Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ευ. Χαϊδάς (Ικτίνος): «Αναζητούμε νέο επενδυτή για το project στην Σητεία»

Ευάγγελος Ν. Χαϊδάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος
 της Ικτίνος Ελλάς Α.Ε.
Έτοιμη να διαθέσει 10 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει η τουριστική επένδυση στην Σητεία της Κρήτης είναι η διοίκηση της Ικτίνος Μάρμαρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί σοβαρός επενδυτής που θα αντικαταστήσει την Dolphin Capital και θα αναλάβει να ολοκληρώσει το project.
Όπως αναφέρει στο mononews.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ικτίνος, Ευάγγελος Χαϊδάς, περιμένει τις κινήσεις της Dolphin αναφορικά με την πώληση του ποσοστού (περίπου 80%) στην κοινή τους εταιρεία, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε λύση που θα αλλοιώνει το ποσοστό της Ικτίνος (20%).Όπως λέει, το ακίνητο που αποτελεί και το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της κοινής τους εταιρείας έχει αποτιμηθεί από ελεγκτικούς οίκους του εξωτερικού 35 εκατ. ευρώ.Υπενθυμίζεται ότι η Dolphin Capital του επιχειρηματία Μίλτου Καμπουρίδη λόγω οικονομικών προβλημάτων αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση όλων των περιουσιακών της στοιχείων μέχρι το 2019, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων τουριστικών έργων που προωθούσε στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της Ικτίνος δηλώνει ανοιχτός στην είσοδο επενδυτή που θα πάρει τη θέση της Dolphin Capital, τονίζοντας πως είναι πρόθυμος να συνεισφέρει 10 εκατ. ευρώ για να εκκινήσει η τουριστική αξιοποίηση στη Σητεία. Όπως λέει, το project, γνωστό και ως «Sitia Bay» μπορεί να ξεκινήσει άμεσα καθώς έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες άδειες.

Ο κ. Χαϊδάς διευκρινίζει πως δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει το ποσοστό της Dolphin, ωστόσο καταβάλλει και αυτός προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί επενδυτής. Λόγω της έντονης αβεβαιότητας που κυριάρχησε το προηγούμενο διάστημα για το μέλλον της χώρας δεν έχουν τελεσφορήσει, όμως η βελτίωση του κλίματος εκτιμάται πως διαμορφώνει καλύτερες συνθήκες για την προσέλκυση επενδυτών.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της Ικτίνος δεν κρύβει την απογοήτευσή του για την τροπή που πήρε η συνεργασία με την Dolphin Capital και τον Μίλτο Καμπουρίδη, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο τελευταίος τις επενδύσεις του στην Ελλάδα. «Έκανε τεράστια λάθη και σπατάλησε πολλά χρήματα. Έχουμε μετανιώσει για την απόφασή μας να συνεργαστούμε με την Dolphin στο συγκεκριμένο εγχείρημα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως το συγκρότημα Sitia Bay Golf Resort επρόκειτο να αναπτυχθεί σε παραθαλάσσια έκταση 2.800 στρεμμάτων με 2,5 χλμ. ακτογραμμή και περιλαμβάνει οικιστικό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας άνω των 80.000 τ.μ., πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 177 δωματίων, συνεδριακό κέντρο, γήπεδο γκολφ 18 οπών και μαρίνα 32 θέσεων.
Εξαγορά εργοστασίου

Σε αντίθεση με τις εξελίξεις στην επένδυση του «Sitia Bay», η βασική δραστηριότητα της Ικτίνος αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τον κ. Χαϊδά, οι πωλήσεις τη φετινή χρονιά αναμένεται να «κλείσουν» με άνοδο της τάξης του 50%, (σε περίπου 45 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη κατά 200% (!), στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Οι θεαματικές επιδόσεις οφείλονται στην πολύ καλή πορεία των εξαγωγών, οι οποίες αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Η απόφαση της εταιρείας να στραφεί στρατηγικά στις διεθνείς αγορές λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης αποδεικνύεται «χρυσός». Πλέον, πάνω από το 95% της παραγωγής διατίθεται στο 90 χώρες του εξωτερικού, με την Κίνα να αποτελεί με διαφορά το νούμερο ένα προορισμό των μαρμάρων της (απορροφά πάνω από το 50%).

Μάλιστα, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση του εργοστασίου της Λαζαρίδης Μάρμαρα στη Δράμα που βγήκε στο σφυρί από τους ειδικούς εκκαθαριστές (την ΕΥ), έναντι 1,6 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, μέσα στην επόμενη διετία, πρόκειται να επενδύσει 10 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου.

«Είναι μια κίνηση που έρχεται την στιγμή που θέλουμε να επεκταθούμε παραγωγικά. Αποκτούμε ένα εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ Δράμας, σε μια έκταση 33 στρεμμάτων και πολύ κοντά στα λατομεία μας στη Β. Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Χαϊδάς.

Σε θετική τροχιά βρίσκεται και η 100% θυγατρική Iktinos Marmaron, η οποία ασχολείται με την τοποθέτηση μαρμάρων σε εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Παρά την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, η εταιρεία που διευθύνεται από την αρχιτέκτονα Ιουλία Χαϊδά, κόρη του κ. Χαϊδά και απασχολεί 15 άτομα αυξάνει σταθερά τον κύκλο εργασιών της λόγω της υψηλής τεχνογνωσίας που διαθέτει (υπολογίζεται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ).

Σε συνέχεια των θετικών επιδόσεων του ομίλου, η διοίκηση αποφάσισε στο πλαίσιο της χθεσινής γενικής συνέλευσης να διανείμει έκτακτο μέρισμα 0,06 ευρώ ανά μετοχή. «Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους μετόχους που μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια», υπογραμμίζει ο κ Χαϊδάς, προσθέτοντας πως υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα στα ταμεία για αυτό το σκοπό.


Πηγή: www.mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου