Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Εγκρίθηκε η μελέτη για την προμήθεια φωτιστικών σωμάτων οικονομίας LED στη Σητεία


Η έγκριση και παραλαβή της μελέτης για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων τύπου LED για εξοικονόμηση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό και η έκφραση άποψης για λήψη δανείου συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας.

Στην εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Τερζής ενημέρωσε ότι έχει παραληφθεί το πρώτο παραδοτέο, που προβλεπόταν στην σύμβαση που έχει υπογράψει ο Δήμος με σύμβουλο, για την προμήθεια και εγκατάσταση των φωτιστικών σωμάτων. Σύμφωνα με τα δεδομένα γεωπληροφοριακού συστήματος είναι καταγεγραμμένα 3.124 φωτιστικά σώματα. Η εκτιμώμενη δαπάνη για την αντικατάσταση τους ξεπερνά το 1.879.000 €. Ο αριθμός των φωτιστικών είναι όμως μεγαλύτερος, επομένως σε πρώτη φάση προχωρά η συγκεκριμένη δαπάνη.Βάσει της μελέτης που έχει εκπονηθεί και είναι ελεγμένη σύμφωνα με τα πρότυπα τεύχη του ΚΑΠΕ και τις απαιτήσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ο συντελεστής απόδοσης θα είναι 1,21. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό κάλυψης της δανειοδότησης μέσα από το χαμηλότοκο δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Παρακαταθηκών και Δανείων θα έχει συντελεστή 1, 21 θα πληρώνουμε δηλαδή 1 και θα εισπράττουμε 1,21, άρα θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και θα απομένουν χρήματα στο ταμείο του Δήμου.
Σε σχέση με αυτά που πληρώνουμε τώρα για το δημοτικό φωτισμό, όπου το ύψος της δαπάνης γι’ αυτά τα φωτιστικά είναι περίπου 335.000, θα έχουμε σύμφωνα με την εκτίμηση της μελέτης 65,7% μείωση στην κατανάλωση της ενέργειας και κατ’ επέκταση στα χρήματα που θα καταβάλουμε στη ΔΕΗ και στο οικολογικό αποτύπωμα από την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. Η μείωση θα είναι 206.000 €. Η δαπάνη από τα 335.000 θα πέφτει στα 107.000 Από τα χρήματα αυτά για κάθε εκατομμύριο που θα δανειοδοτηθούμε, θα καταβάλλουμε 15% στο σύνολο της δεκαετίας.
Οι προδιαγραφές των φωτιστικών είναι σύμφωνα με το ΦΕΚ. 3347/14 που προσδιορίζει την ποιότητα, τις τιμές κλπ. Προσπαθούμε αφ’ ενός να αναβαθμίσουμε τον δημοτικό φωτισμό να εξοικονομήσουμε χρήματα και να μειώσουμε το οικολογικό αποτύπωμα».
Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου