Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Ανοικτή Επιστολή προς Δήμαρχο Σητείας για αδεσποτία στην περιοχή Λάστρου Σητείας Κρήτης


Οι κάτοικοι της Λάστρου Σητείας εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την ανεξέλεγκτη βόσκηση αιγοπροβάτων, ιδιαίτερα αιγών, η οποία έχει επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στις καλλιεργημένες εκτάσεις μας. Τα προβλήματα αυτά έχουν οδηγήσει στην ερημοποίηση καλλιεργήσιμων γαιών και στην υπονόμευση της οικονομικής βιωσιμότητας πολλών οικογενειών.

Παρά την ύπαρξη νομοθετικών πλαισίων, όπως το άρθρο 17 του Νόμου 4056/2012 που ρυθμίζει τη διαχείριση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, η έλλειψη ελέγχου και η αδιαφορία των αρμόδιων αρχών επιτείνει την κατάσταση. Απαιτούμε την άμεση παρέμβασή σας για την προστασία των περιουσιών μας και την αποκατάσταση της τάξης.

Η έλλειψη σήμανσης στα ζώα και η άρνηση των κτηνοτρόφων να αναλάβουν την ευθύνη για τις ζημιές που προκαλούν παραβιάζουν τη νομοθεσία και διαταράσσουν την κοινωνική συνοχή. Επιπλέον, τα ανεπιτήρητα ζώα ευθύνονται για σοβαρά τροχαία ατυχήματα στην κεντρική οδική αρτηρία Ηρακλείου – Σητείας, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Παρά το γεγονός ότι η δικαστική οδός είναι διαθέσιμη, έχει αποδειχθεί χρονοβόρα και αναποτελεσματική, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να δρουν ανεξέλεγκτα, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές και παραμένοντας ατιμώρητοι. Είναι απαράδεκτο να συνεχίσουμε να βιώνουμε αυτή την κατάσταση χωρίς την επιβολή των νόμων.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, προτείνουμε τα εξής μέτρα:

  1. Εντατικοί έλεγχοι: Συστηματική διεξαγωγή ελέγχων στις πληγείσες περιοχές για τον εντοπισμό των παραβατών και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.
  2. Υποχρεωτική σήμανση: Υποχρεωτική σήμανση των ζώων για την ευκολότερη αναγνώριση των ιδιοκτητών τους και την ανάληψη ευθύνης για τις ζημιές που προκαλούν.
  3. Συνεργασία με κτηνοτρόφους: Αναζήτηση λύσεων σε συνεργασία με τους υπεύθυνους κτηνοτρόφους, με στόχο τη βιώσιμη συνύπαρξη γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

Ζητούμε άμεση ανταπόκριση στα αιτήματά μας εντός του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου και λήψη των απαραίτητων μέτρων για την επίλυση του προβλήματος, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθειά μας να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τον τόπο μας.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την προστασία της γης μας και της ποιότητας ζωής μας.

Με εκτίμηση,
Οι κάτοικοι της περιοχής Λάστρου Σητείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου