Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

θεατρικό επιμορφωτικό εργαστήριο φωνητικής &κινησιολογίας "Η Αγωγή του Λόγου" στη Σητεία.


Διαδραστικό θεατρικό επιμορφωτικό εργαστήριο φωνητικής και κινησιολογίας "Η Αγωγή του Λόγου" που πραγματοποιήται στη Σητεία στις 14 & 15 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή 25 μελών θεατρικών ομάδων, στο πλαίσιο του σχεδίου διατοπικής συνεργασίας "Νήσων Περίπλους" στο υπομέτρο 19.3 του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER Ν. Λασιθίου.

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Θεατρικό Επιμορφωτικό Εργαστήριο με θέμα "Η Αγωγή του Λόγου", στα πλαίσια της Διατοπικής Συνεργασίας "Νήσων Περίπλους", στη Σητεία, 14-15/01/2023. Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή σας, ευχαριστούμε τους εξαιρετικούς εισηγητές Χριστίνα Βασιλοπούλου και Τάσο Αποστόλου, που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον για 10 ώρες! Θερμές ευχαριστίες, τέλος, στη Διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου και την Μαρίνα Αγγελιδάκη για τη φιλοξενία τους στο σχολείο.


------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μπαμπης Σαριδης: Να στε καλά!
Και εκεί που λες τίποτα δε γίνεται όλα είναι μαύρα και αραχνα λασπωμένα και μίζερα γκρινιαρθκα σου παρουσιάζεται ο από μηχανής θεός με τη μορφή της Χριστίνας Βασιλοπούλου χορογράφου -καθηγγτρια κινησιολογίας και χορου, να σου μιλάω για το ποιητικο σώμα στη θεατρική διαδρομή και τον Τάσο Απόστολου βαθύφωνο στην εθνική λυρική σκηνή να σου μιλάει για την ανθρώπινη φωνή.έτσι όλα αλλάζουν,όλα γίνονται πιο γλυκά πιο όμορφα περί τίνος ο λόγος; Περί του επιμορφωτικού θεατρικού εργαστηρίου "Αγωγή του λόγου"Σητεία 14- 15 Ιανουαρίου με ευθύνη και οργάνωση της αναπτυξιακής Λασιθίου.
Δύο μέρες του αμφιθέατρου του τρίτου δημοτικού σχολείου,όπου νους και σώμα αίσθηση και νόηση ξύπνησαν αφαιθηξαν,ελευθερώθηκαν επιστράτευσαν όλες τους τις δυνάμεις να διεισδύσουν στα .υστηρθα του δικού μας σώματος ,του δικού μας πνεύματος,των δυνατοτήτων,των ικανοτήτων ,των διασυνδέσεων και των ερμηνειών τους.
Με σοβαρότητα, μεθοδικότητα, απλότητα,κατανόηση του επιπέδου και των δυνατοτήτων του ακροατηρίου χωρίς υπερφιαλη επίδειξη γνώσεων με την αμεσότητα και τη σαφήνεια είναι ίδιο όσων γνωρίζουν το γνωστικό τους αντικείμενο μας μετέδωσαν με την καλύτερη δυνατή συμπύκνωση και σαφήνεια ότι το πιο χρήσιμο ,το πιο σημαντικό,τι πιο αναγκαίο για αυτούς που ασχολήθηκαν και ασχολούνται με το θέατρο,την κίνηση και τη μουσική στη Σητεία. Εύγε σας.
Τα ξαναμμενα πρόσωπα των παιδιών,τα μεγαλωμένα ορθανοιχτα μάτια και αυτιά ,η προσπάθεια και το σωματικό μύρο από την προσπάθεια να αντλήσουν,να κατακτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη γνώση για την κίνηση και τον λόγο στο θέατρο. Ναι παίρνουμε για να ξαναδώσουμε με μεγαλύτερο πάθος ,μεγαλύτερη δύναμη, καλύτερη τεχνική όπως στις παραστάσεις του Ερωτοκρίτου στην Αθήνα στη Θεσσαλονίκη στην Γουμένισσα του Κιλκίς.
Για όσους έχουν Χαν τη σύλληψη αλλά και την οργάνωση και πραγματοποίηση του διημέρου στη Σητεία και από ότι ξέρουμε στον Άγιο Νικόλαο και στην Ιεράπετρα συγχαρητήρια.
Εδώ χωράνε μικροτητες, δεύτερες σκέψεις, σκοπιμότητες και μιζέριες. Το καλό όταν γίνεται πρέπει να λέγεται.οποιοδηποτε και να είναι η άποψη ή βηβκριτικη θέση για το συνολικότερο εργο, οργανισμών καθώς ανθρώπων του μερικό δεν πρέπει να χάνεται μέσα στο γενικό , όπως και το αντίστροφο.
Κάτι τελευταίο και προσωπικό. Αυτό το διήμερο είχε τον αέρα ,το άρωμα και τις μνήμες πολλών χρόνων πριν, μνηκερς από το περιφερόμενο θέατρο Τέντα του Ντάριο Φο. Αλλά και τα ανοιχτά μαθήματα θέατρου του ίδιου στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης τηρουμένων των αναλογιών βέβαια και χωρίς εξιδανικευσεις. Ας προσπαθήσουμε και κάτι ακόμα: κάτι το μυστηριακό,τι περίεργο από ότι λένε όλοι γίνεται σχετικά με το θέατρο σε Αθήνα Θεσσαλονίκη αλλά και την επαρχία παντού φυτρώνουν θέατρα, θεατρικές παραστάσεις, θίασοι και νομίζω ότι αυτό είναι από όλους παραδεκτό.επισης είναι παραδεκτό ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται,το ζητάει. Αφήνουμε την αποκωδικοποίηση του μηνύματος,το οποίο στέλνει αυτό το φαινόμενο στους ειδικούς. Σίγουρα όμως κάτι θέλει να μας πει.καποιο κενό θέλει να συμπληρώσει, κάποια κοινωνική διεργασία υποκρύπτει.ποια ουσία βρίσκεται πίσω από το φαινόμενο; όσο για τη Σητεία μας αυτή στον πολιτισμό ,όπως και σε άλλους τομείς το έχουμε ξαναγράψει κάνει ένα μετέωρο βήμα ,αλλα αυτά θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα πούμε άλλη φορά.
Μπαμπης Σαριδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου