Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Γιώργος Αλεβίζος: ΓΕΩΠΑΡΚΟ Το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας

ΓΕΩΠΑΡΚΟ
Το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας
Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος-Πρόεδρος Μικρασιατών
             Ποντίων και Αρμενίων Σητείας


Σε δημοσίευμα μας στη φιλόξενη ΝΕΑ ΕΠΑΡΧΙΑ 17/7/2018, με τίτλο "Ένα γεωπάρκο από τη Λάστρο ως τη Ζάκρο".Διευρύνουμε τα φυσιολατρικά οφέλη του Γεωπάρκου Σητείας. Αρχίζοντας από το τελευταίο βορεινό χωριό.Τη Λάστρο.Καταλήγοντας στο ΝΑνατολικότερο χωριό. Τη Ζάκρο.
Όπου πρωτοπάτησε ο Δίας-Ταύρος.Ερχόμενος από τις ακτές της Φοινίκης (Λίβανος). Έχοντας στη ραχοκοκκαλιά του την Ευρώπη.Την απαχθείσα πεντάμορφη πριγκίπισσα.

Από το δημοσίευμα 11-6-2020 στη φιλόξενη ΑΝΑΤΟΛΗ με τίτλο "Γεωπάρκο ένας θησαυρός για τη Σητεία".Της συμπαθούς και έγκριτης δημοσιογράφου κας Μαρίζας Ψαράκη.Ενημερωθήκαμε για τη σχετική συζήτηση-ενημέρωση.Που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημ.Συμβουλίου Σητείας.
Καταρχάς συγχαίρουμε ΟΛΟΥΣ.Όσους προσπάθησαν, συνέβαλαν, πέτυχαν. Ώστε το ΓΕΩΠΑΡΚΟ Σητείας
-Να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο
-Και στο Παγκόσμιο Δίκτυο υπό την αιγίδα της UNESCO.
Ιδιαιτέρως συγχαίρουμε τον συντονιστή όλων των προσπαθειών και επιτευγμάτων. Τον κ.Βαγγέλη Περάκη.
Μετά τη Μονή Τοπλού. Το φοινικόδασος Βάϊ. Το φαράγγι των Νεκρών-Ζάκρος. Το φαράγγι του Ρίχτη-Μουλιανά. Στα ΤΟΠΟΣΗΜΑ της περιοχής Σητείας έχει προστεθεί το Γεωπάρκο.
Παρεπιπτόντως, διαβάσαμε στην ΑΝΑΤΟΛΗ. Ότι σε πρόγραμμα κρουαζιερόπλοιου για το 2021. Κατά την παραμονή του στο λιμένα του Αγίου Νικολάου. Στις ημερήσιες τοπικές εκδρομές θα περιλαμβάνεται επίσκεψη στο φαράγγι του Ρίχτη. Καλό!!!
Επιστρέφουμε στο Γεωπάρκο. Με την "πράσινη κάρτα" που πήρε, εξασφάλισε την παραμονή στην οικογένεια των Γεωπάρκων. Έως το 2024.
Όμως με έξι (6) προαπαιτούμενα. Μαθημένοι πλέον από "μνημόνια". Έξι παρατηρήσεις. Που πρέπει να απαλειφθούν. Για να παραμείνει το Γεωπάρκο στη Μεγάλη Κατηγορία.
Χωρίς να διεκδικώ το τίτλο του υπερπατριώτη. Θα σχολιάσω τη 4η παρατήρηση "...κανένα σχολείο της Σητείας...ΔΕΝ συμμετέχει στο Δίκτυο Γεωπάρκων...Αλλά συμμμετέχουν 75 σχολεία από όλη την Ελλάδα".
Αυτή η παρατήρηση, μόνο θλίψη προκαλεί. Σε κανένα μας δεν περιποιεί τιμή. ΟΛΟΙ είμαστε συνυπεύθυνοι. Αυτοδιοίκηση. Εκπαιδευτική κοινότητα, κάθε βαθμίδας. Περιβαλλοντολογικές ομάδες. Τουριστικές επαγγελματικές ενώσεις. Πολιτιστικοί σύλλογοι. Ορειβατικοί. Περιηγητικοί. Οδοιπορικοί. Αθλητικοί. Ενσυνείδητοι και μη. Απλοί πολίτες. Γονείς. Απαραιτήτως τα παιδιά μας από τα γενοφάσκια τους. Να μπολιαστούν με την ιδέα του περιβάλλοντος. Του ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ.
Να τα δασκαλέψουμε κατά το περιλάλητο "Το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε. Το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας".Ιδιαίτερα με ομαδικές. Με σχολικές. Διαδραστικές εκδηλώσεις. Εκδρομές.
Εκτός, αν η εκπαιδευτική κοινότητα γενικώς, δεν επιτρέπει αυτού του είδους δράσεις. Ίσως με το φόβο εκκόλαψης ανεπιθύμητων περιβαλοντολόγων ακτιβιστών.
Μην ξενίζεσθε. Πρόσφατα ακούσαμε πολιτικοποιημένους εκπαιδευτικούς. Να μη θέλουν τα αγγλικά στα νηπιαγωγεία. Για να μην...αμερικανοποιηθεί το φρόνημα των ελληνοπαίδων.
Πάντως φρονούμε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν πρέπει να περιορίζονται. Στο ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ. Αλλά και στο ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ.
Η πρόσκληση από το ΓΕΩΠΑΡΚΟ Σητείας της νεαρής σουηδέζας ακτιβίστριας Γκρέτας Τούνμπεργκ. Θα ήταν σημαντικό γεγονός (event) με ποικίλες νεανικές προκλήσεις. Να ανιστορηθεί στη μαθητική κοινότητα ότι "...Ότι καλό συνέβη στην ανθρωπότητα, προέκυψε από παιδιά που έκαναν φασαρία (Σαμαράκης)".
Στα 16 του ο Καραϊσκάκης με το νταΐφα του (ομάδα πολεμιστών) πολεμούσε. Τους Τούρκους κατακτητές.
Στα 16 του ο Ανδρέας Μιαούλης καπετάνιος. Με δικό του καΐκι λαθρεμπόρευε. Μάζευε παράδες για το ναυτικό. Αγώνα του 21.
Μέσα 19ου αιώνα για τα "σκιαδικά"(ψάθινα καπέλα Σίφνου) η νεολαία ξεσήκωσε όλη την Αθήνα.
Τέλη 19ου αιώνα τα "ευαγγελικά" (το ευαγγέλιο στη δημοτική γλώσσα κατ’επιθυμία της ορθόδοξης βασίλισσας Όλγας) ξεκίνησαν από τη νεολαία. Ταρακούνησαν το θεσμό βασιλείας του Γεωργίου Α’.
Τρεις νέοι. Οι Δεληγιώργης (Μεσολογγίτης) Σκαρβέλης, Μωραϊτίνης (16 ετών-Σμυρνιός ο πατέρας του). Αγωνίστηκαν μέχρι τέλους της εξώσεως (1862) των ανεκδιήγητων βασιλέων Όθωνος και Αμαλίας.
Οι με αφάνταστο ηρωισμό, πεισματάρηδες νέοι. Μανώλης Γλέζος (έφυγε πρόσφατα) και Λάκης Σάντας. Αφαίρεσαν από τον Ιερό Βράχο Ακροπόλεως. Την υπερμεγέθη φασιστική σημαία των Γερμανών κατακτητών.
Τι σχέση έχουν οι ιστορικές αναφορές με ΤΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ; Τα συνδέει η σχέση εθνικής ευθύνης.Και συνείδησης. Για τον τόπο που γεννηθήκαμε. Που επιβάλλεται να υιοθετήσουμε. Να αγαπήσουμε. Αρχίζοντας από την άδολη παιδική ηλικία.
Πατρίδα μας είναι τα παιδικά μας χρόνια.
Ας μου επιτρέψουν οι αρμόδιοι. Η στελέχωση. Η στέγαση. Η ανεύρεση οικονομικών πόρων, για τις ανάγκες του Γεωπάρκου. Δεν θα επιλυθούν με ευχολόγια.Και καλά λόγια ν’αγαπιόμαστε.
Στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Σητείας 17-6-2020. Επικεφαλής αντιπολιτευόμενης παράταξης αναφέρθηκε.Στην επιστροφή του περιβαλλοντικού τέλους 1%. τους χρήστες των Α.Π.Ε. Ο Δήμαρχος Σητείας στην ενημέρωση-απάντηση είπε "έχει έρθει σε επαφές δυο φορές, όμως δεν έχει βρει ευήκοα ώτα".
Με απλή λογιστική.Το περιβαλλοντικό τέλος. Με μέρος εσόδων από τα αιολικά πάρκα. Θα μπορούσε να καλύπτει τις βασικές οικονομικές ανάγκες του Γεωπάρκου.
Βεβαίως απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις. Ίσως όχι απλές. Όπως τα ευχολόγια. Αν δε, στις απαιτούμενες ρυθμίσεις υπάρχουν αγκυλώσεις. Αβελτήριες. Κουφά αυτιά. Τότε ακολουθεί η κοινωνική αντίδραση.
Για το περιβάλλον... ρε γαμώτο.
Για τη στέγαση του Γεωπάρκου.Ίσως εύλογα διερωτάται ο φίλος συνομιλητής μου.
Έχετε χώρο  Ο.Α.Σ. Έχετε χώρο Περιηγητικής. Έχετε χώρο Κ.Ε.Γ.Ε(που πρόσφατα παραχώρησε το Δημόσιο στο Δήμο Σητείας για 30 χρόνια).
Όλοι οι χώροι ΣΥΝΑΦΕΙΣ με το ΓΕΩΠΑΡΚΟ και δεν διαθέτουν λίγο τετραγωνικά,έστω για προσωρινή στέγαση;
Το ερώτημα του φίλου μου έμεινε αναπάντητο.

Γιώργος Αλεβίζος
28/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου