Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Γιώργος Αλεβίζος: NαγκόρνοΚαραμπάχ Τ’αδέρφια οι Αρμένιοι

  • NαγκόρνοΚαραμπάχ  Τ’αδέρφια οι Αρμένιοι 
Γράφει:Γιώργος Αλεβίζος-Πρόεδρος Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας

Το 1998 όταν επανιδρύσαμε το Σύλλογο Μικρασιατών-Ποντίων προσθέσαμε και Αρμενίων. Περισπούδαστος, συμπολίτης με ρώτησε ″τι τους θέλετε″. Ίσως τον είχαν επηρεάσει εκκλησιαστικοί πατέρες λόγω της διαφοράς θρησκείας. Εμείς Ορθόδοξοι χριστιανοί. Εκείνοι μονοφυσίτες. Δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιες προκαταλήψεις. Στην Αρμενική Εκκλησία, στη πλατεία Κουμουνδούρου-Αθήνα, καλεσμένος βρέθηκα σε αρμένικο γάμο. Της Ντικρανουί αδερφής της συμμαθήτριας μας της ΣαχακιάνΝουρβάτ του Καραμπέτ.Της Τριανταφυλλιάς. Με εντυπωσίασε η κατανυκτικότητα, η αγιότητα του Αρμένιου Επισκόπου. Εικόνες που παραμένουν αξεθώριαστες στο σκληρό δίσκο της μνήμης. Είπαμε: Η επιστήμη είναι το φάρμακο στο δηλητήριο της προκατάληψης και του ενθουσιασμού.

Συνέχισα να εξιστορώ στο συμπολίτη

· Με τους Αρμένιους διαχρονικά μας συνδέουν κοινοί αγώνες. Κατά του αιώνιου εχθρού μας. Του Τούρκου.

· Το 1922 στην Καταστροφή της Σμύρνης, η πυρκαϊά ξεκίνησε από την Αρμένικη συνοικία. Σύμφωνα με το σχέδιο των Νεότουρκων και τον εμπνευστή του τον γερμανόΛίμαν φον Σάντερς (…κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια) έπρεπε να ξεριζωθούν. Να ΓΕΝΟΚΤΟΝΗΘΟΥΝ. Όλες οι χριστιανικές μειονότητες. Ο ούριος για τη φωτιά ΝΑνατολικός άνεμος επιτάχυνε την εξάπλωση της πυρκαϊάς στην ελληνική συνοικία. Που γειτόνευε άμεσα με την Αρμενική.

· Περίπου 50.000 ξεριζωμένοι Αρμένιοι πρόσφυγες έφθασαν στην Ελλάδα. Το επίσημο κράτος, οι τοπικές κοινωνίες τόν αντιμετώπισαν χωρίς κοινωνικούς διαχωρισμούς. Χωρίς θρησκευτικές προκαταλήψεις.

· Δραστήριοι. Μορφωμένοι. Μπεσαλήδες. Εργατικοί. Φιλότιμοι. Δημιούργησαν εξαιρετικές κοινότητες ανθρώπων.

· Στη Σητεία έφθασαν περίπου 6-7 οικογένειες. Γειτονεύαμε όλοι οι πρόσφυγες του ’22. Κυρίως μεταξύ Καζάρμας και Αγίας Αικατερίνης. Παροιμοιώδης οι αρμένικες βεγγέρες. Όλοι τους γνωστοί και φίλοι. Ο φίλτατος Πέτρος. Ο Βαχάν , ο Γερβάν, ο αεί Παρσέχ. Η Γιουτζίν. Η γλυκιά συμμαθήτρια Τριανταφυλλιά. Ο Γιάννης κ.α.

· Το καλοκαίρι του 1962. Το διάστημα της φροντιστηριακής μου προετοιμασίας για τις εισαγωγικές στην Εμποροπλοιάρχων, έμενα στην Αθήνα. Στο Δουργούτι. Στην ″Όμορφη Πόλη″ της ταινίας του αγαπημένου μας Νίκου. Του Άρχοντα Κούνδουρου. Αμιγώς αρμενική συνοικία από ξεριζωμένους του Καταστροφικού ’22.

Όλοι σε χαμηλόσπιτα. Με την προσθετική αρχιτεκτονική κτισμένα. Το ένα σπίτι στον τοίχο του άλλου. Για εξοικονόμηση χώρου και για αδελφοσύνη. Ολιγάριθμη η αρμενική φυλή. Για την διαιώνιση του έθνους, του αίματος η εθνικιστική παράδοση απαγόρευε τους αλλοεθνείς γάμους. Ο αρμένης να παντρεύεται αρμένισα. Η αρμένισα αρμένη. Εκτός Αρμενίας αυτή η παράδοση έχει ξεθυμάνει.

Στη Γερμανική Κατοχή το Δουργούτι ήταν κρυσφύγετο των αντιστασιαστών. Που συχνά επισκεπτόταν η κατοχική ηρωίδαΛέλαΚαραγιάννη. Συχνά καταζητούμενη από τους Γερμανούς κατακτητές. Οι οποίοι δεν τολμούσαν να επιχειρήσουν εντός Δουργουτίου. Γιατί κάθε σπίτι έκρυβε και μια χειροβομβίδα. Έτοιμη να εκραγεί. Και όποιον πάρει ο Χάρος.

Σήμερα στο Δουργούτι (Νέος Κόσμος-πίσω από το INTERCONTINENTAL)χαμηλόσπιτα δεν υπάρχουν. Έχουν αντικατασταθεί με πολυκατοικίες. Που έκτισε η Αρμενική Αδελφότητα του Καναδά. Όμως η ″Όμορφη Πόλη″ παραμένει στο σκληρό δίσκο της μνήμης μας.

Στο σήμερα. Στο ″ΝαγκόρνοΚαραμπάχ″ (στο Ορεινό Μαύρο Αμπέλι).

Στο ΑΡΤΣΑΧ όπως αναφέρεται από τον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα. Όπως το προτιμούν οι Αρμένιοι. Αποτελεί ανεξάρτητο defactoκράτος. Καθ’ολοκληρίακατοικούμενο από Αρμένιους. Γεωγραφικά όμως διεκδικείται από το Αζερμπαϊτζάν. Τους Αζέρους του Αλίεφ.

Αυτή η ασάφεια συνόρων χρονολογείται από το 1987. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής ‘Ένωσης αυτός ο θήλακας αφέθηκε ουδέτερος. Εδαφικά διεκδικούμενος από τους Αζέρους. Πληθυσμιακά διεκδικούμενος από την Αρμενία. Αφού ολοκληρωτικά κατοικείται από Αρμένιους. Που θέλουν να ενταχθούν στο μητρικό κράτος. Στην Αρμενία. Όχι στο Αζερμπαϊτζάν.

Ορεινή περιοχή το Αρτσάχ. Παλαιότερα εκτρέφονταν ξακουστά άλογα. Ορεινή όχι όμως δύσβατη περιοχή. Το δούναι λαβείν μεταξύ Αρμενίας και Αρτσάχ απολύτως ελεύθερο. Και οι κάτοικοι μπαινοβγαίνουν ελεύθερα.

Χριστιανοί οι Αρμένιοι. Μουσουλμάνοι οι Αζέροι. Κι έρχεται ο ΣεϊχουλισλάμηςΕρντογάν να βάλει κι εδώ δάκτυλο. Σαν μεθύστερος προφήτης του Μωάμεθ. Ξεσηκώνοντας τους μουσουλμάνους κατά των χριστιανών. Αργά ή γρήγορα έχει ο καιρός γυρίσματα.

″Με του καιρού τα αλλάματα, π’αναπαημό δεν έχουν μα’ς το καλό κι εις το κακό περιπατούν και τρέχουν″ (Ερωτόκριτος).

Έστειλε ο ΕρντογάνΤζιχαντιστές και Σύριους μισθοφόρους (με μισθό 1000-1500 δολάρια, όταν στη Συρία ο ειρηνικός μισθός είναι 80-100δολ).Να πολεμήσουν τους Αρμένιους αντάρτες.

Διεξάγεται στην Αρμενία ολοκληρωτικός πόλεμος. Με 158 θύματα έως τις 2/10/2020. Όλοι νέοι 18-23 ετών. Στην εμπόλεμη περιοχή ο κόσμος ζει σε καταφύγια. Συγκινητικός είναι ο αριθμός των εθελοντών για τον αρμενικό στρατό.

Στον άνισο αυτό αριθμητικά πόλεμο η Αρμενία και το Αρτσάχ αριθμούν συνολικά 3,2 εκατ. ψυχές. Ενώ οι Αζέροι 10 εκατ. ψυχές. Συν της Τουρκίας 80 εκατ. Σύνολο 90 εκατ. ψυχές. Δαβίδ εναντίον Γολιάθ.

Πλεονεκτούν οι Αρμένιοι στον ορεινό αντάρτικο πόλεμο. Όπως οι Έλληνες κατσαπλιάδες του 1821. Οι Σουλιώτες , ο Καραϊσκάκης, οι Μαυρομιχαλαίοι κ.α. Πολεμούν με βαθύ το εθνικός τους συναίσθημα.

Η Αρμενία υποστηρίζεται από τη Ρωσία του Πούτιν. Ο οποίος υποστηρίζει και τον Σύριο μονάρχη Άσαντ. Και δυσανασχετεί ο Ερντογάν. Που σαν αλογόμυγα τσιμπά στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας. Και δυναμιτίζει ξεσηκώνοντας τους αδερφούς μουσουλμάνους Αζέρους κατά των Αρμενίων, εξαιτίας και του ενυπάρχοντος μίσους του Ερντογάν κατά των Αρμενίων. Οι οποίοι πέτυχαν την αναγνώριση της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ τους από πολλές χώρες της Δύσης (Καναδάς, Γαλλία κ.α.)

Εμείς παραμένουμε οπαδοί της Βενιζέλειας ρήσης. ″Ο εχθρός του εχθρού μας φίλος μας″.

Με γεωστρατηγική ματιά στο χάρτη γύρω από την Τουρκία διαπιστώνεται μόνο η Βουλγαρία να διατηρεί ακόμη φιλικές σχέσεις με τον Ερντογάν. Επίθεση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας θα ξεσήκωνε εναντίον της Τουρκίας όλες τις συνορεύουσες με αυτήν εθνότητες. Κυρίως τους σύγχρονα εκπαιδευμένους παρτιζάνους Κούρδους μαχητές. Κι ας λένε οι Οσμανλήδες ″Οσμανλήνταβραντήρντουνιαλάρκαππαντή″. (όταν ο Τούρκος ενδυναμωθεί τότε όλος ο ντουνιάς θα καταπλακωθεί).

Μόνο όταν το έλεγαν δεν είχαν ακόμη ανακαλυφθεί τα πετρέλαια!!!!



Γιώργος Αλεβίζος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου