Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Παντελής Πετυχάκης: ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ – ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ;

ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ – ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; του κ. Παντελή Πετυχάκη, πρώην Δημοτικού Συμβούλου

Σε τοπική εφημερίδα, την Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020, διαβάσαμε ολοσέλιδη συνέντευξη του προέδρου εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λασιθίου κ. Ανδρέα Φραγκούλη, με τίτλο: «Tεταμένες σχέσεις εργαζομένων – Δημοτικής Αρχής (Σητείας).»
Με την σειρά: Ο κ. Φραγκούλης αφού έπλεξε εγκώμιο του πρώην Δημάρχου κ. Πατεράκη, διότι όπως είπε τότε οι εργαζόμενοι ότι δικαιούνταν ήταν πάντα στην ώρα του χωρίς καν να πιέσουμε…
Τώρα δηλαδή αρνούνται να σας δώσουν τα δικαιώματά σας;Παρακάτω κατηγορεί την κ. Ελένη Πλατανάκη γιατί μίλησε απρεπώς προς εργαζομένους. Όταν η κ. Πλατανάκη υπηρέτησε τον κ. Πατεράκη πέντε χρόνια ήταν καλή! Τώρα άλλαξε; Το βαρύ έργο που έχει αναλάβει η κ. Πλατανάκη, πρέπει με το δικό της κουμάντο, να το υλοποιήσουν οι εργαζόμενοι. Οι πολίτες αυτήν επέλεξαν και σε αυτήν απευθύνονται. Ζητήσατε να μάθετε κ. Φραγκούλη κάτω από ποιες συνθήκες και συμπεριφορά συναδέλφων σας είπε αυτά που γράψατε;

Στη συνέχεια σχολιάζει την αναφορά του προέδρου του ΔΟΚΑΣ του κ. Μ. Περάκη, ο οποίος σε προσωπική του σελίδα αναφέρθηκε ανώνυμα σε ένα γεγονός όπου έστειλαν ένα αυτοκίνητο να μεταφέρει μια εξέδρα για μια συναυλία. Ο οδηγός στάθμευσε το αυτοκίνητο και όταν ο τοπικός πρόεδρος του ζήτησε να βάλει ένα χέρι για να φορτώσουν την εξέδρα αυτός αρνήθηκε. Αποτέλεσμα, να πάει δεύτερο αυτοκίνητο με εργάτες από την Σητεία να φέρουν την εξέδρα. Ο κ. πρόεδρος των εργαζομένων υποστηρίζει ότι ο οδηγός καλά έκανε γιατί ο νόμος, όπως είπε, επιβάλλει ο οδηγός να δουλεύει εξίμισι ώρες (ασφαλώς ο νόμος εννοεί τα ταξιδιάρικα αυτοκίνητα συνεχούς κίνησης), γράφει ακόμα… ο οδηγός θα κουραζόταν και ίσως να συνέβαινε κάποιο ατύχημα κατά την επιστροφή.

Σας ερωτώ κ. πρόεδρε, εάν ο συγκεκριμένος οδηγός, τον οποίο δεν γνωρίζω ούτε κατ όψιν, ήταν ιδιοκτήτης επαγγελματικού αυτοκινήτου μεταφορών, θα συμμετείχε στη φόρτωση και εκφόρτωση του αυτοκινήτου του; Το βλέπουμε καθημερινά! Και μην προσπαθήσεις να δώσεις αρνητική απάντηση. Όταν δέσουμε τον γάιδαρό μας, τότε επικαλούμαστε το νόμο.

Κύριε Φραγκούλη, είμαι πέντε φορές εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος, μια τετραετία πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, φρόντισε να μάθεις ποιες ήταν οι σχέσεις αιρετών – εργαζομένων, ποιο είναι το έργο που έγινε τότε και να γνωρίζεις ότι οι οδηγοί των αυτοκινήτων φορτώνουν τα μπάζα, σκάβουν ορύγματα, οι χειριστές μηχανημάτων κατεβαίνουν από το μηχάνημα και σκάβουν βοηθώντας τους συναδέλφους τους. Οι υδραυλικοί δεν κρατάνε μόνο τον κάβουρα αλλά σκάβουν μόνοι τους τα ορύγματα. 'Ετσι η επιχείρηση φροντίζει και καταφέρνει να έχει ο πολίτης λιγότερα προβλήματα.

Μια πρόσφατη προσωπική μου εμπειρία. Με κάλεσαν σε ένα διαμέρισμα σαν πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ να μου πουν ότι υπήρχε κακοσμία από διαρροή λυμάτων. Η ΔΕΥΑΣ δεν μπορούσε να εντοπίσει την διαρροή λόγω του όγκου της βλάστησης. Ζήτησα από την Υπηρεσία πρασίνου να στείλει έναν εργαζόμενο, με το χορτοκοπτικό, να κόψει τους βάτους. Όταν κλήθηκε και ήρθε ο εργαζόμενος του εξήγησα ότι θα πάμε μαζί… απάντηση: «δεν πηγαίνω διότι έχει φίδια και σκορπιούς και είναι επικίνδυνα.» Συγκρατήθηκα κι έφυγα, χωρίς να του πω τίποτα. Το απόγευμα φώναξα έναν ιδιώτη εργάτη, πήγαμε και σε μία ώρα είχαμε εντοπίσει την διαρροή, καθαρίσαμε την περιοχή και την επομένη η ΔΕΥΑΣ αποκατέστησε την βλάβη.

Τι έχετε να πείτε κ. Φραγκούλη γι' αυτό;

Έγκριτοι αναλυτές έχουν γράψει κατά καιρούς ότι μετά την μεταπολίτευση ο κομματισμός στις Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς έχει συμβάλλει στην υποστελέχωσή τους. Για παράδειγμα, πέντε χρόνια περνούν για να πάρεις την σύνταξή σου. Ο υπέρμετρος συνδικαλισμός έχει συμβάλλει με την ανοχή των πολιτικών στην οικονομική στασιμότητα της χώρας, π.χ. υπάλληλος Οργανισμού με δεκαπέντε χρόνια υπηρεσία να παίρνει πλήρη σύνταξη γιατί είχε ανήλικο τέκνο 12 ετών.

Κύριε Φραγκούλη οι ευσυνείδητοι αιρετοί πράγματι εργάζονται παραμερίζοντας τις δικές τους δουλειές πάρα πολλές ώρες και με οικονομική επιβάρυνση σε πολλές περιπτώσεις.

Σαν πολίτες έχουμε όλοι υποχρέωση να υπηρετήσουμε τον τόπο μας, όταν δεν έχουμε την δυνατότητα να μετέχουμε σε κάποιο σχήμα, έχουμε καθήκον να μετέχουμε εθελοντικά, προσφέροντας σε διάφορες δράσεις. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ είναι κι αυτοί πολίτες κι έχουν τις παραπάνω υποχρεώσεις. Αντί λοιπόν να τους παροτρύνεις, αν τους ζητηθεί να κάνουν κάτι παραπάνω όταν είναι ανάγκη ή επείγον, τους υποκινείς σε δικαστικούς αγώνες. Όπως ακούγεται, συνάδελφοί σου σχολιάζουν αρνητικά τις θέσεις σου και όχι μόνο από τον Δήμο Σητείας. Κύριε Φραγκούλη, ρώτησες τον οδηγό όταν πήρε την εντολή για την συγκεκριμένη μεταφορά, εαν είπε του προϊσταμένου του γραφείου κινήσεως, ποιος θα φορτώσει την εξέδρα; Μήπως η ευθύνη αφορά άλλον εργαζόμενο υπάλληλο; Ή μήπως υπάρχει μαύρο σύννεφο στην υπόθεση; Πάντως υπάρχει καπνός!

Με την εμπειρία των 91 χρόνων μου σου λέω ότι εγώ θα έλεγα στον εργαζόμενο ότι έπρεπε να βοηθήσει στη φόρτωση της εξέδρας και μετά ας μετέφερε στον αρμόδιο προϊστάμενό του το θέμα. Δεν αναφέρομαι στα σχόλια των πολιτών για το παραπάνω θέμα, γιατί θα πρέπει να γράψω τρεις σελίδες. Πως κρίνουν αυτοί που φορολογούνται και από το υστέρημά τους πληρώνουν τα Δημοτικά τέλη για να μισθοδοτούνται οι εργαζόμενοι. Εσείς κ. Φραγκούλη κάνατε και το λάθος να απειλήσετε ότι μπορείτε να σταματήσετε να καθαρίζεται η πόλη.

Λησμονήσατε τι κάνατε όταν θέλησε ο Δήμος να αναθέσει την καθαριότητα σε ιδιώτη;

Σητεία - Αύγουστος 2020


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου