Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ-ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΩΣ ΑΡΜΟΔΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ Τ.Υ & ΥΔΟΜ ΣΤΟ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΟ κο Λ.ΤΕΡΖΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΘΟΡΕΣ ΣΤΟ ΤΑΡΤΑΝ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.

 


Ιωαννης Παπαδακης
 : Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ-ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΩΣ ΑΡΜΟΔΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ Τ.Υ & ΥΔΟΜ ΣΤΟ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΟ κο Λ.ΤΕΡΖΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΘΟΡΕΣ ΣΤΟ ΤΑΡΤΑΝ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.

Διαβάζοντας στις 19/1/2023 την επιστολή του Δημοτικού Συμβούλου Κου. ΛΕΩΝΙΔΑ ΤΕΡΖΗ, στον ηλεκτρονικό τύπο και στην έντυπη μορφή της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ, που αφορά το νέο ταρτάν στο στίβο των Γυμνασίων Σητείας, διαπιστώθηκε για άλλη μία φορά η προσπάθεια του για απόκρυψη & διαστρέβλωση της πραγματικότητας, για να αποποιηθεί τις ευθύνες του για τη μη ορθή χρήση του ταρτάν.
Με την υπ’αρ 8531/22-12-2022 επιστολή του προς το Δήμαρχο, αναφέρει την ύπαρξη αναιτιολόγητων φθορών και ζητά διερεύνηση από το Δήμο.
Πράγματι στο αμέσως επόμενο διάστημα έγιναν οι παρακάτω ενέργειες:
Αρχικά την επόμενη της Πρωτοχρονιάς 2/1/2023 εγώ ο ίδιος με επιτόπια αυτοψία στο χώρο, έλαβα γνώση, βιντεοσκόπησα και φωτογράφισα σημειακές τρύπες και ένα σκίσιμο, που έχουν δημιουργηθεί κυρίως στους διαδρόμους των 100μ.
Άμεσα σε σύσκεψη με τη Τεχνική Υπηρεσία προγραμματίστηκε η νέα αυτοψία που έγινε 9/1/2023 και μάλιστα με τη παρουσία του γυμναστή Κου. Μιχαήλ Χαμηλάκη.
Στο ενδιάμεσο διάστημα διερεύνησης και καταγραφής των στοιχείων, η Τεχνική Υπηρεσία είχε ήδη προωθήσει την επιστολή του Κου. ΤΕΡΖΗ, με το υπ’αρ. 49/3-1-2023 έγγραφο στον ανάδοχο εργολάβο Κο. ΜΟΣΧΟΒΙΤΗ προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση της υποδομής και να αποκαταστήσει τις εν λόγω φθορές.
Στην υπ’αρ. 187/16-1-2023 απάντηση του ο εργολάβος, την οποία αποστείλαμε αμέσως στον Κο. ΤΕΡΖΗ με το υπ’αρ.8531/16-1-2023 έγγραφό μας, αναφέρει αυτολεξεί ότι «οι φθορές είναι προφανές ότι δημιουργήθηκαν από αιχμηρό σκληρό αντικείμενο» και ζητά να επιβληθούν άμεσα και πλήρως οι οδηγίες σωστής χρήσης που είχαν δοθεί με το υπ’αρ.7750/17-11-2022 έγγραφο, που ήδη γνώριζε και ο Κος. ΤΕΡΖΗΣ.
Μέχρι σήμερα όμως διαπιστώνεται ότι σε παράβαση των παραπάνω οδηγιών, χρησιμοποιούνται αθλητικά παπούτσια με «καρφιά» ύψους πάνω από το επιτρεπτό 6 χιλιοστών, ότι χρησιμοποιείται για προπόνηση – ενδυνάμωση συρόμενο έλκηθρο έλξης από λαμαρίνα κ.λ.π.
Με τις δηλώσεις του ίδιου του Κου. ΤΕΡΖΗ ότι, «ο χώρος είναι πλήρως ελεγχόμενος μιας και είναι περιφραγμένος και ανοίγει μόνο για τη λειτουργία των Σχολείων και τη χρήση τους από τα Αθλητικά Σωματεία», ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΡΗΤΑ η πρώτη περίπτωση εξήγησης του αιτιατού των φθορών όπως το αναφέρει ο εργολάβος, και όχι η Τεχνική Υπηρεσία όπως θέλει να το προβάλλει, «ότι οι φθορές είτε έχουν προκληθεί από βανδαλισμό, είτε από κακή χρήση όπως από ακατάλληλο αθλητικό εξοπλισμό».
Επομένως οι δικές μας αυτοψίες, οι πληροφορίες και η απάντηση του εργολάβου με μεγάλη εμπειρία κατασκευής για τέτοια μορφής έργα σε όλη την Ελλάδα, οδηγούν στα ίδια συμπεράσματα, ότι οι φθορές οφείλονται σε «κακή χρήση».
ΈΣΤΩ και τώρα καλούμε το Κο. ΤΕΡΖΗ που δείχνει δήθεν ευαισθησία στο «πλαίσιο της λειτουργικότητας, της χρηστής διαχείρισης των οικονομικών πόρων», να εφαρμόζει τουλάχιστο απο τώρα και μετά πλήρως, ρητά και απαρέγκλιτα τις οδηγίες προστασίας και βιωσιμότητας του ταρτάν.
Η ανακαίνιση του αθλητικού χώρου των Γυμνασίων στη πόλη μας, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά και τους αθλητές και σε καμία περίπτωση εμείς δε θα τα στοχοποιούσαμε, αντίθετα κύριο μέλημά μας είναι η βελτίωση και αναβάθμιση όλων των λειτουργικών τους εγκαταστάσεων.
Καλούμε το Κο. ΤΕΡΖΗ να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον αθλητικό στίβο ως «πολιτική αρένα», να σεβαστεί και να προστατεύει ο ίδιος τον εργασιακό του χώρο.
Επίσης αναφέρω στο Κο. ΤΕΡΖΗ ότι είναι αδιανόητο να αφήνει αιχμές για μεροληψία και εξυπηρέτηση εργολαβικών συμφερόντων από τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της οποίας υπήρξε πολιτικός προϊστάμενος.
Σε κάθε περίπτωση τώρα οι συγκεκριμένες φθορές θα αποκατασταθούν από τον ανάδοχο όπως και ήδη αναφέρεται από τον ίδιο στο υπ’αρ. 187/10-1-2023 έγγραφό του, ότι «Παρόλο που οι φθορές αυτές δεν οφείλονται σε πλημμελή κατασκευή ούτε σε φυσιολογική φθορά, ο ανάδοχος θα τις αποκαταστήσει με δαπάνες του για τη πληρότητα του έργου».
Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει από όλους τους εμπλεκόμενους να καταβληθεί η μεγίστη δυνατή προσπάθεια για τη μείωση στο ελάχιστο εμφάνισης μελλοντικών φθορών που θα οφείλονται ξανά σε ελλιπή τήρηση των οδηγιών ορθής χρήσης της εγκατάστασης, ειδικά από το Κο. ΤΕΡΖΗ που εσκεμμένα με τη προσφιλή του τακτική διαστρεβλώνει, για να αποποιηθεί τις ευθύνες του.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ κου ΤΕΡΖΗ
Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα το αγωνιώδες προεκλογικό κρεσέντο της δημοτικής αρχής να εμφανίσει κάποιο έργο, με τις ανακοινώσεις της και τις συνεντεύξεις που παραχωρεί ο κ. δήμαρχος και τα επιτελικά του στελέχη.
Παρά ταύτα οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ μπορούν να διαπιστώσουν την ένδεια θέσεων, την έλλειψη οράματος, την καθυστέρηση στην υλοποίηση των ήδη από χρόνια δρομολογημένων έργων, ενώ πολλές φορές είναι ηλίου φαεινότερο το επιφανειακό ενδιαφέρον για έργα που για την κοινωνία είναι ιδιαιτέρως σημαντικά.
Ένα από αυτά τα έργα είναι η ανακαίνιση του αθλητικού χώρου των γυμνασίων της πόλης μας που χρηματοδοτήθηκε από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ με την απόφαση ένταξης 24797/1-6-2018.
Παρά το γεγονός ότι το έργο έχει μετράει τρείς (3) μήνες σε χρήση, έχει εμφανίσει αναιτιολόγητες φθορές.
Στις 5/10/2022 ενημερώθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών κ. Παπαδάκης για τις τρύπες που υπάρχουν στο ταρτάν, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Στις 22/12/2022 απέστειλα έγγραφο συνοδευόμενο από φωτογραφικό υλικό στον δήμο προκειμένου να υπάρξει μέριμνα. Τουναντίον , η τεχνική υπηρεσία απάντησε πως μετά από αυτοψία που έκανε –δεν επιβεβαιώνεται από τις διευθύνσεις των Γυμνασίων μετά από επικοινωνία που είχα με αυτούς –και ευθυγραμμιζόμενη με τον εργολάβο θεωρεί πως η φθορές οφείλονται είτε σε βανδαλισμό είτε σε κακή χρήση.
Το φωτογραφικό υλικό από 5 Οκτωβρίου έως σήμερα δεν αποδεικνύει τα παραπάνω. Η αναφορά σε βανδαλισμό αποτελεί προσβολή στην επάρκεια διαχείρισης του μαθητικού δυναμικού από τις διευθύνσεις των δύο γυμνασίων και των εκπαιδευτικών. Στοχοποιεί τους μαθητές ενώ διαβάλει τα αθλητικά σωματεία που εκγυμνάζουν αθλητές τα απογεύματα ως τους υπευθύνους για την φθορά και τις καταστροφές. Στο σημείο αυτό να διευκρινιστεί πως ο χώρος είναι πλήρως ελεγχόμενος μιας και είναι περιφραγμένος και ανοίγει μόνο για την λειτουργία των σχολείων και την χρήση τους από τα αθλητικά σωματεία.
Είναι ανήκουστο ο δήμος να λαμβάνει θέση υπέρ του αναδόχου και όχι υπέρ της προστασίας του δημοσίου χρήματος και των δημοτών που κλήθηκε να υπηρετήσει.
Θεωρώ επιβεβλημένο να υπάρξει μέριμνα πριν την παραλαβή του έργου. Η υποσχεσιολογία και η μετάθεση στο απώτερο μέλλων των ενεργειών που χαρακτηρίζει αύτη την δημοτική αρχή πρέπει να τελειώσει.

Λεωνίδας Τερζής
Δημοτικός Σύμβουλο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου