Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Νίκος Καραμανωλάκης: ΠΕΤΑΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!!!

Έχω αναφερθεί αρκετές φορές στο εφιαλτικό σενάριο της λειψυδρίας. Επειδή όμως ο ρόλος μου θεσμικά είναι να ασκήσω πίεση στη Δημοτική Αρχή ώστε να κινητοποιηθεί προς αυτή τη κατεύθυνση, θεωρώ ότι έχω μεγάλη ευθύνη και γι' αυτό θα επανέλθω. 
Πετάμε λοιπόν το νερο στη θάλασσα; Ακριβώς αυτό συμβαίνει αφού η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού της πόλης δεν έχει αναβαθμιστεί έτσι ώστε να γίνεται τριτοβάθμια επεξεργασία των υγρών λυμάτων. Έτσι χάνονται καθημερινά χιλιάδες κυβικά νερού στη θάλασσα, τα οποία με τη κατάλληλη επεξεργασία όπως είπαμε αλλά και τις κατάλληλες υποδομές( αντλιοστάσια,δεξαμενές, σωληνώσεις κ.α) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γιά άρδευση με πολλαπλά οφέλη για τη αγροτική οικονομία , το περιαστικό πράσινο και την αναβάθμισή του Δήμου γενικότερα. Να σημειώσουμε επίσης ότι μεγάλες ποσότητες νερού χάνονται από την περιοχή του κολυμβητηρίου αφού, ενώ το νερό μαζεύεται -για στατικούς λόγους- από αντλίες που λειτουργούν συνεχώς, τελικά ....χύνεται στη θάλασσα. 
Είναι πλέον δεδομένο ότι η επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων και η αξιοποίηση κάθε σταγόνας νερού που χάνεται είναι μονόδρομος , λόγω της δραματικής μείωσης των βροχοπτώσεων.
Η επαναχρησιμοποίηση του νερού εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου αλλά και της Ευρώπης με πρωτοπόρους το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Κύπρο κ.α
Στη χώρα μας αλλά και στη Κρήτη, πολλοί δήμοι έχουν αξιοποιήσει διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και έχουν προχωρήσει σε τριτοβάθμια επεξεργασία των εκροών των βιολογικών.
Παράδειγμα ο δήμος Ηρακλείου (11 εκατ.), ο δήμος Μυλοποτάμου (10,8 εκατ.), ο δήμος Αγίου Νικολάου (6 εκατ.), ο δήμος Καντάνου-Σελίνου (7,5 εκατ.) και πολλοί άλλοι δήμοι.
Δυστυχώς όμως εμείς έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω και προφανώς η Δημοτική Αρχή πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί συνέβη αυτό.
Να θυμίσω ότι στη κεντρική προεκλογική του ομιλία ο Δήμαρχος Κος Πατεράκης(1/5/ 2014) υποσχέθηκε ότι <<θα αξιοποιηθεί η εκροή του Βιολογικού για άρδευση με έργο 3,5 εκατ. και θα υποβληθεί πρόταση ένταξης στο ΕΠΠΕΡΑΑ>> αλλά και ότι <<είναι σε εξέλιξη ένα τεράστιο έργο της Δ.Ε.Υ.Α.Σ με την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών στα χωριά μας προϋπολογισμού 3,2 εκ.€ έχουμε έτοιμες μελέτες για την επόμενη προγραμματική περίοδο και εκπονούνται νέες ούτως ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι και διεκδικητικοί στη συνέχεια>>.
Εννοείτε ότι δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, και με δεδομένο ότι δεν έχουν προωθηθεί επίσης τα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα (φράγματα, λιμνοδεξαμενές , μονάδες αφαλάτωσης κ.α), παραμένουμε ανοχύρωτος δήμος απέναντι στις κλιματικές αλλαγές και το φαινόμενο της λειψυδρίας οπότε..... ο θεός να μας φυλάει...


Νίκος Καραμανωλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου