Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ: Διαμαρτυρία

1   Στις 2 Αυγούστου δημοσιεύτηκε η εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) , για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 107 του ν.4446/2016 που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο . Ουσιαστικά η εγκύκλιος προσθέτει και νέες ρυθμίσεις , δεσμεύσεις των μικρών αποσταγματοποιών .
2   Με τον πρόσφατο νόμο και την εγκύκλιο επιφέρονται σοβαρές αλλαγές στο καθεστώς του νόμου 2969/2001 . Ουσιαστικά στους μικρούς αποσταγματοποιούς επιβάλλεται καθεστώς διαρκούς ομηρίας .
3   Οι πιο σημαντικές τροποποιήσεις και αλλαγές :
    Α) Η τσικουδιά παύει να θεωρείται αγροτικό προϊόν . Εμμέσως χαρακτηρίζεται βιομηχανικό με όλες τις συνέπειες .
    Β) Οι μικροί αποσταγματοποιοί είναι υποχρεωμένοι από 01.08.2017 και μετά , να τηρούν λογιστικά βιβλία κατά τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα του Ν.4308/2014. Και στην περίπτωση που επιθυμούν να διαθέσουν προς πώληση το προϊόν τους , θα πρέπει να τηρούν λογιστικά βιβλία και να εκδίδουν παραστατικά .
   Γ) Εξαίρεση στο προηγούμενο προβλέπεται η παραγωγή μέχρι 120 κιλά για κάθε δικαιούχο για τις ανάγκες της οικογένειας του και των φιλοξενουμένων του . Σε περίπτωση όμως που επιθυμούν να διαθέσουν και αυτό το ποσό των 120 κιλών προς πώληση σε τρία πρόσωπα , τότε θα πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται αμέσως προηγουμένως .
   Δ) Προστίθενται νέες περιπτώσεις για διοικητικές κυρώσεις – πρόστιμα ύψους 500, 1500 και 3000 ευρώ . Ενδεικτικά προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ για αποσταγματοποιούς που διαθέτουν προς πώληση και διακινούν το προϊόν τους χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά . Καθώς και για εκείνους που λειτουργούν περισσότερα από ένα καζάνια στον ίδιο χώρο . Επίσης προβλέπεται πρόστιμο 1500 ευρώ για όσους εμπίπτουν στην παραγωγή μέχρι 120 κιλά για την οικογένεια τους και παρά ταύτα διαθέτουν εμπορικά το προϊόν τους .
   Ε) Προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις σε βάρος εκείνων που εμφιαλώνουν και τυποποιούν προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών κατά παράβαση των διατάξεων σχετικά με την διακίνηση και διάθεση του προϊόντος απόσταξης .
   ΣΤ) Το χειρότερο από όλα , είναι , ότι η εγκύκλιος επισημαίνει τη δυνατότητα δίωξης για λαθρεμπορία . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πάρα πολλές μεταφορικές επιχειρήσεις αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη μεταφοράς ακόμα και μικρών ποσοτήτων τσικουδιάς ακόμα και με την συνοδεία όλων των απαραίτητων εγγράφων και αδειών , από το φόβο ότι η ενδεχόμενη υπαγωγή του μεταφορικού έργου στις διατάξεις περί λαθρεμπορίας μπορεί να οδηγήσει στην κατάσχεση και δήμευση του μεταφορικού μέσου  . Ακόμα και αν η ποσότητα της μεταφερόμενης τσικουδιάς είναι μικρή .

  Το νέος καθεστώς για την παραγωγή της τσικουδιάς είναι δυσβάστακτο . Σχεδόν απαγορευτικό . Θεωρούμε καθήκον να ενημερώσουμε σχετικά όλα τα μέλη μας . Επίσης σας γνωρίζουμε ότι μελετάμε το ενδεχόμενο παρέμβασης μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αποσταγματοποιών που είμαστε μέλη του.


                                                                                                          Σητεία 14 Σεπτεμβρίου 2017


  Για το Διοικητικό Συμβούλιο

             Ο Πρόεδρος
         Κώστας Ξενικάκης

           Ο Αντιπρόεδρος
        Αντώνης Συκιανάκης

           Ο Γραμματέας
        Σπύρος Πρατικάκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου