Πάρα πολύς εκνευρισμός υπάρχει σήμερα. Η πρόκληση δεν ξέρω από πού προέρχεται και ποιοι εκνευρίζονται. Μάλλον κάποιοι χάνουν τον δρόμο και ψάχνουν να τον βρουν.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συζητάμε σήμερα επί της πρότασης άρσης εμπιστοσύνης που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία κατά της Κυβέρνησης. Αντιγράφω από την πρόταση που υπογράφουν οι Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: «Τριάμισι χρόνια τώρα η Κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες. Υπέγραψε δύο μνημόνια, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβες στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου».
Στη συνέχεια αναφέρεται στο δεύτερο επίδικο, στη συμφωνία για την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος που σημειωτέον η παράταξή σας είναι εκείνη που κρατά τόσα χρόνια στην επικαιρότητα, με αποτέλεσμα η λέξη «Μακεδονία» να χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από εκατόν σαράντα χώρες του κόσμου.
Για το δεύτερο θέμα, το Μακεδονικό, δεν θα αφιερώσω πολύ χρόνο. Ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά και άλλοι αξιόλογοι ομιλητές, αποδόμησαν το αφήγημα και κυρίως η κ. Αναγνωστοπούλου, η οποία κατά την ομιλία της παρέδωσε μαθήματα Ιστορίας. Θα πρότεινα την ομιλία της να τη διαβάσουν όλοι οι Βουλευτές.
Θα είναι χρήσιμη η ομιλία της κ. Αναγνωστοπούλου γιατί πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη τοποθέτηση όπως αξίζει σε πανεπιστημιακό δάσκαλο που τιμά την επιστήμη.
Επιπροσθέτως, κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα σήμερα να επικαλεστώ μία δήλωση του κ. Αλιβιζάτου, έγκριτου συνταγματολόγου, που εσείς τον τιμάτε, ο οποίος δήλωσε σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι η συμφωνία Ζάεφ – Τσίπρα είναι κατά 80% υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.
Θα μου επιτρέψετε, όμως, μία αναφορά στον δεύτερο κατά σειρά ομιλητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ανέβηκε χθες στο Βήμα εκτοξεύοντας απειλές ένθεν κακείθεν στους Βουλευτές της Βορείου Ελλάδος, στους Ανεξάρτητους Έλληνες, σε όσους σκέφτονται να ψηφίσουν κατά της πρότασης δυσπιστίας. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο συμπεριφέρεται και στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, όταν βλέπει ότι δυσκολεύονται κάποιοι από τους εξεταζόμενους μάρτυρες. Βεβαίως δεν έχει καταφέρει να τους υπερασπιστεί όπως εκείνος θα επιδίωκε, γιατί σε κάποιους από αυτούς ο Εισαγγελέας Διαφθοράς έχει ασκήσει ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη, η οποία και θα αποφανθεί.
Σε αυτό το παραληρηματικό, εμφυλιοπολεμικό και διχαστικό λόγο, όπου περίσσευαν οι απειλές, οι εκβιασμοί, η στοχοποίηση συναδέλφων Βουλευτών, θα μου επιτρέψετε να αφιερώσω το τραγούδι του Γιάννη Αγγελάκα: «Μου λεν αν φύγω από τον κύκλο θα χαθώ. Στα όριά του μονάχα μπορώ να γυροφέρνω. Σιγά μην κλάψω! Σιγά μην φοβηθώ!». Και γίνεται δυστυχώς σήμερα πιο επίκαιρο μετά την τοποθέτηση των εκπροσώπων των νοσταλγών του ναζισμού μέσα σε αυτήν εδώ την Αίθουσα πριν από λίγες ώρες, που όλες οι πτέρυγες της Βουλής καταδίκασαν, αλλά δυστυχώς δεν μας προβληματίζει.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη ενότητα της πρότασής σας, εδώ η επιστήμη πραγματικά σηκώνει ψηλά τα χέρια!
Αλήθεια, πιστεύετε ότι ο ελληνικός λαός σάς πιστεύει, όταν λέτε ότι μέσα σε τρία χρόνια που δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμα -και όχι τριάμισι- η Κυβέρνηση αύξησε τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, ενώ τα πέντε προηγούμενα χρόνια εσείς μοιράζατε λεφτά από το παράθυρο; Αρκεί να διαβάσει κανείς αυτήν τη φράση στην πρόταση μομφής για να καταλάβει πόσο καταφανώς ψευδή είναι όσα ακολουθούν.
Δεν θα βρείτε βέβαια αγέννητους για να τους κοροϊδέψετε. Όλοι έζησαν τα έργα σας στα τελευταία χρόνια, αλλά και τα παλιότερα και όταν οι πολιτικές δυναστείες σας εναλλάσσονταν στην εξουσία για τη λεηλασία του κράτους.
Να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη και να επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά ποιος ευθύνεται για τη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους και τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού: «Με βάση τα έως τώρα στοιχεία και τις εξελίξεις, καθώς και τις διαφαινόμενες προοπτικές ευρισκόμεθα ενώπιον ενός πρωτοφανούς δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ο οποίος δεν δικαιολογείται. Είναι δε απολύτως βέβαιο ότι η παρούσα δημοσιονομική θέση της χώρας δεν είναι διαχειρίσιμη».
Ποιος τα λέει αυτά; Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος το 2009. Ποιος κυβερνούσε τη χώρα εκείνη την περίοδο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Ποιος αύξησε το χρέος από το 105% και πήγε 180%;
Πάμε παρακάτω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Τι επακολούθησε μετά από αυτό, τη διαπίστωση της Τράπεζας της Ελλάδος; Μπήκαμε στα μνημόνια. Γιατί μπήκαμε στα μνημόνια; Διότι κάποιοι που δάνειζαν τόσα χρόνια χρήματα στην Ελλάδα, ήθελαν πίσω τα λεφτά τους. Ποιος πλήρωσε γι’ αυτή την ιστορία; Όχι, βέβαια, εκείνοι οι οποίοι έπαιρναν τα χρήματα και τα τοποθετούσαν σε τράπεζες του εξωτερικού, σε παραδείσους όπου φιγουράρουν σε περίοπτες θέσεις, όπως οι λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς ή σε ακριβά ακίνητα.
Γι’ αυτό φροντίσατε και κουρέψατε τα ασφαλιστικά ταμεία. Γι’ αυτό απολύσατε τους δημόσιους υπαλλήλους και κυρίως, στην υγεία και την εκπαίδευση. Γι’ αυτό τα σκάνδαλα που υπάρχουν στην υγεία είναι εκείνα τα οποία διαδέχονται το ένα το άλλο. Το Ντυνάν, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη NOVARTIS και ποιος ξέρει και πόσα άλλα ακόμα θα ανακαλύψουν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας.
Στο διάστημα 2010-2015 ο ελληνικός λαός έχασε το 25% του εθνικού εισοδήματος, η ανεργία έφτασε στο 28%, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν 40%. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Εμείς, αγαπητοί συνάδελφοι, δημιουργούμε τέλος στις προϋποθέσεις για την έξοδο από την επιτροπεία, έτσι ώστε τον Αύγουστο να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε ελεύθερα. Κανείς μας δεν υποστηρίζει ότι η επόμενη μέρα θα λύσει αυτόματα όλα τα προβλήματα που σωρεύτηκαν τόσα χρόνια. Θα μπορέσουμε, όμως, να διαχειριστούμε εμείς τις τύχες μας. Και όπως λέει ο Νίκος Καζαντζάκης: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα».
Έχουμε χρέος να πολεμήσουμε για να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες γι’ αυτή τη χώρα και γι’ αυτόν τον λαό και να είστε βέβαιοι ότι θα μας δώσει ξανά την ευκαιρία να τα καταφέρουμε. Διότι φροντίζουμε τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, φροντίζουμε τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, φροντίζουμε τους εργαζόμενους με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που για κάποιους θεωρούνται ιδεοληψία.
Ευχαριστώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου