Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Παρεϊστικη βραδιά στο Λύκειο των Ελληνίδων Σητείας

https://www.facebook.com/manolis.metaxakis.9/videos/10220963123366802/

Το τραγούδι στην ανατολική Κρήτη κατέχει σημαντικό μέρος στην παράδοση μας. Στο Λύκειο των Ελληνίδων, θεωρούμε σημαντικό να το αναδείξουμε και να το προβάλουμε, με όλες τις ιδιότητες και τα στοιχεία που το καθιστούν ξεχωριστό.
Με μια παρεϊστικη βραδιά,  στο χώρο του Λυκείου, ξεκινήσαμε μια σειρά από εκδηλώσεις που στόχο έχουν να δώσουν πατήματα για να τραγουδιούνται οι μαντινιάδες στις κοντυλιές της ανατολικής Κρήτης. Ελάτε να τραγουδήσουμε παρέα, αλλά και να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε, ανοίγοντας την μαθησιακή χρονιά 2019-2020 του Λυκείου μας.



Σταυρούλα Πουλακάκη
Στην εκδήλωση του Λύκειο των Ελληνίδων Σητείας :"κοντυλιές και μαντινάδες, άυλη πολιτιστική κληρονομιά", πολλά - και άγνωστα στους πολλούς- στοιχεία για το τραγούδι στην ανατολική Κρήτη, αναλύθηκαν από τους ομιλητές - μουσικούς. Το φίλεμα "της ζαχαρωτής μαντινιάδας" με επιλεγμένους στίχους από τον Ερωτόκριτο του Β. Κορνάρου, ετοιμάστηκε από την ομάδα μας: #Αποζυμώτρες, αναβιώνοντας με αυτό τον τρόπο, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας.

Τα φιλέματα που δεν έχουν υλικό αντίτιμο... είναι τραταρίσματα "ψιμιθευτά", ομορφοξομπλιασμένα και καθώς προσφέρονται... λειτουργούν ως ενισχυτές, επίσης, αγαθών, που δεν αγοράζονται.
Μήπως σας έχει συμβεί ποτέ να έχετε κομμάτια, χωρίς καμία εξ'αρχής, σύνδεση μεταξύ τους και έπειτα να ανακαλύπτετε ότι πρόκειται για ψηφίδες της ίδιας εικόνας?!
Υλοποιήθηκε μια δράση από το Λύκειο των Ελληνίδων Σητείας, όπου προσφέρθηκαν "ζαχαρωτές μαντινιάδες", με επιλεγμένους δεκαπεντασύλλαβους από τον #Ερωτόκριτο του #ΒιντζέντζουΚορνάρου.


https://www.facebook.com/manolis.metaxakis.9/videos/10220963055685110/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου