Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Σητείας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας με θέμα τον Προϋπολογισμό του Δήμου

Για ακόμη μια φορά έρχεται στο Δ.Σ ένας προϋπολογισμός που είναι μακριά από την κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε υποδομές , πολιτισμό, αθλητισμό. ΄Εχει συνταχθεί με βάση τις οδηγίες της κυβέρνησης ,χαρακτηρίζεται από φορομπηχτική πολιτική και περνάει το βάρος της λειτουργίας του δήμου κυρίως στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών.

Οι λαϊκές οικογένειες μετά την φοροληστεία του κεντρικού κράτους που επιβάλει υπέρογκους άμεσους και άδικους έμμεσους φόρους θα πληρώσουν ξανά για υπηρεσίες του Δήμου που θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την κυβέρνηση. Με το ελάχιστο εισόδημα που τους έχει απομείνει μετά τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πληρώσουν για την καθαριότητα, για τα απορρίμματα, για ηλεκτροφωτισμό , για άρδευσηκ.αΗ δημοτική αρχή βρίσκεται στην ίδια πλευρά με την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και με τις προηγούμενες και στηρίζει τον Καλλικράτη που προβλέπει αυτοτέλεια και οικονομική ανεξαρτησία των δήμων. Αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι θα πρέπει να βρουν πόρους για να λειτουργήσουν και έτσι απαλλάσσουν σταδιακά το κράτος από την χρηματοδότησή τους ώστε να περισσεύουν κεφάλαια που θα ενισχύσουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες και την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτό είναι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, που η έτσι κι αλλιώς ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση στους Δήμους έχει μειωθεί δραματικά.Επί πλέον το κράτος έχει περάσει υπηρεσίες και αρμοδιότητες που είχε στην ευθύνη του στους Δήμους όπως παιδεία , πρόνοια , πολιτισμός, αθλητισμός κλπ.

Στο ίδιο μετερίζι και η αντιπολίτευση προσχηματικά διαφωνεί με την δημοτική αρχή ενώ επί της ουσίας συμφωνεί με τον αντιλαϊκό και φορομπηχτικό χαρακτήρα της πολιτικής της . Συμφωνεί με την πολιτική της συγκυβέρνησης για τους δήμους , για την αυτοτέλεια , την ανταποδοτικότητα που φέρνουν περισσότερα βάρη στον λαό του δήμου μας.

Όπως φαίνεται από τον προϋπολογισμό του 2018 η κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικές δαπάνες δεν καλύπτει ούτε το κόστος μισθοδοσίας του Δήμου.Τα ποσά των έσοδων για έργα υποδομής από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μειώθηκαν κατά 15% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Και για να δούμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα θα πρέπει να πούμε ότι για το 2017 είχε προϋπολογισθεί χρηματοδότηση 1.700.000 ευρώ για έργα . Τα έργα αυτά ήταν για δίκτυα άρδευσης, για αγροτική οδοποιϊα , για πλατείες , για ύδρευση-αποχέτευση, για το γήπεδο Σητείας. Τελικά μόνο το 13% δηλ 235.000 ευρώ θα δοθεί για να χρηματοδοτήσει αυτά τα έργα. Για άλλη μια φορά τα περισσότερα έργα που μπαίνουν στον προϋπολογισμό θα μείνουν στα χαρτιά.

Αντίθετα τα έσοδα που προέρχονται από τέλη , πρόστιμα, δικαιώματα , φόρους που επιβάλλει ο δήμος στους δημότες εισπράττονται σε υψηλά ποσοστά που είναι γύρω στο 90%.

Η πρόταση των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ βάζει στο επίκεντρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Θα καταψηφίσω ένα προϋπολογισμό που δεν δίνει προτεραιότητα σε βασικά έργα για αντισεισμική θωράκιση, για αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.

Που δεν εξασφαλίζει την πρόσβαση στον πολιτισμό, στον αθλητισμό.

Που ενώ όλοι συμπολίτευση και αντιπολίτευση αγωνίζονται να μας πείσουν ότι ο λαός της Σητείας θα κερδίσει από την ανάπτυξη του τουρισμού και άρα πρέπει να βάλει πλάτη για να έρθουν να επενδύσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου , από τον προϋπολογισμό φαίνεται ότι τα έσοδα από τα τέλη παρεπιδημούντων αποτελούν πολύ λιγότερο από το 0.5% των εσόδων του Δήμου.

Που δίνει 33.000 ευρώ για ενδημικά δένδρα αλλά προϋπολογίζει για το ΕΠΑΛ λιγότερο από το 10% αυτού του ποσού δηλ 3.100 για να γίνει στατική μελέτη και έρευνα του κτιρίου. Το ποσό αυτό υπήρχε και στον προηγούμενο προϋπολογισμό αλλά δεν δόθηκε.

Οι λαϊκές οικογένειες της Σητείας δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από ένα τέτοιο αντιλαϊκό προϋπολογισμό αλλά αντίθετα τους καλούμε να αντιταχθούν στην μεταφορά αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους στην Τ.Δ. όπως σε υγεία, παιδεία πρόνοια , γιατί αυτό εκτός από την διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα σημαίνει και οικονομική επιβάρυνση των ήδη ισχνών εισοδημάτων τους.

Να διεκδικήσουν πλήρη κρατική χρηματοδότηση για όλες τις αναγκαίες λειτουργικές δαπάνες, κατάργηση της ανταπόδοσης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας των δήμων.

Να διεκδικήσουν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για υποδομές, για τον σχεδιασμό της προστασίας από φυσικά φαινόμενα, αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές υποδομές για κάλυψη αθλητικών, πολιτιστικών αναγκών.

Να διεκδικήσουν πλήρη στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών και δομών.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου