Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Γιώργος Αλεβίζος: Τα πάχη μου τα πάθη μου

Τα πάχη μου τα πάθη μου 
Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος –Πρόεδρος Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας


Το σύνηθες ″τα πάχη μου , τα κάλλη μου " για το σημερινό μου γραφτό μεταλλάξαμε σε "τα πάχη μου τα πάθη μου".

Στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής ελλείψει τροφίμων σχεδόν όλοι οι Έλληνες ήταν ελλιποβαρείς. Λίγοι, δοσίλογοι ή μαυραγορίτες ήταν υπέρβαροι. Στα πρώτα μετακατοχικά χρόνια. Όταν άρχισε να "λαδώνει το άντερο" (κατοχική ρήση), εμφανίζονται τα πάχη. Βαθμιαία σε υπέρβαρα, διαδοχικά παχύσαρκα. Ελάχιστα είχαν συγκεκριμένα οργανικά αίτια.

Αντίστοιχη της αφθονίας τροφής ήταν και η αύξηση της παχυσαρκίας. Η οποία ανησυχητικά συνεχίζεται.

Σήμερα οι ιατροί λοιμοξιολόγοι στους ευπαθείς για προσβολή από τον κορονοϊό, covid-19 περιλαμβάνουν και τους παχύσαρκους.

Παχύσαρκοι θεωρούνται όσοι το σωματικό τους βάρος υπερβαίνει κατά πολλά κιλά το κανονικό βάρος. Το οποίο κανονικά πρέπει να είναι σε κιλά τα εκατοστά του ύψους του σώματος. Δηλ. όταν το ύψος είναι 1,75μ. το κανονικό βάρος περίπου είναι 75 κιλά. Αυξανομένης της ηλικίας αυξάνονται ελάχιστα τα κιλά.

Ενδεδειγμένη ιατρική κατεύθυνση για μείωση των περιττών κιλών δίνει μόνο ο Επιστήμονας-Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. Όχι η… Δίαιτα του Αστροναύτη. Όχι… η Δίαιτα του Κοτόπουλου. Όχι….η Δίαιτα της γειτόνισσας. Θα έχετε προσωρινά αποτελέσματα. Όμως αργότερα ξαναπαίρνετε ότι χάσατε. Και παραπάνω.

Ο επιστήμονας Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με τα οργανικά-σωματικά σας στοιχεία θα αναδιατάξει την προτιμητέα διατροφή σας.Την ποσότητα, τον χρόνο, τον τρόπο. Σίγουρα τα αποτελέσματα θα σας χαροποιήσουν.Η ευεξία του σώματος σε λογικό διάστημα θα εμφανιστεί. Τα παραπανίσια κιλά θα ανταλλάξετε, με επιπλέον χρόνια ζωής. Ποιοτικά να χαρείτε παιδιά , εγγόνια , δισέγγονα. Λίγο είναι;

Ίσως μας επιπλήξουν ότι αυθαιρετούμε σε ιατρικά πεδία. Όχι, υψηλό το σέβας μας προς την ιατρική κοινότητα. Στην οποία οφείλουμε τη ζωή μας. Και όση ακόμη μας απομένει.

Όμως ως εκπρόσωποι πολιτιστικού συλλόγου έχουμε καταστατική υποχρέωση να αποτρέπουμε τα μέλη μας από βλαβερές συνήθειες. Ενάντιες του πολιτισμού.

Η πολυφαγία (μεγάλη ποσότητα) η ταχυφαγία (λαιμαργία) είναι βλαβερές συνήθειες. Οδηγούν στη παχυσαρκία. Που θεωρείται χρόνια πάθηση. Εχθρική προς τη μακροζωΐα. Την ευεξία του ανθρώπινου σώματος.

Αλλά ας ανάψουμε πάλι τη λάμπα του παρελθόντος. Για να φωτίσουμε τη λεωφόρο του παρόντος.

"Νους υγιείς εν σώματι υγιεί" (όχι υγιές, που μερικοί λένε ή γράφουν).Η ρήση των αρχαίων Ελλήνων. Μετέπειτα και των Ρωμαίων. Δηλ. πρέπει να επιδιώκεται, ώστε μέσα στο υγιές σώμα να υπάρχει υγιής διάνοια.

Κατά τον φιλόσοφο Ισοκράτη οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν αγώνες "τάχους, ρώμης,γνώμης". Δηλ. αγώνες ταχύτητας, σωματικής δύναμης, πνευματικής επίδοσης. Δηλ. το αθλητικό ιδεώδες συνδυάστηκε με την πνευματική ανάπτυξη.

Στο ελληνικό δωδεκάθεο Θεός του Κάλλους ήταν ο Απόλλων. Αλλά και της Ιατρικής, Μουσικής, Ποίησης, Τεχνών. Οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν το ανθρώπινο κάλλος. Εξέθεταν σε δημόσια θέα μαρμάρινα γλυπτά απείρου κάλλους.

Η ελληνική γλυπτική απογειώθηκε από τον 5ο, τον 4οπΧ αιώνα. Μας έδωσαν θαυμαστά έργα.

Από τα σωζόμενα μαρμάρινα γλυπτά απαράμιλλα παραμένουν:

Ο Ερμής του Πραξιτέλους . Η Αφροδίτη της Μήλου. Η αναδυόμενη Αφροδίτη του Πραξιτέλους. Ο Δορυφόρος (φέρει δόρυ) του Πολυκλείτου του Πρεσβύτερου. Ο Δισκοβόλος του Μύρωνα.

Θαυμαστά ελληνικά χάλκινα του 5ου αιώνα "Οι πολεμιστές του Ριάτσε".Που ανακαλύφθηκαν το 1972 στο βυθό στα 300 μέτρα από την παραλία του Ριάτσε της Καλαβρίας (Ιταλία).

Ας μη μας παρασύρει η ρήση "Όσα φάμε, όσα πιούμε και…(αυτό δεν γράφεται)". Φτηνή δικαιολογία για τη παχυσαρκία.

Ας μη μας παρασύρει η εμφάνιση στην ελληνική tv παχύσαρκων ρεπόρτερς, ενθαρρυνόμενοι στο να μη προσπαθήσουμε για τη μείωση της παχυσαρκίας μας.

Ας μη μας παρασύρει το εδεσματολόγιο των αμερικανικού τύπου FASTFOODS. Kυρίως για τα παιδιά μας.

Ας καρφιτσώσουμε με ευρηματικό τρόπο στα παιδικά δωμάτια, σε σπιτικούς χώρουςτα κατασταλαγμένα προγονικά γνωμικά:

-Έχε τα πόδια σου ζεστά. Την κεφαλή σου κρύα. Τον στόμαχό σου ελαφρύ, γιατρού δεν έχεις χρεία (ανάγκη).

-Το πρωί να τρως σαν πρίγκιπας. Το μεσημέρι σαν βασιλιάς. Το βράδυ σαν ζητιάνος.

Δυστυχώς από πολλούς γίνεται το αντίθετο. Το βραδινό φαγητό σίδερο είναι στο στομάχι.



Γιώργος Αλεβίζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου