Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Τακάκη-Μαρκάκη «Η κρίση θέλει τερτίπι και ο φεσφεσές να μασε λείπει»


Ο Προοδευτικός Σύλλογος Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος» παρουσιάζει το βιβλίο της Άννας Τακάκη-Μαρκάκη «Η κρίση θέλει τερτίπι και ο φεσφεσές να μασε λείπει». Πρόκειται για μία κρητική ηθογραφία, σε θεατρική μορφή, στα χρόνια της κρίσης.
Το βιβλίο θα παρουσιάσει η κ. Μαρία Ζωγραφάκη (εκπαιδευτικός-λογοτέχνης) και θα διαβαστούν αποσπάσματα από μέλη του Θεάτρου Σητείας.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Αυγούστου στις 21:00 μ.μ. στην αυλή του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Σητείας (Καπετάν Σήφη 26). Είσοδος ελεύθερη.

 Άννα Τακάκη-Μαρκάκη «Η κρίση θέλει τερτίπι και ο φεσφεσές να μασε λείπει».
Μια ιστορία ζωής, αυτοσαρκασμού και ευτράπελων γεγονότων, εν μέσω της οικονομικής δυσχέρειας της πατρίδας μας, εκτυλίσσεται σε κάποιο χωριό της ανατολικής Κρήτης. 

Το θεατρικό κείμενο της Άννας Τακάκη αναπτύσσεται σε τέσσερες πράξεις και δώδεκα εικόνες με ωραίους διαλόγους και ευφυή ευρήματα, δημιουργώντας κωμικά αλλά και συγκινητικά επεισόδια, σφιχτά και καλοδουλεμένα, κάνοντας την ανάγνωση απολαυστική και κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

Οι δράσεις του έργου αναπτύσσονται, εν μέσω της οικονομικής δυσχέρειας της πατρίδας μας, σε κάποιο χωριό της Ανατολικής Κρήτης στο σπίτι της οικογένειας, στο καφενείο του χωριού, στο αμπέλι και στο καζάνι, περιγράφουν τους τόπους, τις γεωργικές και ψυχαγωγικές ασχολίες των κατοίκων του χωριού, τις διατροφικές και οινολογικές προτιμήσεις τους, που εμφανίζονται σε διάφορες σκηνές και μιλούν την ντοπιολαλιά.

Για τους κατοίκους του χωριού μοιάζει η κρίση να υπάρχει μόνο στις Ειδήσεις αφού εδώ οι άνθρωποι έχουν όλα τα καλά που δίνει απλόχερα η αγροτική ζωή, η μάνα γη, που ακόμα και σήμερα την καλλιεργούν με σεβασμό και αγάπη.

Αυτό αντιλαμβάνονται και τα ξενιτεμένα μέλη της οικογένειας που, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, επιστρέφουν στο χωριό, προσωρινά στην αρχή, φέρνοντας μάλιστα μαζί τους και φιλοξενούμενους για οικονομικές καλοκαιρινές διακοπές.

Εδώ αρχίζουν οι συγκρούσεις, αλλά και οι ανατροπές, αφού καθένας προσπαθεί να ωφεληθεί ατομικά από την αποταμίευση και την καλή οικονομική κατάσταση της οικογένειας, με τη μάνα κυρίαρχη μορφή, που προσπαθεί να τους ορμηνέψει, να τους ικανοποιήσει όλους, πράγμα δύσκολο αφού οι αστικές συνήθειες και η εύκολη θεωρητικά ζωή δεν τους αφήνει να αντιληφθούν τίποτα περισσότερο από το στενό συμφέρον τους και μάλιστα με μια λανθασμένη αντίληψη. Τα μαθήματά τους θα πάρουν από τη φύση και την ίδια τη ζωή στο χωριό που θα δώσει και τη λύση της υπόθεσης.

Μια ξεκαρδιστική κωμικοτραγική ιστορία που δύσκολα ξεχνιέται.

(αποσπάσματα από τον πρόλογο του Μιχάλη Γιαννακάκη, σκηνοθέτη)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου