από τη νηπιακή μου ηλικία γαλουχήθηκα όπως και τα αδέλφια μου στην παραδοσιακή Κρητική μουσική και τους χορούς. Από χρόνια είμαι χοροδιδάσκαλος και οργανοπαίκτης σε διάφορα παραδοσιακά όργανα. Έχουμε κάνει πολλές εκδηλώσεις, πολλά ταξίδια και αισιοδοξούμε ότι θα παραδώσουμε τη σκυτάλη και στα δικά μας τα παιδιά. Με τη Νικολέτα παντρευτήκαμε πριν από οκτώ μήνες και κάνουμε πολλά όνειρα γιατί και κείνη είναι παιδί μεταναστών από Κύπριους γονείς που έχασαν τις περιουσίες τους με τα κατεχόμενα…”


Παραθέτουμε το βιογραφικό σημείωμα του καλλιτέχνη για πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών μας.

Μιχάλης Πλατύρραχος Πρεσβευτής της Κρητικής Μουσικής στην Αυστραλία.

Γεννήθηκε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Είναι γιος του Οδυσσέα και της Ελένης Πλατύρραχου και μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με έντονες τις Κρητικές συνήθειες αφού για χρόνια οι γονείς του συμμετείχαν στις δραστηριότητες της Κρητικής Αδελφότητας Σύδνεϋ.

Σε ηλικία 10 χρονών ζήτησε από τον πατέρα του μια Κρητικιά λύρα και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την κατοπινή αλματώδη εξέλιξή του. Ευτύχησε να θαυμάσουν τα παιδικά μάτια του, ξακουστούς λυράρηδες, λαουτιέρηδες και τραγουδιστάδες που φιλοξενούνταν στο σπίτι του πατέρα του κατά τις περιοδείες τους στη Αυστραλία και να δεχτεί εξαίσια μουσικά ακούσματα που γρήγορα με καταπληκτική αφομοιωτική διάθεση τα έκανε κτήμα του.
Στην παιδική του μνήμη έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα οι συμβουλές ονομαστών δασκάλων και δεν αποκλείεται μια μέρα τούτος ο νεαρός και να ξεπεράσει ακόμη. Με ελάχιστα μαθήματα από τον αείμνηστο σήμερα συμπάροικο, Σοφοκλή Σφακιανάκη, πήρε τις πρώτες γνώσεις γύρω από την Κρητική λύρα που σήμερα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη ζωή του.
Με τη λύρα και το χορό μεγάλωνε ο Μιχάλης Πλατύρραχος και παράλληλα έσκυβε ευλαβικά με το σεβασμό που ταιριάζει πάνω στη λαογραφία του νησιού μας και τη δισκογραφία και αντλούσε θέματα και ιδέες για να πλουτίσει τις γνώσεις του και να γίνει ο ίδιος κομμάτι αναπόσπαστο του περήφανου λαού του νησιού μας.
Τα χιλιάδες μίλια απόσταση που μας χωρίζουν από την πατρογονική γη δεν στάθηκαν εμπόδιο για να ατονήσουν ούτε στιγμή οι δεσμοί που γαλούχησαν γενεές γενεών. Ζωντανό κύτταρο της ζωής των Ελλήνων της Αυστραλίας ο περήφανος νεαρός – έχει δραστηριοποιηθεί στο παρελθόν και μάλιστα με ξεχωριστή επιτυχία και στο θεατρικό τομέα πέρα από τη λύρα που είναι η «πρώτη του αγάπη» – επιδίδεται με μεράκι και στην εκμάθηση του παραδοσιακού κρητικού χορού, όπως τον χόρευαν οι παππούδες μας στους χορούς και τα πανηγύρια, λεβέντικα και ανόθευτα, μέσω του Ομίλου Κρητικής Παράδοσης που ίδρυσε το 1998 και σήμερα είναι πρόεδρος.
Σήμερα ο Μιχάλης Πλατύρραχος έχει πλέον σπάσει το φράγμα της Ελληνικής παροικίας. Πέραν από τις εκδηλώσεις που συμμετείχε παλαιότερα στα πλαίσια των Ελληνικών Φεστιβάλ της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας, αλλά και τις εκδηλώσεις παροικιακών φορέων όπως είναι η Κυπριακή Κοινότητα, ο Μιχάλης Πλατύρραχος έχει διευρύνει τους ορίζοντες του, επιχειρώντας να κάνει κοινωνούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, άτομα μη Ελληνικής καταγωγής.
Το τόλμημα αυτό, παρά το νεαρό της ηλικίας του, πιστοποιείται από τη δραστηριότητα που συμπεριλαμβάνει μουσικο-χορευτικές παραστάσεις στα διάφορα RSL Clubs της πολιτείας μας, στην Ελληνική Ημέρα που οργανώνουν διάφορες Δημαρχίες, σε τηλεοπτικές εκπομπές του GATV, SBS Radio, στο Αυστραλιανό Ναυτικό Μουσείο, στο Φεστιβάλ Χιλής με την παρουσία συγκροτημάτων από την Νότια Αμερική, στις εκδηλώσεις του Carnivale, στα Centenary Celebrations στο Centennial Park, σε πολυεθνικά φεστιβάλ που διεξήχθησαν στο Darling Harbour, σε Ορθόδοξα Φεστιβάλ, στην ημέρα Ελληνο-Σερβικής φιλίας, σε Ελληνο-Ασσυριακές βραδιές, σε διάφορες συναυλίες όπως αυτή του λαμπρού μας μουσικοσυνθέτη Θέμη Μέξη.

Έχει ταξιδέψει σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, σκορπώντας με τα συγκροτήματά του τον πολιτιστικό μας πλούτο, σε ξένους και Έλληνες.

Το πιο συγκινητικό του ταξίδι ωστόσο, το πραγματοποίησε τον Αύγουστο του 2001, στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο χωριό του πατέρα του, στις Κουρούτες Αμαρίου, όπου εμφανίστηκε στο Πανηγύρι του Αγίου Τίτου, διασκεδάζοντας τους χωριανούς και λοιπούς συγγενείς, ανθρώπους που είχε αποχωριστεί ο πατέρας του πριν από 30 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου