Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Γιώργος Αλεβίζος: ΡΩΣΙΑ ΚιουτσούκΚαϊναρτζή(1774) ΣεργκέιΛαβρόφ (2020)

Noε 2020 

ΡΩΣΙΑ ΚιουτσούκΚαϊναρτζή(1774)  ΣεργκέιΛαβρόφ (2020)
Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος- Πρόεδρος Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας


Μέχρι τέλους του 18ου αιώνα έλειψε από τη Δύση ο ικανός πολιτικός. Να αντιληφθεί τη σημασία της επέκτασης του κράτους του προς Ανατολάς. Όπου θα εύρισκε συμπολεμιστές χιλιάδες Έλληνες.

Επί αυτού κινήθηκε η Ρωσία. Με πρόσχημα το προστατευτικό ενδιαφέρον υπέρ των Ελλήνων. Οι Ρώσοι υποσχέθηκαν στους Έλληνες ανεξαρτησία. Και άρχισαν συνεχείς πολέμους κατά των Τούρκων. Η πολιτική αυτήαπέβη ωφέλιμος για τους Έλληνες. Αφού επί μακρόν βρίσκονταν σε διέγερση.

Ο Ρώσος στρατηγός Μύνιχ πρότεινε στην Αυτοκράτειρα Άννα (1730-1941) να προκληθεί επανάσταση στην Ελλάδα προς αντιπερισπασμό της Τουρκίας. Με απώτερο στόχο των Ρώσων την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Να υψώσουν τον Βυζαντινό Δικέφαλο αετό υπό το ρωσικό στέμμα.

Το σχέδιο του Μύνιχ δεν επεχείρησε ο Μέγας Πέτρος. Το επιχείρησε η Αυτοκράτειρα Αικατερίνα Β’.Όχι δια του έμπειρου Μύνιχ. Αλλά δια του αδελφού του ευνοούμενου (εραστή) της Γρηγορίου , του Αλεξίου Ορλώφ.

Τέλος του 1768 έφτασαν στην Ιταλία οι αδελφοί Ορλώφ Αλέξιος και Θεόδωρος, να οργανώσουν την ελληνική επανάσταση . Πέρασαν τις ιταλικές πόλεις, όπου ήταν εγκατεστημένοι Έλληνες έμποροι. Μεγάλα χρηματικά ποσά πρόσφεραν οι Μαρούτσης, Αδαμόπουλος, Παλατινός. Τα οποία προστίθεντο στα ποσά που έστελνε η Ρωσία, για τον εξοπλισμό του ρωσικού στόλου. Του αναμενόμενου από τον Ατλαντικό, που απέπλευσε τον Οκτ.1769.

Προσεγγίζοντας σε αγγλικούς λιμένες εμπλούτισε τον εξοπλισμό του. Ναυτολόγησε έμπειρους σε ναυμαχίες Άγγλους αξιωματικούς , Έλληνες καπεταναίους και ναύτες.

Ο ρωσικός στόλος εναγωνίως αναμένονταν στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.Η οποία ποθούσε την ανεξαρτησία. Ήθελε τους Ρώσους ως απελευθερωτές. Όχι ως κατακτητές.

Η αδέξια επιστολή του Ορλώφ προς τους Μανιάτες με τη φράση "…η αυτοκράτειρα ηυδόκησείνα σας θεωρήσηυπήκοους της" εξέπληξε τους Μανιάτες. Πολλοί άρχισαν να δυσπιστούν για τις προθέσεις της Αικατερίνας. Διορθωτική προκήρυξη της Αυτοκράτειρας έλεγε "οι Ρώσοι ελθόντες μετά τοσούτων ολίγων δυνάμεων θέλουν ν’αποδείξουν προς τους Έλληνες ότι μόνος και κύριος σκοπός ήτο η ανεξαρτησία της Ελλάδος".

Μολαταύτα οι ενδοιασμοί των Ελλήνων παρέμειναν. Πολλοί έμειναν αδρανείς (Να υποπτευθούμε αγγλικό δάκτυλο;) Το Μάρτιο 1770 όμως αρκετοί Έλληνες ύψωσαν σημαία επαναστάσεως. Στην Κρήτη ο Δασκαλογιάννης που το 1771 εγδάρη ζωντανός από τους Τούρκους στο Ηράκλειο.

Οι εξεγερθέντες ήταν λίγοι. Οι Ρώσοι αρχηγοί άπειροι. Οι Ορλώφ ήρθαν σε έριδες με Έλληνες οπλαρχηγούς. Εξαιτίας των αδέξιων πολεμικών χειρισμών λούσθηκαν με ελληνικό αίμα όλες οι επαναστατημένες περιοχές. Από μαχαίρια των γενίτσαρων και Αλβανών πολεμιστών.

Χύθηκε πολύτιμο ελληνικό αίμα.Όμως αποκτήθηκε επαναστατική πολεμική εμπειρία.

Σε εκείνο το κίνημα οφείλεται η Συνθήκη του ΚιουτσούκΚαϊναρτζή (1774) δια της οποίας δόθηκε στη Ρωσία το δικαίωμα:

-Της προστασίας της ελληνικής εκκλησίας

-Της ανάμειξης στα εσωτερικά της Τουρκίας για ζητήματα των Ελλήνων.

-Επετράπη στα ελληνικά πλοία να πλέουν υπό την ρωσική σημαία.

Επιπλέον η Συνθήκη ΚιουτσούκΚαϊναρτζή δημιούργησε προηγούμενον επεμβάσεως στις ανωμαλίες της Τουρκίας . Έτσι η Ρωσία το πρώτο έτος του "Αγώνα 1821"μετέτρεψε το ελληνικό ζήτημα από εσωτερικό της Τουρκίας σε διπλωματικόδιεθνές. Ώστε η ελληνική εξέγερση να θεωρηθεί όχι ανταρσία αλλά επανάσταση ενός έθνους για την ελευθερία του. Παράλληλα καλλιέργησε την ευρωπαϊκή μεσολάβηση για την ελληνική ανεξαρτησία.

Mε αποτέλεσμα τη Μάχη του Ναυρίνου (20 Οκτ.1827). Όπου οι ναύαρχοι ο Άγγλος Γκόρντον , ο Γάλλος Δεριγνύ, ο Ρώσος Χέϋδεν δια των στόλων τους κατέστρεψαν τον τουρκοαιγυπτιακό του Ιμπραήμ (από Ελληνίδα μάνα).

Η ρωσοτουρκική συνθήκη Κιουτσούκ- Καϊναρτζή συνέβαλε στην ανάπτυξη της ναυτιλίας των νησιών Ύδρας , Σπετσών, Ψαρών, Κάσου. Αρματωλοί της Ρούμελης, Θεσσαλίας, Μακεδονίας. Από πολεμιστές των βουνών έγιναν τρομεροί θαλασσόλυκοι υπό ρωσική σημαία (Μητρομάρας, Κατσώνης, Ανδρούτσος, Νικοτσάρας, Σταθάς, Βλαχάβαςκ.α).

Τα υπό ρωσική σημαία ελληνικά σιτοκάραβα, με τον πλούτο από την μεταφορά και εμπορία προϊόντων εξόπλισαν με κανόνια τα καράβια τους. Για να αντιμετωπίζουν τους Αλγερινούς και Άραβες πειρατές.Οι ναύτες συμμετέχοντας στα κέρδη εμπορίας του φορτίου είχαν το δέλεαρ να είναι αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση του πειρατικού κινδύνου. Εκπαιδευόμενοι για τον Ναυτικό Αγώνα του ’21.

Η Συνθήκη ΚιουτσούκΚαϊναρτζή για την ευεργετική επίδραση στην ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας χρήζει περισσότερης αναφοράς. Ίσως αργότερα.

Στο σήμερα.

Τη Δευτέρα 26 Οκτ.2020 ο Έλληνας Υπ.ΕξωτερικώνΣπ.Δένδιας, στην Αθήνα συναντήθηκε με το Ρώσο ομόλογο του ΣεργκέιΛαβρόφ. Ο οποίος στη συνέχεια συναντήθηκε και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Στις μετέπειτα δηλώσεις του ο Ρώσος Υπ.Εξωτερικών στήριξε το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά της ύδατα. Με βάση τη λογική και τα γεωγραφικά όρια όπως προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας. Εφόσον δηλ. η απόσταση Σάμου και απέναντι τουρκικής ακτογραμμής είναι 10ν.μ., η νοητή κάθετη γραμμή χωρίζει και παραχωρεί πέντε (5) ν.μ. χωρικά ύδατα στην Ελλάδα και τα άλλα 5 ν.μ.στην Τουρκία.

Στο παρελθόν ο ΣειχουλισλάμηςΕρντογάν είχε επικαλεσθεί ότι δεν έχει αντίρρηση να επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ν.μ.

Όμως έλεγε θα αντιμετωπίζαμε προβλήματα με Ρωσία, Ρουμανία, Βουλγαρία. Καθότι τα διαπλέοντα στο Αιγαίο πλοία τους, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, θα ήταν υποχρεωμένα να ζητούν έγκριση διέλευσης.

Να όμως που ο Ρώσος Υπ.Εξ.ΣεργκέιΛαβρόφ "άδειασε" τον Ερντογάν. Καθόσον οι Ρώσοι δεν έχουν αντίρρηση στο δικαίωμα της Ελλάδας. Να επεκτείνει στο Αιγαίο τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Η από τη Συνθήκη του ΚιουτσούκΚαϊναρτζή ευνοϊκή για τη χώρα μας εξωτερική πολιτική της Ρωσίας δείχνει να συνεχίζεται. Σήμερα μέσω του ΣεργκέιΛάβροφ. Χωρίς να γνωρίζουμε το κόστος.

Γιώργος Αλεβίζος

2-11-2020



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου