Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Παρουσίαση βιβλίου του Γ. Αλεβίζου «ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ τα είδη των ελληνικών κιόνων»


Ο Προοδευτικός Σύλλογος Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος» πραγματοποίησε την Παρουσίαση βιβλίου του Γιώργου Αλεβίζου «ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ τα είδη των ελληνικών κιόνων»στην αυλή του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Σητείας. 
Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για τα λειτουργικά έξοδα του μουσείου. 


Ο Γιώργος Αλεβίζος γεννήθηκε στη Σητεία το 1944. Ο πατέρας του πρόσφυγας Μικρασιάτης από την Παλαιά Φώκαια Ιωνίας. Η μητέρα του Λασιθιώτισσα.
Το 1962 αποφοίτησε από το 6ταξιο Γυμνάσιο Σητείας και το ίδιο έτος, κατόπιν εξετάσεων εισήλθε στη δημόσια σχολή εμποροπλοιάρχων ΥΔΡΑΣ. Το 1964 μετά την αποφοίτησή του μπαρκάρισε και ξεκίνησε την πλοιαρχική του καριέρα.
Ασχολήθηκε ενεργά με τα πολιτιστικά αφότου εδραιώθηκε στη στεριά.
- Το 1989 έως 1993 συμμετείχε στο Δ.Σ. του συλλόγου Στειακών Αττικής η ΠΡΑΙΣΟΣ.
- Το 1998 έως 2022 συμμετείχε στην επανίδρυση του συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων, Αρμενίων Σητείας.
Αδιάλειπτα δημοσιεύει στον τύπο Λασιθίου και όχι μόνο γραφτά του για ιστορικά, μικρασιατικά, ναυτιλιακά, κοινωνικά, επίκαιρα θέματα.
Τα βιβλία με αυτοέκδοσή του ειναι:
2021: Η ΛΑΝΕ όπως την έζησα, 1993-2006.
2022: Ο Μικρασιάτης Μπ. Βαγγέλης Α.
2023: Ο Μικρασιάτης Μπ. Βαγγέλης Α.
Αγώνες και απαντοχή.
2024: Αρχαία Ελληνική Αρχιτεκτονική.
Τα βιβλία του δεν πωλούνται, δωρίζονται και χορηγούνται για συγκεκριμένο σκοπό.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΣ: H ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Ο Γιώργος Αλεβίζος -μία πολυσχιδής προσωπικότητα- έχει αφήσει το στίγμα του στον τόπο μας με σοβαρό αποτύπωμα στην παράδοση και όχι μόνο.

Ως πρόεδρος του σωματείου Μικρασιατών , Ποντίων και Αρμενίων Σητείας βοήθησε για αρκετά χρόνια να μεταλαμπαδέψει την παράδοσή του σε ένα τόπο που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε «ψυχή και σώμα». Ο ίδιος επισημαίνει τη μικρασιατική του καταγωγή και το «μπόλι από γάμους της Μικρασιατικής με την Κρητική φυλή». Ασχολήθηκε συστηματικά με τη μικρασιατική καταστροφή με ειδικές ομιλίες στις εκδηλώσεις του σωματείου Μικρασιατών , Ποντίων και Αρμενίων Σητείας.

Το 2023 πρωτοστάτησε σε ψήφισμα πολιτών προς αρμόδιους για την επίσπευση αποκατάστασης του ραγισμένου από το σεισμό του 2021 Αϊ Γιάννη.

Τον τελευταίο διάστημα ασχολείται συστηματικά με συνεχή αρθρογραφία και έκδοση βιβλίων σχετικά με την μικρασιατική παράδοση και την ελληνική ιστορία.

Για την ιστορία και κυρίως την τοπική ιστορία με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση με το άρθρο του « οι Στειακοί Οπλαρχηγοί του 2021» αναφέρεται σε διακριθέντες στειακούς οπλαρχηγούς και προτρέπει για περαιτέρω έρευνα.

Το τελευταίο βιβλίο του « ο Μικρασιάτης Μπάρμπα – Βαγγέλης Α.- Αγώνες και Απαντοχή» ( δύο εκδόσεις) περιέχει σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά στοιχεία για την περιοχή της Σητείας. Το βιβλίο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, γιατί έχει πολλά στοιχεία από τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μας περιλαμβάνοντας χάρτες, φωτογραφίες και χρήσιμο υλικό.

«Η Λ.Α.Ν.Ε όπως την έζησε ο συγγραφέας τα χρόνια 1992- 2006» παρουσιάζει με τεκμήρια τη Λασιθιώτικη Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία. Για το πλοίο της Λ.Α.Ν.Ε ο Βιτσέντζος Κορνάρος έγραψε το 2020 ο συγγραφέας : «Εγώ ζω. Εκείνος διαλύθηκε άδοξα. Άξιζε καλύτερης τύχης. Είχε ακόμη χρόνια μπροστά του. Διαλύθηκαν οι λαμαρίνες. Το σώμα του. Όχι η ψυχή». Το βιβλίο είναι χρήσιμο και για την ακτοπλοϊκή ιστορία της χώρας μας.

« Σητεία –Αλμυρολαγνεία» με ένα εξαιρετικό άρθρο ο Γιώργος Αλεβίζος για να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω από τα σημερινά ανύπαρκτα αλμυρίκια και τη διασκέδαση της «βαρκαρόλας» στην αυθεντική και γνήσια κοινωνική ζωή των σητειακών, μας δίνει χρήσιμα στοιχεία της τοπικής ιστορίας.

Ο Γιώργος Αλεβίζος χρησιμοποιεί τη βιβλιογραφία σε ιστορικές περιόδους εμβαθύνοντας σε διαχρονικές αξίες που είναι τόσο επίκαιρες και χρήσιμες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσέγγισης ενός ζητήματος που τόσο απασχόλησε την ελληνική κοινωνία και πολιτική είναι το άρθρο του : « ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ ΠΛΑΤΩΝΟΣ: Οι κατά Αριστοφάνην ΛΟΑΤΚΙ. Μία ματιά στις απόψεις της αρχαιοελληνικής σκέψης και κουλτούρας για το θέμα αυτό. Με μία δεύτερη ματιά θα μπορούσε να το συνδέσει ο συγγραφέας με τα σημερινά δεδομένα της πολιτικής σκέψης , της κοινωνικής απήχησης, με την παράδοση και την κυρίαρχη επικρατούσα θρησκευτική αντίληψη.

Σε μία εποχή της κατανάλωσης , της ευμάρειας παρά της κατά συνήθειας πολιτικής διαμαρτυρίας περί φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας ,της ανεξέλεγκτης ψηφιακής κουλτούρας ο συγγραφέας επιμένει να ασχολείται με την αρχαιοελληνική παράδοση. Το άρθρο του «Έλληνες και Ρωμιοί» εμπερίστατα ασχολείται με την ονοματολογία Έλλην- Ρωμιός.

Στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα (2024) με τίτλο «αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική» εκλαϊκεύει με λιτό και περιεκτικό περιεχόμενο τα είδη των ελληνικών κιόνων. Χαρακτηριστικά δείγματα καταγράφονται από πολλές περιοχές του ελληνικού αρχαίου κόσμου και σε μνημεία εκτός Ελλάδας. Το περιεχόμενο του βιβλίου συμπληρώνεται με τα κεφάλαια : Ηνωμέναι Πολιτείαι και ελληνικός «νεοκλασικισμός».

Είναι σαφής η πρόθεση του συγγραφέα να απευθυνθεί κυρίως στους νέους με εύληπτη γραφή για να γνωρίσουν την παράδοσή τους. Η παράδοση αυτή ορθά επισημαίνει ο συγγραφέας ότι είναι «το ισχυρότερο ειρηνικό όπλο για την αντιμετώπιση των κινδύνων που μας απειλούν». Προφανώς η αρχαία ελληνική τέχνη συνδέεται στενά με την κλασσική ελληνική σκέψη. Οι εικόνες και τα απεικονιστικά σχέδια είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας πρωτοστατεί στην πρωτοβουλία με άλλες σημαντικές προσωπικότητες για τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας ένταξης του Μινωϊκού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα της πρωτοβουλίας στην οικονομία και στην ανάπτυξη της χώρας μας.

Συμπερασματικά, ο Γιώργος Αλεβίζος στη συγγραφική και όχι μόνο παρουσία του τόσα χρόνια υπηρετεί αυτό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία «την παράδοσή της και τη θρησκεία» , όπως επισημαίνει στην εισαγωγή του βιβλίου του. Δυστυχώς, ζούμε σε μία εποχή στην οποία οι παραδοσιακές αξίες , η θρησκευτική πίστη και η παράδοση ενίοτε κατηγορούνται ως ακροδεξιά ρητορική, ιδεολογική θέση και πρακτική από το «προοδευτικό» πολιτικό αφήγημα.

Αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθειά του να ενισχύσει τον Προοδευτικό Σύλλογο Σητείας «Βιτσέντζος Κορνάρος» προσφέροντας συμβολικά τα έσοδα από την έκδοση του τελευταίου βιβλίου του και να δώσει ένα μήνυμα ότι αξίζουν στήριξης τα σωματεία της πόλης μας που τόσο ανάγκη έχουν ,όπως ο πολύπαθος , δραστήριος και πολλά υποσχόμενος Προοδευτικός Σύλλογος Σητείας ο «Βιτσέντζος Κορνάρος».



ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΦΑΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου