Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Παντελής Πετυχάκης: H τύχη των δωρηθέντων οικοπέδων

Σητεία, 21 Ιουνίου 2024

Παντελής Πετυχάκης

Επίτιμος πρόεδρος Περιηγητικής                                                         

Τέως δημοτικός σύμβουλος 

Προς: τον Δήμο Σητείας

Κοινοποίηση: Περιηγητική Λέσχη, ΜΜΕ

                          Αερολιμενάρχη ΔΑΤ κ. Δ. Βερίγο

                          Τέως δήμαρχο κ. Νίκο Κουρουπάκη

                          Δωρητές οικοπέδων Αεροδρομίου

Θέμα: H τύχη των δωρηθέντων οικοπέδων

            Όπως γνωρίζουν οι υπεύθυνοι αλλά και οι συμπολίτες μας, το αεροδρόμιο θεμελιώθηκε στα οικόπεδα τα οποία ήταν δωρητές οι αδελφοί Ιωάννης και Γεώργιος Νικητάκης του Νικολάου, με 30 στρέμματα, οι αφοί Νικόλαος και Ιωάννης Κολυδάκης του Εμμανουήλ, με 6 στρέμματα και η Αικατερίνη Ανδρουλιδάκη με 6,750 στρέμματα.

            Τα οικόπεδα δώρισαν ως τμήμα των εκτάσεών τους στα συμβόλαια προς την Περιηγητική Λέσχη και αναγράφεται έκταση 600x50=30.000 σε σχήμα παραλληλογράμμου – 120x50=6.000 και 135x50=6.750 στρέμματα.

            Συνολικά 855x50 όπως ήταν ο διάδρομος που κατασκεύασε η Περιηγητική με τις οδηγίες της πολιτικής Αεροπορίας.

            Τον Ιανουάριο του 1984 μεταβίβασε τα παραπάνω οικόπεδα στον Δήμο Σητείας προκειμένου να χρηματοδοτήσει η Νομαρχία τα συμπληρωματικά έργα και να αρχίσει η λειτουργία του ως επιβατικό αεροδρόμιο. Πράγματι τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου έγιναν τα εγκαίνια και άρχισαν τα δρομολόγια προς Αθήνα-Κάσο-Κάρπαθο-Ρόδο με αεροσκάφη των 18 θέσεων καθημερινά.

            Στη συνέχεια μερίμνη του Δήμου έγιναν απαλλοτριώσεις από την πολιτική Αεροπορία για τον μεγάλο διάδρομο, του Αεροσταθμού, χώρους στάθμευσης κ.λπ.

Ο Αερολιμενάρχης κ. Βερίγος ζητούσε από τον τότε δήμαρχο κ. Κουρουπάκη να μεταβιβάσει στην ΥΠΑ τα 42.750 τμ. των δωρητών, προκειμένου το αεροδρόμιο να γίνει κρατικός Αερολιμήν Σητείας και έτσι να γίνει το διάγραμμα προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και να υπαχθεί στον προϋπολογισμό της ΥΠΑ, για τις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης εγκαταστάσεων.

            Ακούστηκε τότε ότι ο κ. Κουρουπάκης ζητούσε για αντάλλαγμα το παρκινγκ των αυτοκινήτων ή καταστήματα αφορολόγητων για έσοδα του Δήμου.

Τελικά ούτε το ένα ούτε το άλλο έγινε. Αποτέλεσμα του ότι δεν έγινε κρατικός Αερολιμήν είναι ότι το αεροδρόμιο έχει ανάγκες συντηρήσεως, κτηριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ψύξη - θέρμανση κ.λπ. και δεν διατίθενται οι απαιτούμενες πιστώσεις. Ο Δήμος προσπαθεί με δικά του μέσα να καλύψει στοιχειωδώς τα προβλήματα.

             Το νέο Δ.Σ της Περιηγητικής σε μια δημόσια εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε, απένειμε επαίνους στους δωρητές των οικοπέδων, αφού χωρίς την δική τους τότε προσφορά δεν θα υπήρχε σήμερα αεροδρόμιο.

            Ακούστηκε τότε, όπως με πληροφόρησε ο κ. Βερίγος, ότι ο κ. Κουρουπάκης διέδωσε ότι οι δωρητές έχουν πληρωθεί για την αξία των οικοπέδων τους και η Περιηγητική ασχολείται ακόμα με το θέμα αυτό.

            Όταν το έμαθαν οι δωρητές  μου ζήτησαν να τους ενημερώσω πώς λέγονται αυτά αφού εκείνοι ούτε ζήτησαν, ούτε πήραν χρήματα για την δωρεά τους.

            Εγώ που ήμουν πρόεδρος της Λέσχης και τους ζήτησα να κάνουν την δωρεά, θεωρώ ότι είχα την υποχρέωση να μάθω και να τους ενημερώσω.

            Ενημέρωσα τον δήμαρχο κ. Γ. Ζερβάκη στις 06/10/2021 και διαπιστώθηκε ότι στο κτηματολόγιο δεν έχει δηλωθεί στο όνομα του Δήμου η έκταση 42.750 στρ. ενώ υπάρχει στο υποθηκοφυλακείο το συμβόλαιο προς τον Δήμο.

            Μετά τα παραπάνω, όπως πληροφορήθηκα, με έγγραφό του ο Δήμος Σητείας από 13-12-2023 προς την ΥΠΑ Δ/νση τεχνικών υπηρεσιών, ζήτησε στοιχεία για την έκταση του αεροδρομίου προκειμένου να δοθεί φως και να ενημερωθούν υπεύθυνα οι ενδιαφερόμενοι δωρητές.

            Σχετικά ενημερώθηκε και ο αερολιμένας Σητείας. Μέχρι σήμερα καμία απάντηση δεν έδωσε η ΥΠΑ. Παρακαλώ κ. δήμαρχε να καλέσετε τον κ. Κουρουπάκη, τον κ. Βερίγο και τον υπεύθυνο υπάλληλο του Δήμου να σας δώσουν απαντήσεις και να ενημερώσετε τους δωρητές.

            1. Γιατί δεν υπάρχει στο κτηματολόγιο η έκταση του Δήμου;

2. Εάν δωρίθηκε στην πολιτική Αεροπορία, με ποια απόφαση του Δ.Σ.;

3. Εάν πουλήθηκε, με ποια απόφαση του Δ.Σ. και σε ποιο λογαριασμό     

    μπήκαν τα χρήματα;

 

            Τις οικογένειες των δωρητών ενημερώνω ότι δεν έχω υπεύθυνη θέση για να μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο.

            Δεσμεύομαι όμως, όσον οι δυνάμεις μου το επιτρέπουν,  να παρακολουθώ το θέμα για να τους δοθεί μια πειστική απάντηση το συντομότερο.

Ελπίζω να είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι με το θέμα αυτό.

 

                                                                                                                                                        Με τιμή


 

ΥΓ.: Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του πρόσφατα αποθανόντος πρώτου δωρητού Ιωάννη Ν. Νικητάκη

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου