Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΝΑΚΗΣ: ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΜΕΖΙΟΥ - ΕΝΑ ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ !

Με την επιστολή μου αυτή θα αναφερθώ στο υποέργο του Β.Ο.Α.Κ. «ΑΥΧΕΝΑΣ ΑΓΚΑΘΙΑ – ΣΚΟΠΗ» το οποίο κινδυνεύει να αποτελέσει πλέον σημείο αναφοράς όχι για το γεγονός ότι σ’ αυτό συμπεριλαμβάνεται η κοιλαδογέφυρα Χαμεζίου ως μια από τις μεγαλύτερες της χώρας, αλλά σαν ένα κακόγουστο ανέκδοτο με το οποίο δε μπορεί κανείς να γελάσει (αν εξαιρέσει κανείς τις κατά καιρούς δικαιολογίες των «αρμοδίων» για τη μη ολοκλήρωσή του εδώ και 15 χρόνια, που πραγματικά βγάζουν πολύ γέλιο).Είναι ένα έργο που θα το αποκαλούσε κανείς στοιχειωμένο, αφού μετά τη δημοπράτησή του το Σεπτέμβριο του 2003 έχουν περάσει 15 χρόνια, κάμποσες διαφορετικού χρώματος κυβερνήσεις, 3 διαφορετικοί ανάδοχοι και ακόμη να ολοκληρωθεί, έχοντας σπάσει κάθε αρνητικό ρεκόρ σε Πανελλήνιο – και όχι μόνον πιστεύω – επίπεδο. Και βέβαια δεν πρόκειται για το μόνο υποέργο του Β.Ο.Α.Κ. που καθυστερεί αδικαιολόγητα. Κατά γενική ομολογία, η Κρήτη είναι η πιο αδικημένη Περιφέρεια της Ελλάδας σε σύγχρονες και ασφαλείςοδικές υποδομές παρά την τεράστια συνεισφορά της στο εθνικό ΑΕΠ.Πρόκειται για το γνωστό πολύπαθο έργο που στην ουσία έχει σταματήσει εδώ και μήνες (παρά τις διαβεβαιώσεις ορισμένων αρμοδίων ότι «το έργο θα ολοκληρωθεί σύντομα»). Η ολοκλήρωση της τελευταίας εργολαβίας μετατέθηκε διαδοχικά «από τα τέλη του 2017» (αρχικά), «στα τέλη Μαίου 2018» (ενδιάμεσα), «στο τέλος Αυγούστου 2018» (αργότερα) και τώρα πότε ; (άγνωστο). Εν τω μεταξύ, οι πολίτες και οι επισκέπτες της Σητείας χρησιμοποιούν τον παλιό και εξαιρετικά επικίνδυνο Εθνικό δρόμο, πληρώνοντας κόστος σε χρονικές καθυστερήσεις και ταλαιπωρία που ενίοτε συνοδεύονται και από βαρύ φόρο αίματος.

Σήμερα λοιπόν, 15 χρόνια μετά τη δημοπράτησή του, το έργο «ΑΥΧΕΝΑΣ ΑΓΚΑΘΙΑ – ΣΚΟΠΗ» εξακολουθεί να βρίσκεται κυριολεκτικά σε τέλμα, με ελάχιστη ή μηδενική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Δίκαια λοιπόν οι φορείς και ο κόσμος του Νομού Λασιθίου και ιδιαίτερα στην περιοχή της Σητείας αγανακτούν, βλέποντας ένα όνειρο χρόνων να παραμένει ανεκπλήρωτο. Εδώ λοιπόν θα πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα τέλος. Οι έχοντες τις ευθύνες για αυτή τη απαράδεκτη καθυστέρηση θα πρέπει επιτέλους να τις αναλάβουν. Κανένας εμπλεκόμενος δε μπορεί να κρύβεται μεταθέτοντας ευθύνες σε άλλους, ούτε είναι δυνατό να διασπείρονται καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του τύπου «το έργο εκτελείται και θα παραδοθεί σύντομα». Αν η κατασκευάστρια εταιρεία φέρει αποκλειστικά την ευθύνη και δεν προχωρεί το έργο, να κηρυχθεί άμεσα έκπτωτη, να τις επιβληθούν οι κατά Νόμο κυρώσεις και το έργο να ανατεθεί σε άλλο εργολήπτη. Αν οι καθυστερήσεις οφείλονται σε παραλείψεις, αβλεψίες ή στρεβλώσεις του ΟΑΚ ή του Υπουργείου, αυτές να εντοπιστούν τώρα, να επιλυθούν το ταχύτερο, να αποδοθούν ευθύνες (αν διαπιστωθούν) και το έργο να τελειώσει. Αν πάλι οφείλονται στην – αδικαιολόγητη και διαχρονική – πολιτική ολιγωρία τοπικών πολιτικών παραγόντων, αυτοί να τιμωρηθούν παραδειγματικά στις επερχόμενες διπλές (πιθανότατα) εκλογές του Οκτωβρίου του 2019. Γιατί η ολιγωρία αυτή δε συνίσταται μόνο στην έλλειψη πολιτικού παρεμβατισμού, αλλά και στη μη λήψη πρωτοβουλιών για την λαική αφύπνιση και αντίδραση, προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός ισχυρού άξονα πιέσεων (μέσα από κινητοποιήσεις ενδεχόμενα) για την ολοκλήρωση του έργου.

Κανείς δεν πιστεύει φυσικά ότι οι εμπλεκόμενοι που προαναφέραμε δεν επιθυμούν την ολοκλήρωση του έργου, πλην όμως τις σοβαρότατες συνέπειες από τις καθυστερήσεις δεν τις υφίστανται εκείνοι, αλλά τις πληρώνουν καθημερινά μόνοι τους οι Λασιθιώτες και κυρίως οι Σητειακοί. Αυτό θα πρέπει άμεσα να σταματήσει, αφού είναι κατάφωρα άδικο για μια περιοχή – ουραγό στον τομέα της ανάπτυξης σε επίπεδο Κρήτης τουλάχιστον. Και ας μην αρχίσουν τώρα τα δελτία τύπου με διάφορες – τάχα μου – αληθοφανείς αιτιάσεις από τους εμπλεκόμενους ότι δε φταίει ο καθένας από την πλευρά του αλλά μονίμως οι «άλλοι», γιατί πραγματικά οι κάθε είδους – αστείες πλέον για μένα – δικαιολογίες έχουν στερέψει.

Με τη δημόσια τοποθέτησή μου αυτή καταθέτω τη βαθιά αγωνία μου αλλά – πιστεύω – και όλων των πολιτών και των φορέων του Νομού Λασιθίου, για την τύχη ενός έργου ζωτικής σημασίας για τη Σητεία και το Λασίθι το οποίο θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ουσιαστική αξιοποίηση του νέου σύγχρονου Αεροδρομίου και του νέου σύγχρονου Λιμανιού της πόλης, με προφανή συσσωρευτικά οφέλη για όλο το Νομό και όχι μόνο για τη Σητεία. Θα πρέπει επιτέλους όλοι μας (του εαυτού μου συμπεριλαμβανομένου) από τη θεσμική θέση που ο καθένας μας κατέχει, να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα πίεσης και παρεμβατισμού για να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες έχουν προκύψει, και να ολοκληρωθεί επιτέλους το υποέργο του Β.Ο.Α.Κ. «ΑΥΧΕΝΑΣ ΑΓΚΑΘΙΑ – ΣΚΟΠΗ». Είναι ένα έργο που η Σητεία εδώ και 10ετίες το δικαιούται, το απαιτεί και θα πρέπει επιτέλους να της αποδοθεί άμεσα.

Έχει αρχίσει ήδη άλλη μια τουριστική περίοδος κι εμείς, περιμέεεεεένουμε…………



Σητεία, Μάιος 2018



ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΝΑΚΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Ε.Υ.Α.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου