Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

ΝΙΚΟΣ ΛΑΝΤΖΑΝΑΚΗΣ: ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΙΑΛΕΙΜΑ…. ΙΣΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΙΑΛΕΙΜΑ…. ΙΣΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

Κι όμως ,είναι στιγμές που αναθαρρεύεις. Που λες πως υπάρχει ελπίδα να συνεννοηθούμε ,να περιορίσομε τη γκρίνια και τη μιζέρια αναδείξομε τον καλό μας εαυτό και την εικόνα που πραγματικά μας αξίζει.

Ούτε γω περίμενα ότι η επίσκεψη του προέδρου της δημοκρατίας θα έβγαζε τόση θετική ενέργεια .Κι αυτό δεν το παρατήρησα μόνο εγώ.

Η αλήθεια είναι ότι δεν τρελαίνομαι για παράτες , ταρατατζούμ ,τυποποιημένες τελετές. Και γω έχω ενστάσεις και υποψίες για πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρόλο στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της πατρίδας μας.Όμως …όμως η επίσκεψη του κορυφαίου πολιτειακού παράγοντα στην πόλη μας μόνο θετικά συναισθήματα μου άφησε. Θες η κατανυκτική ατμόσφαιρα κατά τον εορτασμό της πολιούχου της πόλης.

Θές η απλότητα και η σοβαρότητα του προσκεκλημένου .Θές το ενδιαφέρον του κόσμου που σε τέτοιες περιπτώσεις δείχνει το φημισμένο χαρακτήρα της Σητείας. Ένα χαρακτήρα, φιλόξενο ήρεμο ,καλοσυνάτο θα έλεγα αρχοντικό, Ένοιωσα ότι όλοι σταθήκαμε στο ύψος της περίστασης.

Ο λόγος του μητροπολίτη μέσα στο ναό,μεστός και κατατοπιστικός ,χωρίς υπερβολές και κοινοτυπίες μετέφερε στον επισκέπτη την εικόνα της περιοχής μας όπως σφυρηλατήθηκε μέσα στους αιώνες. Αλλά και ο λόγος του προέδρου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μας εξέπληξε .Εκτός του ότι είχε μελετήσει σε βάθος την ιστορία μας και την ιστορία της Κρήτης ,έκανε εύστοχες αναφορές γεωπολιτικές ,πολιτισμικές και διαχείρισης των σημερινών και αυριανών προκλήσεων. Η εμπειρία του και η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία (καθηγητής της Νομικής) αναδείχτηκαν στο έπακρο. Φάνηκε ένας άνθρωπος αντάξιος του αξιώματος που κατέχει. Τουλάχιστον αυτό εισπράξαμε στη Σητεία.

Ο δήμαρχος υπήρξε κι αυτός μελετημένος και καλός οικοδεσπότης. Το όλο τελετουργικό ήταν σοβαρό ,λιτό αλλά ουσιαστικό. Το κυριότερο όμως ήταν ότι τις λίγες ώρες που έμεινε εδώ φάνηκε να κατάλαβε τι ακριβώς είναι η Σητεία και τι μέσα διαθέτει για να πορευτεί στο μέλλον. Δεν τα είδε όλα αλλά το αεροδρόμιο , το Τ.Ε.Ι. και η Μονή Τοπλού τον εντυπωσίασαν. Κατάλαβε ότι αυτή η γωνιά της Κρήτης αξίζει να πάει μπροστά και ότι πρέπει να στηριχθεί. Και μη βιαστείτε να πείτε ότι οι κυβερνήσεις αποφασίζουν. Όλα παίζουν το ρόλο τους. Καλό είναι να έχομε ερείσματα παντού.

Άφησα τελευταίους εμάς που ασχολούμαστε με τα τοπικά δρώμενα .Και δω εντυπωσιάστηκα με τη σύμπνοια , την καλή διάθεση τη συμφωνία σε όλες τις διαδικασίες την καλή ατμόσφαιρα που υπήρχε μεταξύ μας. Η πόλη είχε φορέσει τα καλά της ,δεν γινόταν αλλιώς. Πρώτη φορά δέχτηκε τέτοια επίσκεψη( *)Μακάρι να συνεχίζαμε έτσι και να μην ήταν ολ αυτά ένα μικρό διάλειμμα .

(*)Ο κος Νικος Κουρουπάκης μου υπενθύμισε ότι είχε έρθει και ο Κωστης Στεφανόπουλος το 1996.Τον ευχαριστώ πολύ.


ΝΙΚΟΣ ΛΑΝΤΖΑΝΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου