Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Απολογισμός έργου έτους 2016 Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά και Σητεία

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. υλοποιεί και στη Σητεία καινοτόμες παρεμβάσεις υποστήριξης ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης και πρόληψης των εξαρτήσεων και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

Απολογισμός έργου έτους 2016 Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά και Σητεία

                                                                                                               
Σητεία, 10/4/2017

Τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας αποτελούν προϊόν της συνεργασίας του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τον ΟΚΑΝΑ και χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας. Τα προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας λειτουργούν σε τέσσερις πόλεις της χώρας, στη Θεσσαλονίκη (από το 2001), στη Σητεία (από το 2008), στα Χανιά (από το τέλος του 2012) και στη Λάρισα (από τα μέσα του 2015). Επιστημονικός υπεύθυνος των προγραμμάτων είναι ο τ. Αναπλ. Καθηγητής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, Ψυχίατρος, Φοίβος Ζαφειρίδης. Τη διαχειριστική ευθύνη των προγραμμάτων έχει ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του ΑΠΘ.
 Τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας αποτελούν τη μοναδική κρατική πρόταση στη χώρα που θέτει στο επίκεντρο της δράσης της, την ιδέα της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και προβλημάτων υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο τα προγράμματα, τα οποία ανήκουν στο δίκτυο των «στεγνών» προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ, συμπληρώνουν το φάσμα των προτεινόμενων προτάσεων απεξάρτησης της χώρας, καθώς η πρόταση της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας είναι η τρίτη αποδεκτή προσέγγιση διεθνώς, παράλληλα με τα κλασικά «στεγνά» προγράμματα και τα προγράμματα υποκατάστασης. Χάρη στην καινοτόμο λειτουργία τους έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε μεγάλο αριθμό εξαρτημένων και μελών των οικογενειών τους, χωρίς λίστες αναμονής, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στον απολογισμό παρουσιάζεται το έργο των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά και Σητεία, για το έτος 2016. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρατίθενται, υπήρξε αύξηση στον συνολικό αριθμό των προσερχομένων εξαρτημένων και συγγενών τους στα προγράμματα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά, τα προγράμματα παρείχαν υπηρεσίες σε 1575 διαφορετικά άτομα, εκ των οποίων τα 663 (618 το 2015) αντιμετώπιζαν πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά ή αλκοόλ ή συμπεριφορικές εξαρτήσεις, 329 ήταν συγγενείς εξαρτημένων (277 το 2015). Τα υπόλοιπα άτομα αφορούσαν σε συμμετέχοντες/ουσες σε δράσεις εκπαίδευσης, πρόληψης και προαγωγής των πρακτικών αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας στις τοπικές κοινωνίες.

Πιο συγκεκριμένα το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας παρείχε υπηρεσίες είτε στο πλαίσιο της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης είτε στο πλαίσιο δράσεων πρόληψης και εκπαίδευσης συνολικά σε 205 διαφορετικούς ανθρώπους και πιο συγκεκριμένα σε:
1.            31 ανθρώπους στο πλαίσιο της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, εκ των οποίων οι 13 είναι άνθρωποι με πρόβλημα εξάρτησης από παράνομες και νόμιμες ψυχοτρόπες ουσίες και οι 16 μέλη οικογενειών, σύντροφοι ή φίλοι ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης.  
2.            173  ανθρώπους που συμμετείχαν με ενεργό ρόλο στις δράσεις του προγράμματος στην τοπική κοινότητα με στόχο την πρόληψη ή εκπαιδεύτηκαν από αυτές, εκ των οποίων οι 103 είναι μαθητές σχολείου, έφηβοι και παιδιά.
Τέλος, στις δράσεις που πραγματοποίησε το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας στην τοπική κοινότητα κατά το 2016 συμμετείχαν ή προσήλθαν σε αυτές συνολικά περίπου 1250 άνθρωποι.

Σημαντικά σημεία που αναδεικνύονται από τον απολογισμό έργου όσον αφορά στο πρόγραμμα της Σητείας είναι τα εξής:
-              Η υλοποίηση παρεμβάσεων στην τοπική κοινότητα με κύριο στόχο την πρόληψη των εξαρτήσεων και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, οι οποίες βασίζονται στις σύγχρονες πρακτικές πρόληψης διεθνώς.
-              Η αποδοχή των δράσεων από την τοπική κοινότητα και τους πολίτες της και η μεγάλη συμμετοχή σε αυτές.
-              Η ύπαρξη ουσιαστικών και μακροχρόνιων συνεργασιών στην κοινότητα με πολίτες, φορείς, σχολεία και συλλογικότητες, από κοινού με τους οποίους σχεδιάζονται και υλοποιούνται πολλές από τις δράσεις του προγράμματος.
-              Η προσέγγιση, μέσα από τις δράσεις του προγράμματος που στοχεύουν στην πρόληψη, σημαντικού αριθμού εφήβων, καθώς και γονέων και εκπαιδευτικών.
-              Η συνέχεια της πορείας υλοποίησης των δράσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης εξαρτημένων από παράνομες και νόμιμες ουσίες, καθώς και του οικείου περιβάλλοντός τους.

Επισυνάπτεται το κείμενο του απολογισμού έργου των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας (συμπεριλαμβανομένου και του προγράμματος της Σητείας).

Επικοινωνία με Δημοσιογράφους: Υπεύθυνη Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας, Ψυχολόγος, MSc, Γαβριηλίδου Δήμητρα. Τηλέφωνο: 2843029620.

Με την παράκληση να δημοσιευθεί ή να μεταδοθεί

--
Α.Π.Θ.-Τμήμα Ψυχολογίας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
Με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του Ο.ΚΑ.ΝΑ.
Μ. Καταπότη 57
Τηλέφωνο-Φαξ: 2843029620

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου