Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΠΟΤΑΜΙ ΣΗΤΕΙΑΣ Από τοξικά υγρά απόβλητα προερχόμενα από την επεξεργασία του ελαιοκάρπου (κατσίγαρος).


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΠΟΤΑΜΙ ΣΗΤΕΙΑΣ Από τοξικά υγρά απόβλητα προερχόμενα από την επεξεργασία του ελαιοκάρπου (κατσίγαρος).
Συνηθίζουμε όλοι να στρέφουμε τη κάμερα προς το ουρανό αποθανατίζοντας το κάλλος του αλλά και στις επίγειες ομορφιές, τα πολιτιστικά και τις γιορτές του τόπου μας και καλώς πράττουμε. Δυστυχώς όμως χρειάζεται παράλληλα να εστιάζουμε και στα καταστροφικά, τα δυσάρεστα μπας και ευαισθητοποιηθούμε ως πολίτες, ως ομάδες αλλά και μήπως οι αρμόδιοι ενεργοποιηθούν κάνουν αυτό για το οποίο είναι ταγμένοι. Αλλιώς δεν θα μας μείνει τίποτα στο τέλος για φωτογράφιση , τέρψη, αναψυχή, αξιοποίηση.Θα αναφερθώ εδώ σε ένα επίκαιρο αλλά και επείγον θέμα: Τον κατσίγαρο η άμεση επίπτωση του οποίου στο περιβάλλον είναι η αισθητική υποβάθμιση που προκαλεί λόγω της έντονης οσμής του και του σκούρου χρώματος του. Το υψηλό οργανικό φορτίο του κατσίγαρου σε συνάρτηση με την παρουσία των πολυφαινολών δεν επιτρέπει την απευθείας διάθεση του στο περιβάλλον, τα συστατικά που περιέχονται στον κατσίγαρο του προσδίδουν τοξικές ιδιότητες έναντι των φυτών.
Αλλά ας δούμε, ενδεικτικά, τι λένε και οι ειδικοί:


1. «Ο κατσίγαρος, είναι το μαύρο ζουμί που εμπεριέχει φαινόλες, μέταλλα και οργανικά οξέα σε μεγάλες ποσότητες, έχει υψηλό ρυπαντικό οργανικό φορτίο (45-50 φορές μεγαλύτερο απ’ ότι αυτό των αστικών αποβλήτων) και φυτοτοξικές ιδιότητες προκαλώντας βλάβη στο οικοσύστημα, έως και θάνατο φυτών, μικροοργανισμών, εντόμων και ευαίσθητων υδρόβιων ζώων» (Βορεάδου, 1993, Σαββίδης, 1994, Ramos – Cormenzana et al, 1996, Tardioli et al., 1997) 



2. «Το υψηλό οργανικό φορτίο σε συνδυασμό με τα σάκχαρα και άλλα συστατικά συντελούν στην ελάττωση του διαλυμένου οξυγόνου του νερού της θάλασσας, γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις στους θαλάσσιους οργανισμούς.



Γενικά ο κατσίγαρος δημιουργεί στρώμα ελαίων και εμποδίζει τη διάλυση του οξυγόνου, προκαλώντας ασφυξία σε αρκετούς οργανισμούς. Επίσης, προκαλεί, περιορισμό της φωτοσύνθεσης, παρεμπόδιση οξυγόνωσης των νερών, μείωση του πορώδους εδάφους, αποξυγόνωση υδάτινων αποδεκτών (π.χ. θάλασσας), φαινόμενα ευτροφισμού, διάβρωση εδαφών, διείσδυση στον υδροφόρο ορίζοντα, επηρεάζει την προσρόφηση, αποικοδόμηση και την κυκλοφορία των φυτοφαρμάκων, κ.α. «(Κούγκολος, 2007, Niaounakis & Halvadakis 2004, Ντόλια, 2006).
Συνοψίζοντας τα παραπάνω: Τον κατσίγαρο η εξαιρετικά υψηλή τοξικότητα του, σε συνδυασμό με το επίσης εξαιρετικά υψηλό ρυπαντικό φορτίο που περιέχει, τον καθιστούν ως και απόβλητο με έναν από τους μεγαλύτερους συντελεστές επικινδυνότητας, που όταν καταλήξει ακατέργαστο στο περιβάλλον, προκαλεί σοβαρές διαταραχές όπως:
α) Φυτοτοξικότητα (μόλυνση)
β) Αλλαγή χρώματος των υδάτων (οπτική ρύπανση)
γ) Καταστροφή υδρόβιας ζωής (μείωση της βιοποικιλότητας)
δ) Τοξική μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα
ε) Εξαιρετικά δυσάρεστες οσμές
Επιβάλλεται λοιπόν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, άμεση επέμβαση από κάποιο/ους αρμόδιο/ους: ΔΗΜΟ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ, ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ... προς τους ρυπαίνοντες με πρόστιμα και μέτρα αποτροπής ρύπανσης και αποκατάστασης της περιοχής. 

ΕΙΔΩΜΕΝ... 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Δημητροπουλάκης Πέτρος
Δημοτικός συμβουλος Σητείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου