Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Απολογισμός διημέρου «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινότητα, Σχολείο Ανοιχτό σε Όλους»



Σητεία, 8/5/2018

Απολογισμός διημέρου «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινότητα, Σχολείο Ανοιχτό σε Όλους»

Το ΕΠΑ.Λ. Σητείας και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας διοργάνωσαν, σε συνεργασία με άλλους φορείς, στις 3 & 4 Μαΐου ένα διήμερο δράσεων, παιχνιδιού, γνωριμίας, συνύπαρξης και αλληλεγγύης, με τίτλο: Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινότητα, Σχολείο Ανοιχτό σε Όλους.
Η πρώτη ημέρα δράσεων (Πέμπτη 3 Μαΐου) πραγματοποιήθηκε στο Λιμάνι της Σητείας (Πάπιες) και περιλάμβανε:
Διαδραστικά παιχνίδια (ζωγραφική με το στόμα, παραλλαγή του παραολυμπιακού αθλήματος Boccia, παιχνίδι με δεμένα τα πόδια, παιχνίδι με δεμένα τα μάτια), τα «Παιχνίδια του Κόσμου», ping pong, σκάκι, τουριστικά παιχνίδια του ΕΠΑΛ Σητείας και μαθήματα πρώτων βοηθειών σε συνεργασία με την ΕΔΕΑΚ.

Παράλληλα, στο χώρο είχε στηθεί μια έκθεση φωτογραφιών διάσημων φωτογράφων για κοινωνικά ζητήματα με τίτλο: «Επειδή δε συμβαίνει εδώ, επειδή δε συμβαίνει σε μας, δε σημαίνει ότι δε συμβαίνει», την οποία ετοίμασαν οι μαθητές του σχολείου. Στη δράση συμμετείχε και η Φωτογραφική Ομάδα του Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου με τη φωτογραφική τους έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Την εκδήλωση πλαισίωσε μια συλλογική πολυπολιτισμική κουζίνα στην οποία οι πρόσφυγες που ζουν στην πόλη μας ετοίμασαν παραδοσιακά φαγητά από τη χώρα τους, ενώ ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΠΑΛ καθώς και μαθητές του σχολείου ετοίμασαν φαγητά από την Κρήτη ή τις χώρες καταγωγής τους.
Κατά τη διάρκεια των δράσεων, ο πεζόδρομος του λιμανιού της πόλης μας γέμισε μικρούς και μεγάλους, γέλια, παιχνίδια, γεύσεις και χορούς.
Μέσα σε ένα κλίμα χαράς και ζεστασιάς που δημιουργήθηκε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και πολίτες της Σητείας γνωρίστηκαν με τους πρόσφυγες που ζουν στην πόλη, δοκίμασαν φαγητό από την πατρίδα τους, έπαιξαν και χόρεψαν όλοι μαζί.

Η δεύτερη ημέρα δράσεων (Παρασκευή 4 Μαΐου) πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο Σητείας κατά την οποία:
Προβλήθηκε η ταινία «Αll the invisible children» (Όλα τα αόρατα παιδιά), μέσα από την οποία τέθηκαν τα ζητήματα με τα οποία ασχοληθήκαμε με τους μαθητές του ΕΠΑΛ μέσα στη χρονιά: δικαιώματα των παιδιών, σεβασμός του διαφορετικού, πόλεμος, βία, εκμετάλλευση, φτώχεια, στερεότυπα, ρατσισμός.
Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές του ΕΠΑΛ Σητείας, στην οποία δόθηκε το στίγμα του διημέρου: μέσα από τη δράση και τη συλλογική δουλειά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης, να σπάσουμε τους διαχωρισμούς και τα στερεότυπα, να σταθούμε αλληλέγγυοι.
Η στιγμή που μας άγγιξε όλους βαθιά, ήταν όταν η Μπαχίρα, πρόσφυγας από τη Συρία, μίλησε για τη χώρα της, τον πόλεμο, το προσφυγικό και τη ζωή των προσφύγων εδώ.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα σύντομο δρώμενο που ετοίμασε η Μπαχίρα, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, με τα προσφυγόπουλα και τους μαθητές του ΕΠΑΛ.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου συγκεντρώθηκαν τρόφιμα μακράς διάρκειας σε συνεργασία με τα Κοινωνικά Παντοπωλεία της πόλης.
Για την πραγματοποίηση του διημέρου δουλέψαμε συλλογικά καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς με μαθητές και εκπαιδευτικούς του ΕΠΑΛ, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στο σχεδιασμό, την οργάνωση και την πραγματοποίηση του διημέρου, με συλλογική δουλειά, ανάληψη ευθύνης και θετική διάθεση, αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο και πολύ κόπο.
Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας στην τοπική κοινότητα με κύριο στόχο την πρόληψη.


Ευχαριστούμε θερμά:
Το Δήμο Σητείας και το Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ), υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε το διήμερο.

Τους συνδιοργανωτές του διημέρου από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος Στέγασης Αιτούντων Άσυλο στην Κρήτη- ESTIA που υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και χρηματοδοτείται από την Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).

Τους φορείς της πόλης που συμμετείχαν στις δράσεις: την ΕΔΕΑΚ Σητείας και τα Κοινωνικά Παντοπωλεία της πόλης.

Τους χορηγούς των εκδηλώσεων: Super Market Χαλκιαδάκης, Super Market CRM Αριάδνη.

Τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του ΕΠΑΛ Σητείας για τη συνεργασία.

Τους πρόσφυγες που ζουν στην πόλη μας, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις.

Τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της Σητείας που ήρθαν στο διήμερο.

Τέλος, όλους και όλες όσοι/ες ήρθαν και συμμετείχαν στις δράσεις του διημέρου.



Α.Π.Θ.-Τμήμα Ψυχολογίας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
Με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του Ο.ΚΑ.ΝΑ.
Μ. Καταπότη 57
Τηλέφωνο-Φαξ: 2843029620

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου