Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Επίσκεψη καθηγητών ERASMUS + στο 1ο Γυμνάσιο Σητείας

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ CASF (Culture Against School Failure) που υλοποιείται από το 1ο Γυμνάσιο Σητείας κατά τα έτη 2017-2020. Είκοσι καθηγητές από 7 χώρες (Γαλλία, Τσεχία, Κύπρος, Ισπανία, Πολωνία, Τουρκία και Αγγλία) επισκέφθηκαν τη Σητεία και το σχολείο μας, στα πλαίσια της δεύτερης διεθνικής συνάντησης, από τις 28 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου 2018.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής, η οποία έχει απολογιστικό χαρακτήρα για το έτος που προηγήθηκε και οργανωτικό για το επόμενο έτος, οι καθηγητές επισκέφθηκαν το 1ο Γυμνάσιο Σητείας και εργάστηκαν πάνω στους στόχους του προγράμματος: Την πρώτη μέρα συμμετείχαν σε εκδηλώσεις παραδοσιακών και λάτιν χορών, ρυθμικής γυμναστικής, μουσικής, ποίησης, ιστορίας, τοπικής κουζίνας, δραματοποίησης και λογοτεχνίας και παρακολούθησαν μαθήματα καθηγητών του σχολείου μας. Τη δεύτερη μέρα, παρέδωσαν οι ίδιοι μαθήματα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και την κουλτούρα του κάθε λαού, προσφέροντας στους σητειακούς μαθητές ένα σημαντικό εύρος ερεθισμάτων και εμπειριών όπως το μπαλέτο, η μουσική και διεθνείς λέξεις από την Τσεχία, τα φεστιβάλ και η τεχνική ebru στη ζωγραφική από την Ισπανία, ο προσκοπισμός και ο πολιτισμός από την Πολωνία, το κρασί και η παράδοσή του στην Κύπρο, τεστ γνώσεων από τη Γαλλία, η παραδοσιακή μουσική και κουζίνα από την Τουρκία, η κουλτούρα του τσαγιού, τα κάστρα και τον Χάρυ Πότερ στην Αγγλία κ.ά. Τα μαθήματα, 13 διδακτικές ώρες, έγιναν με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και εκπαιδευτικών εργαλείων, πάνω στα οποία οι καθηγητές είχαν επιμορφωθεί σε σεμινάριο που προηγήθηκε τον Ιανουάριο στην Αγγλία, και τα οποία είχαν συμφωνήσει να αξιοποιήσουν: Blendspace, Poll Everywhere, Kahoot, Edmodo, Padlet κ.ά. Τα πλάνα των μαθημάτων έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του έργου: http://casf-erasmus.eu/.
Οι καθηγητές αξιολόγησαν τα μαθήματα που παρακολούθησαν και παρέδωσαν, αντάλλαξαν ιδέες και θετικές πρακτικές και στη συνέχεια εργάστηκαν πάνω στο οργανωτικό κομμάτι της επόμενης χρονιάς, δηλαδή τη διοργάνωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για το λογότυπο του προγράμματος, τη δημιουργία της μουσικής και των στίχων του τραγουδιού erasmus και κυρίως την υλοποίηση της πρώτης γλωσσικής κατασκήνωσης στην Πολωνία τον Απρίλιο του 2019. Η έκθεση για τη συνάντηση, την αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση των μαθημάτων θα δημοσιευτούν στο site του προγράμματος.
Στο περιθώριο των εργασιών, οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Μονή Τοπλού και το Οινοποιείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας και το μινωικό ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου, την Καζάρμα, να παρακολουθήσουν μαθήματα παραδοσιακής κουζίνας και χορού, αλλά και να απολαύσουν τη σητειακή φιλοξενία και την ομορφιά της φύσης και της θάλασσας.
Αναχώρησαν από τη Σητεία με τις καλύτερες εντυπώσεις για τη φιλοξενία και τους μαθητές μας, ενώ και η ίδια η σχολική κοινότητα έδειξε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τον επαγγελματισμό και τη σοβαρότητα με την οποία οι επισκέπτες είχαν προετοιμάσει τα μαθήματα που παρέδωσαν στους σητειακούς μαθητές. Τις  δύο πρώτες μέρες των εργασιών, το σχολείο είχε πραγματικά μετατραπεί σε ένα χαρούμενο εργαστήρι επικοινωνίας και πολιτισμικής αλληλεπίδρασης, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι αξίες της αποδοχής και του αμοιβαίου σεβασμού που πρεσβεύουν τα προγράμματα Erasmus, μπορούν να βελτιώσουν την εκπαιδευτική πρακτική και να θέσουν τις βάσεις για έναν καλύτερο κόσμο.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε μία σειρά ατόμων, επαγγελματιών και φορέων που συνέδραμαν στην υλοποίηση της άρτιας διοργάνωσης:
Την επιχείρηση Κρέμα-Κανέλα, την κα Γωγώ και τον κο Δημήτρη Γαρεφαλάκη («Οινωδείον»), την κα Αριστέα Γαλανάκη («Αρωδαμός»), το αρτοποιείο του κου Παπαδάκη, τη σχολή ρυθμικής γυμναστικής της κας Ρίτσας Καναβάκη, το Λύκειο Ελληνίδων, το Θέατρο της Σητείας, τον κο Νικόλαο Καρπαθάκη και τη Μονή Τοπλού, την επιχείρηση «Κυψέλη» και όλους τους γονείς που μαγείρεψαν για τις ανάγκες της υποδοχής και φιλοξενίας.
Φωτογραφικό υλικό από τη συνάντηση υπάρχει στο ιστολόγιο του σχολείου http://1gymsitias.blogspot.gr και στην ιστοσελίδα του έργου http://casf-erasmus.eu/ .

Η παιδαγωγική ομάδα
1ο Γυμνάσιο Σητείας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου