Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Γιώργος Αλεβίζος: Ραξ-Ραγός-Ρακή

Ιαν.2018

Ραξ-Ραγός-Ρακή

Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος-Πρόεδρος Μικρασιατικών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας

Χριστουγεννιάτικες γιορτές στην Αθήνα.Οικογενειακά στο σπίτι.Όπου δεν λείπει το λευκό κρασί (ασκός Τοπλού) και η σπιτική ρακή Σητείας.

Για συμπληρώματα πηγαίνω στο απέναντι SUPER MARKET. Στο ράφι των οινοπνευματωδών βλέπω σε προσφορά «ρακή Κρήτης» 9,50 ευρώ τα 400γρ. και ουίσκι «Γιάννης ο περπατητής» 14,90 ευρώ τα 700γρ. με ίδιο ποσοστό αλκοόλης.Εύκολα διαπιστώνω η ρακή να είναι ακριβώτερη του σκωτζέζικου ουίσκι.

Να γιατί πρόσφατα σε παράνομη αποθήκη , μεταξύ των νοθευμένων ποτών υπήρχαν και φιάλες επώνυμης τσικουδιάς.Όχι Σητείας.

Ο αγαπητός μας Ηγούμενος Τοπλού κκ.Φιλόθεος έχει αναφερθεί στις δυσκολίες προώθησης στην ευρύτερη αγορά της εμφιαλωμένης τσικουδιάς Τοπλού.Εμπόδιο η υπερφορολόγηση του προϊόντος.

Οι Βρετανοί εκτός του divide et impera (λατινικά) δηλ.διαιρεί και βασίλευε έχουν επιβάλλει παγκοσμίως το σκωτζέζικο ουίσκι και αστυνομεύουν οποιαδήποτε φορολογική προς τα κάτω παρέκκλιση.

Βέβαια η φορολογία των αλκοολούχων επιβάλλεται αδιακρίτως από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά κατά τη Μελίνα μας «ο Έλληνας ξέρει να επιζεί».Πολλοί κατακτητές διαβήκαν την Ελλάδα (Αγαρηνοί, Ενετοί,Μωαμεθανοί, Γότθοι, Αλβανοί, Σλάβοι,Γερμανοί) κι όμως διατηρούμε τη γλώσσα μας.Την αρχαία, τη δημοτική.Ναι την αρχαία ιδιαίτερα στις σύνθετες λέξεις.

Αλλεπάλληλες διαχρονικά επιμιξίες γάμων.Όμως τα ελληνικά χρωματοσώματα (DNA) κληρονομούνται σχεδόν αμετάβλητα.Κάνουν τον Έλληνα διαφορετικό, επί τω βέλτιστω, έναντι άλλων φυλών.

Όχι, δεν ξεφύγαμε από το θέμα.Η τελωνειακή (φορολογική) διάταξη «δια ιδίαν χρήσιν» επιτρέπει την περιορισμένης ποσότητας παραγωγή τσικουδιάς ή ρακής από ιδιώτες που κατέχουν, κληρονομικά, καζάνι (άμβυκα) απόσταξης.

Και η περιοχή Λασιθίου, ιδιαίτερα η Σητεία απολαμβάνει πλουσιοπάροχα «την ιδίαν χρήσιν» (ευλογία-νόμος του Ελευθερίου Βενιζέλου). Στην περιοχή μας συναγωνίζονται ποιος θα παράξει την καλύτερη ρακή. Άχρωμη, γλυκόπιοτη,χωρίς βλαβερά καθιζήματα κλπ. Είναι πολλοί αυτοί που ξεχωρίζουν. Δεν την εμπορεύονται. Την φιλοδωρούν. Συμμετέχουμε στη φιλοδωρία. Προτιμώτερη μια φιάλη ρακή από ένα κουτί γλυκά.

Στην παραλία Σητείας τα «ρακάδικα» κυριαρχούν. Τα ποιοτικά ευημερούν.Δεν αρκεί μόνο η καλή ρακή.Χρειάζονται καλοί μεζέδες, ευγενική συμπεριφορά προς τους πελάτες, ταχεία εξυπηρέτηση, μαγειρική και σωματική καθαριότητα.

Ο πελάτης είναι το τιμώμενο πρόσωπο, εάν δεν είναι…στραβόξυλο.

Σταδιακά «τα ρακάδικα Σητείας», «τα καζανέματα», συμμετέχουν στην προσέλκυση εσωτερικού τουρισμού.Όπως τα «τσιπουράδικα» άλλων ελληνικών πόλεων.

Αρκεί να μη γίνουν θερμοκήπια ανάπτυξης «ρακοφονιάδων».

Καλύτερα να γλεντούν, να πίνουν να τρώνε, (επαναλαμβάνουμε να τρώνε) οι νέοι μας σε «ρακάδικα» παρά να γεύονται «μπόμπες» και άλλες στέρεες ουσίες σε κάποιους νυχτερινούς χώρους.

Με ρωτούν ρακόφιλοι φίλοι :

Τη λέμε τσικουδιά ή ρακή.

Συμβουλεύομενοι το λεξοσύμβουλο Μπαμπινιώτη. «Ιστορία των λέξεων» διαβάζουμε:

· Η τσικουδιά αποστάζεται από τα υπολείμματα στεμφύλων».Δηλ.η τσικουδιά είναι απόσταγμα από τα στράφυλα(αφού έχει αφαιρεθεί ο μούστος για κρασί) από τα τσίκουδα.

· «Ρακή (τούρκικα ρακί) δυνατό οινοπνευματώδες ποτό». Χωρίς να προσδιορίζει το προϊόν προέλευσης. Δηλ. εάν είναι από ρόγες σταφυλιού. Εικάζεται από το οινο(κρασί)-πνευματώδες ποτό. (Δεν είμαι γλωσσολόγος. Συγνωμη για την άγνοια μου).

Στην αγαπητή μας εκπομπή της ΕΡΤ «Οίνος ο Αγαπητός» του Δημ. Χατζηνικολάου σε παρουσίαση του Κωνσταντινουπολίτη (3 γεννιές) τσιπουροπαραγωγού «παπατζιμ» άκουσα τον συμπαθή παραγωγό να λέει.

«Η ράξ-ραγός-ρακή» δηλ.ραξ (ρόγα)γενική ραγός. Αρχαία ελληνική λέξη με νεοελληνικό παραγωγό την λέξη ρακή θηλυκού γένους και όχι ρακί, ουδέτερο.

Συνδυάζοντας Μπαμπινιώτη και Παπατζιμ συμπεραίνουμε ότι και «το ρακί» των Τούρκων είναι λέξη δάνειο από τη «ρακή» των Ελλήνων.

Άρα καλώς λέμε «φέρε μια ρακή» και όχι ένα ρακί.

Oι παραγωγοί θα μπορούσαν να διαχωρίσουν-ονομάσουν ΡΑΚΗ ότι αποστάζεται αποκλειστικά από ΡΟΓΕΣ στραφυλίου. Και ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ ότι προέρχεται από ΤΣΙΚΟΥΔΑ, δηλ. στέμφυλα –στράφυλα,τα υπόλοιπα μετά την αφαίρεση του μούστου. Ποιος όμως θα πιστοποιεί αυτή τη διάκριση; Επαφιέμεθα στην ειλικρίνεια του παραγωγού και των μαρτύρων κατά την απόσταξη. Και αυτά όμως είναι διαβλητά.Σύμφωνα με τα παραπάνω σαφώς η ρακή είναι προτιμώτερη της τσικουδιάς, λόγω απαλλαγής κάποιων βλαβερών (ξυλόπνευμα κλπ).

ΡΑΚΗ λοιπόν ένα επιπλέον καθαρό προϊόν Σητείας που άφοβα και οικονομικά κατά προτίμηση και κατά δύναμη μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στη Σητεία, χωρίς να ξεχνά το «παν μέτρον άριστον».


Στην Υγειά μας
και Καλή χρονιά



ΥΓ. Στενός μου φίλος με επιπλήττει: «καλά οι άλλοι αγωνιούν με τα πλανητάρια, τα αστεροσκοπεία, τα αστεροσκολεία κι εσύ πελαγοδρομείς με τη τσικουδιά; Με τη ρακή;»

Δεν βαριέσαι κάποιος πρέπει να ασχοληθεί και μ’αυτά .Εξ άλλου η ρακή (οίνος και ΠΝΕΥΜΑ)….ξελαμπυκάρει το μυαλό.


Γιώργος Αλεβίζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου