Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Γιώργος Αλεβίζος: Σκόρπια και άλλα Η ΑΓΡΙΕΛΙΑ - Σητεία-Πόλη Ελιάς και Ελαιόλαδου

Σκόρπια και άλλα Η ΑΓΡΙΕΛΙΑ - Σητεία-Πόλη Ελιάς και Ελαιόλαδου
Γράφει:Γιώργος Αλεβίζος-Πρόεδρος Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας

Στον επίλογο του προηγούμενου δημοσιεύματος μας υποσχεθήκαμε για την αγριελιά να γράψουμε περισσότερα στο επόμενο.

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της αρχαιότητας τοποθετούνται στο 776 π.Χ.Οι αγώνες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ελληνικού ήθους και πνεύματος. Αποτέλεσαν ένα από τους ισχυρότερους κρίκους της ενότητας όλων των απανταχού της γης Ελλήνων. Συνέβαλαν στη διαμόρφωση του αθλητικού ιδεώδους και στην ανύψωση του πνευματικού και καλαισθητικού επιπέδου των Ελλήνων.

Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ήταν μόνο οι τελούμενοι στην Ολυμπία της Ήλιδος (Ηλεία) προς τιμήν του Ολυμπίου Διός. Υπήρχαν και μιμήσεις των Αγώνων όπως τα Πύθια (Δελφοί), τα Νέμεα (Νεμέα), τα Ίσθμια (Κόρινθος).

Από τον Αρριανό (111μ.Χ) μαθαίνουμε ότι και ο Μέγας Αλέξανδρος ίδρυσε εορτή των Ολυμπίων στην αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τις Αιγές, προς τιμήν του Διός και των Μουσών.

Στη Βέρροια της Μακεδονίας καθιερώθηκαν το 242μΧ. τα «Ολύμπια Αλεξάνδρεια».

Ο χώρος της Ολυμπίας στο σημείο που συναντώνται οι ποταμοί Κλαδέος και Αλφειός σχηματίζει ένα είδος γωνίας,όπου βρισκόταν η «Ιερά Άλτις».Ένα «Άλσος αγρίων ελαίων παρά το στάδιον και άλσος πλατάνων εν τω μέσω και λεύκων και άλλα δέντρα» κατά τον περιηγητή Παυσανία που έζησε την μεταχριστιανική εποχή.

Ο επισκέπτης της Ολυμπίας θαυμάζει το λόφο του Κρονίου, τον κατάφυτο. Όπου ο μυθικός Ηρακλής,όταν πέρασε από την Ολυμπία, φύτεψε στους πρόποδες του Κρονίου την ιερή αγριελιά.Που έφερε τη ρίζα από τα μέρη της Ίστριας, τότε που κυνηγούσε την Κερυνίτιδα έλαφο.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες το βραβείο (Έπαθλο) του νικητή ήταν ο «Κότινος». Κλαδί από την αγριελιά που φύτεψε ο Ηρακλής. Επειδή οι αγώνες δεν ήταν «χρηματίτες» ή «αργυρίτες» αλλά «στεφανίτες». Αγώνες αρετής και όχι για τα χρήματα.

Αγώνες για τον κότινο «Ένα κλαδί αγριελιάς» που προερχόταν από την αγριελιά την «καλλιστέφανο ελαία».Που βρισκόταν κοντά στον οπισθόδρομο του ναού του Διός.Τα κλαδιά έκοβε ένα παιδί που είχε ζώντας και τους δυο γονείς.

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την πανήγυρη όλων των Ελλήνων, των Πανελλήνων, στην εκατοστή Ολυμπιάδα ο Ισοκράτης έγραψε τον περίφημο «Πανηγυρικό», τον κάλλιστο ύμνο των Αθηνών. Όπου διατυπώνει τη μεγάλη σκέψη ότι το «να είναι κανείς Έλλην δεν είναι θέμα καταγωγής αλλά αγωγής».

Ένα στοιχείο που αποδεικνύει περίτρανα την ελληνικότητα των Μακεδόνων είναι η συμμετοχή τους στους Αγώνες της Ολυμπίας και στους άλλους Πανελλήνιους αγώνες. Γνωστή είναι η Ολυμπιονίκης Μακεδόνισσα Βελιστίχη, ως ιδιοκτήτρια αλόγου που συμμετείχε στους Ο.Α. καθότι στις γυναίκες απαγορευόταν η συμμετοχή.Όμως η ίδια έτρεφε άλογα

και ασφαλώς θα ήταν αμαζόνα.

Ο Πατέρας της Ιστορίας ο Ηρόδοτος χρησιμοποιεί τη συμμετοχή Μακεδόνα βασιλιά του Αλεξάνδρου Α’ (498-454π.Χ) για να αποδείξει την ελληνικότητα των Μακεδόνων. Καθότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετείχαν μόνον Έλληνες και όχι βάρβαροι.

Αν τώρα οι άλλοτε «βάρβαροι» επιδιώκουν σήμερα να αποκαλούνται Έλληνες (Μακεδόνες), ίσως είναι απαραίτητο, πρώτα να επιχειρήσουν μέσω της Ισοκράτειας σκέψης: «…Το των Ελλήνων όνομα πεποίηκε μηκέτι του γένους αλλά της διανοίας δοκείν είναι και μάλλον Έλληνας καλείσθαι του της παιδεύσεως της ημετέρας ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας» Έλληνες καλούνται και όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας και μορφώσεως.

Κοντολογίς, ας εξελληνισθούν πρώτα οι γείτονες μας «αλλοτριομακεδόνες» και ας ακολουθήσουν οι μετέπειτα διαδικασίες. Διότι από την γενικότερη εικόνα και συμπεριφορά τους μάλλον…τουρκοφέρνουν.

Πως θα εξελληνισθούν;Μέσω της ελληνικής παιδείας και μορφώσεως. Μέσω ελληνικών σχολείων,πανεπιστημίων και άλλων μορφωτικών κέντρων.Αρκεί οι πολιτικοί από τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν. Οι ανιστόριτοι; Θα διερωτηθεί κάποιος. Ναι είναι δύσκολη διάβαση. Θα χρειασθεί εκβραχισμός.

Ενίοτε και η αγριελιά για το φύτευμα της απαιτεί…εκβραχισμό. Μετά όμως παράγει κλαδιά για στεφάνια. Ηθικά έπαθλα για τους νικητές.

Πριν μερικούς μήνες σε συνεδρίαση όμορου της Σητείας Δημοτικού Συμβούλιου διαβάσαμε στην ΑΝΑΤΟΛΗ πρόταση Δημοτικού Συμβούλου επειδή, λέει, υπάρχει έλλειψη δάφνης στην περιοχή για τα στεφάνια των εθνικών εορτών να χρησιμοποιούνται στεφάνια πλαστικά. Επαναλαμβάνουμε πλαστικά.

Έλεος κύριοι.

· Εάν δεν υπάρχουν δέντρα δάφνης ας ξεκινήσει άμεσα η φύτευση δενδρυλίων. Με την απαραίτητη γεωργική φροντίδα σε σύντομο διάστημα θα μεγαλώσουν.

· Ελλείψει δάφνης για τα στεφάνια ας χρησιμοποιηθούν κλαδιά ελιάς, που έχουμε υπερεπάρκεια.

· Ισως είναι ευκαιρία να αναβιώσει ο θεσμός της «ιερής αγριελιάς» της αρχαιότητας.Η επανάληψη είναι πολιτισμός.



Όσο για την «Πόλη Ελιάς και Ελαιολάδου» τη Σητεία, πάλι ταπεινά θα προτείναμε:

· Σε υποδεικνυόμενους από την Δημοτική Αρχή χώρους να φυτευθούν αγριελιές ή άκαρπα ελαιόδεντρα.

· Κάθε πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής να «υιοθετήσει» ένα ελαιόδεντρο. Να έχει τη γεωργική του φροντίδα. Μεταξύ των συλλόγων να υπάρχει γεωργική άμιλλα για την ανάδειξη του καλλωπέστερου δέντρου.

· Στις καταθέσεις στεφάνων να χρησιμοποιούνται στεφάνια από κλάδους ελιάς ή αγριελιάς.

Ιδιαιτερότητα; Όχι.Επανάληψη του αθάνατου αρχαίου πνεύματος.



…Με τι ασχολούμαι τώρα…Είπαμε κάποιος πρέπει να ασχολείται και με αυτά.Δεν στοιχίζουν.

Όπως και δεν στοιχίζει να συγχαρούμε υπερήφανα και συγκινημένοι τη στειακιά αθλήτρια στίβου,το καμάρι μας, τη Μαρία Μπελιμπασάκη για την νέα πανευρωπαϊκή επίδοση της στο στίβο.Εις ανώτερα Μαρία.



Γιώργος Αλεβίζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου