Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Νίκος Καραμανωλάκης: ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΑΠΕΝΤΟΜΩΤΗΡΙΟΥ

Έχω θέσει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο την ανάγκη απομάκρυνσης της επικίνδυνης στέγης του παλαιού απεντομωτηρίου η οποία είναι αμίαντος σε αποσάθρωση, άρα πολύ επικίνδυνο υλικό για τους περίοικους σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία (απο 1/1/2005) απαγορεύει τη χρήση του και ζητά τη σταδιακή απομάκρυνσή του. Τότε έλαβα την απάντηση του Δημάρχου ότι ''κινδυνολογώ''.....
Έθεσα ξανά το θέμα στο Λιμενικό Ταμείο και ζήτησα επιπλέον να μάθω εάν έχουν γίνει προσπάθειες διεκδίκησης του κτιρίου αυτού από την Περιφέρεια στην οποία ανήκει έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί για π.χ. πολιτιστικές δράσεις από τους πολίτες. Η απάντηση του προέδρου ήταν ότι (βλέπε και πρωτοσέλιδο δημοσίευμα Ν.Επαρχίας 1/9/2017) ότι αυτό ''δεν έχει γίνει διότι αν περιέλθει στην ιδιοκτησία του Λιμενικού Ταμείου -το απεντομωτήριο βρίσκεται εντός της χερσαίας ζώνης του- θα υποχρεωθεί να απομακρύνει την επικίνδυνη στέγη του με τεράστιο κόστος 300-500 χιλ.ευρώ, ποσό που δεν διαθέτει το ταμείο. Η λύση είναι η απένταξη από τη χερσαία ζώνη του λιμανιού έτσι ώστε υπεύθυνη για την απομάκρυση του αμιάντου να είναι η Περιφέρεια''. Θεωρώ ότι πρόκειται για λανθασμένους χειρισμούς και εξηγούμαι:
1. Ο αμίαντος πρέπει ούτως η άλλως να απομακρυνθεί. Το κόστος που αναφέρει ο πρόεδρος του Λιμενικού είναι εξωπραγματικό. Με πρόχειρη διερεύνηση της αγοράς διαπίστωσα ότι το συνολικό κόστος απομάκρυνσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50 χιλ. ευρώ ( τα 100 ευρώ/τετρ.μέτρο είναι ταβάνι) για το κτίριο αυτό με εμβαδό 550τετρ.μέτρα. Δεσμεύομαι δε να καταθέσω στο Δημοτικό Συμβούλιο αν χρειαστεί τρεις διαφορετικές προσφορές από πιστοποιημένες εταιρείες διαχείρισης αμιάντου.
2. Εφ΄ όσον το κτίριο ευρίσκεται στη Χερσαία Ζώνη Λιμένα Σητείας, εγκαταλελειμμένο τόσες δεκαετίες, θα πρέπει να διεκδικηθεί άμεσα η παραχώρησή του από την Περιφέρεια, να περιέλθει στο Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Σητείας, να ενταχθεί σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας (π.χ. Πράσινο Ταμείο), να απομακρυνθεί η επικίνδυνη στέγη και να αντικατασταθεί με ηλιακά πάνελ και να στεγάσει διάφορες πολιτιστικές ή άλλες δράσεις. Αντίστοιχα έργα μπορεί κανείς να ανασύρει από τη ''Διαύγεια'' όπου θα διαπιστώσει και τα διάφορα κόστη για του λόγου το αληθές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου