Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Λεωνίδας Τερζής: Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη


Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη

-Υλοποιήσαμε με επικεφαλής εταίρο τον ΔΟΚΑΣ το διασυνοριακό πρόγραμμα interreg με τίτλο ΓΕΩΤΟΠΙΑ , προϋπολογισμού  881.823,33 ευρώ και δημιουργήσαμε το κέντρο ενημέρωσης και πληροφόρησης στο Καρύδι,  γεωδιαδρομές στην ευρύτερη περιοχή του πρώην δήμου Ιτάνου και την υποδομή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην τοπική κοινότητα Ζάκρου.
-Υποβάλαμε πρόταση για την ένταξη μας στο παγκόσμιο δίκτυο των Γεωπάρκων
- Ενταχθήκαμε στο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό δίκτυο των Γεωπάρκων , μετά από αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο του 2015.

-Αποκτήσαμε τον τίτλο τιμής της UNESCO,τον Νοέμβριο του 2015.
-Εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση από το  χρηματοδοτικο πρόγραμμα INTERRREG ,ύψους 145.000 ευρώ για την δημιουργία κέντρου ενημέρωσης και πληροφόρησης στο Κεφαλοβρύσι  στην τοπική κοινότητα  Μέσα Μουλιανών και την ανάπτυξη διάδρομων στην περιοχή .
-Πιστώσαμε στον προϋπολογισμό του δήμου 781.878 ευρώ για την κατασκευή Πλανηταρίου-Αστροσχολείου στην τοπική κοινότητα Συκιάς .
-Σχεδιάσαμε από κοινού με την περιφέρεια Κρήτης, τον φορέα διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) για τις περιοχές UNESCO Κρήτης ύψους 10.380.000 ευρώ , με στόχο την ανάπτυξη των περιοχών αυτών και την δημιουργία συνθηκών για τουριστική ανάπτυξη δώδεκα μηνών .
-Αναπτύξαμε τον φυσιολατρικό  αθλητικό τουρισμό με την διοργάνωση του ορεινού αγώνα δρόμου του Γεωπάρκου από την τοπική κοινότητα Ζήρου , έως την Κάτω Ζάκρο.
-Συμμετέχουμε στην  Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου ,προωθώντας δια μέσω του Γεωπάρκου  τον εναλλακτικό τουρισμό .
- Συνεργαζόμαστε με την Εθελοντική Ομάδα    Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Σητείας και δημιουργήσαμε στην Καραβόπετρα Σητείας μια προστατευόμενη ζώνη ωοτοκίας , τοποθετώντας πασσάλους και ενημερωτικές πινακίδες .
Όλες οι δράσεις  μας στρέφονται στην κατεύθυνση της βιώσιμης ,ποιοτικής και ισόρροπης ανάπτυξης, ενώ προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στην σύναψη συμφώνων ποιότητας με επαγγελματίες και παραγωγούς , εντός των γεωγραφικών ορίων του Γεωπάρκουμε κύριο στόχο την ανάδειξη των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Η παραπάνω  ενέργεια θα προσδώσει υπεραξία στα τοπικά προϊόντα και τις υπηρεσίες .

Η δημοτική αρχή αποδεικνύει ξεκάθαρα πως  βασικό μέλημα της είναι η προστασία της υπαίθρου , η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή μας και η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από την βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία.
    Θα  εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση .


Αντιδήμαρχος  Σητείας

Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος 
με τον συνδυασμό Σητεία Μπροστά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου