Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Λεωνίδας Τερζής: Kαταφέραμε να αντιστρέψουμε την οικονομική εικόνα του δήμου και να εμφανίσουμε για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου Σητείας ,θετικό πρόσημο κατά 98.000 ευρώ για το 2016

Συνδημότες και συνδημότησες, για  τρία συναπτά έτη , ως επικεφαλής και αρμόδιος Αντιδήμαρχος   Οικονομικών και Κοινωνικών θεμάτων και πρόεδρος της Οικονομικής επιτροπής, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες , κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και να λειτουργήσουμε ως τον «κυματοθραύστη» των  επιλογών και  της πολιτικής της   κεντρικής εξουσίας , απέναντι στους δημότες.

      Μέσα σε ένα ασταθές οικονομικά περιβάλλον , καταφέραμε να αντιστρέψουμε την οικονομική εικόνα του δήμου και να εμφανίσουμε για πρώτη φορά  στην ιστορία του δήμου Σητείας ,θετικό πρόσημο κατά 98.000 ευρώ  για το 2016 , όταν το 2015 είχαμε ζημία  -21.000 ευρώ και το 2014 -786.000. Μειώσαμε τις λειτουργικές μας  δαπάνες και καταφέραμε να αυξήσουμε τα έσοδα μας , γεγονός που μας έδωσε την δυνατότητα να προβούμε στην βελτίωση των δομών και του  εξοπλισμού όπως  η προμήθεια απορριμματοφόρου το προηγούμενο διάστημα ,αλλά και η εν εξελίξει  διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια ακόμα ενός απορριμματοφόρου και ενός ημιφορτηγού ανατρεπόμενου  οχήματος. Η θετική οικονομική εικόνα μας επέτρεψε την ανάθεση μελετών ,τον  ακριβή προϋπολογισμό των έργων και την εξασφάλιση των πόρων , παρά τις δυσκολίες και τα προσκόματα του Ν.4412/2016 .
     Λειτουργήσαμε με γνώμονα την κοινή προσπάθεια και εκπονήσαμε  σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία την μελέτη για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με led  και προβλέψαμε το οικονομικό όφελος για τους δημότες , ύψους 380.000 ευρώ ετησίως , με παράλληλη μείωση κατά 67% της κατανάλωσης ενέργειας , αλλά και του ενεργειακού αποτυπώματος.  
Πετύχαμε την χρηματοδότηση από τα διασυνοριακά προγράμματα ύψους 1.000.000 ευρώ , ενώ σε εξέλιξη είναι και η διαπραγματεύσεις για τις Ολοκληρωμένες  Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ)  , που αφορούν παρεμβάσεις στις περιοχές unesco συνολικού ύψους 13.500.000 ευρώ.
Καταφέραμε να διαχειριστούμε ακριβοδίκαια και σύμφωνα με την τέχνη του εφικτού την πενιχρή χρηματοδότηση (ΣΑΤΑ) από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους(ΚΑΠ)  για επενδυτικές δαπάνες ύψους 357.000 ευρώ ετησίως .
         Στις κοινωνικές υπηρεσίες καταφέραμε την ένταξη μας στο πρόγραμμα  Του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ)  που υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.  Επιλεχθήκαμε κατόπιν συντονισμένων ενεργειών για την υλοποίηση του προγράμματος των Κοινωνικού Παντοπωλείο και του Κέντρου  Κοινότητας  , εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 330.000 ευρώ και την δημιουργία τεσσάρων (4) νέων θέσεων εργασίας. Τέλος , επεξεργαστήκαμε και θα προτείνει άμεσα  η υπηρεσία την τιμολογιακή πολιτική που θα ισχύσει για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες , στο πλαίσιο της αναγνώρισης της προσπάθειας των οικογενειών που επενδύουν στη ζωή.
           Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στις οικονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες   για την συνεργασία , το κοινό όραμα , τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα τους . Εύχομαι στους αντικαταστάτες μου , κ. Νίκο Λατζανάκη και κ. Παύλο Χριστοδουλάκη καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο τους.

Ο πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ
Αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών
Λεωνίδας Τερζής



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου