Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Γιώργος Αλεβίζος: Η γνώση απέναντι στη πίστη

Η γνώση απέναντι στη πίστη 
Γράφει:Γιώργος Αλεβίζος-Πρόεδρος Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας

Από την κορυφή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.Από τον Πατριάρχη μας κ.κ.Βαρθολομαίου εστάλη το μήνυμα."Δεν κινδυνεύει η Πίστις, αλλά οι Πιστοί.Δεν κινδυνεύει ο Χριστιανισμός, αλλά οι Χριστιανοί".

Με τέσσερις λέξεις ο σοφός Πατριάρχης καθόρισε τη θέση της Εκκλησίας για την αντιμετώπιση της ανθρωποκτόνου πανδημίας του κορονοϊού.Διότι η σοφία, δηλ.η αλήθεια είναι μία. Ως χριστιανοί ορθόδοξοι.Γενικά, ως άνθρωποι με κοινή λογική και πίστη, για να σωθούμε έπρεπε να κρατήσουμε την κεφαλή μας πάνω από τα κύματα.Να σωθούμε.

"Συν Αθηνά και την χείρα κίνει".

Πίστη και ελπίδα είναι κατ’εξοχήν θεολογικές αρετές.Εφόσον αντλούνται από την πηγή της αγάπης.Της αγάπης για τον άνθρωπο.Που δεν αντικαθίσταται με καμία πειθώ, με καμία σοφιστία.

Οι αρχαίοι Έλληνες, αν και τότε η ζωή ήταν λιγότερο σύνθετη και περίπλοκη, είχαν καταλάβει, ότι δεν αρκεί στον άνθρωπο ο κοινός νους.Η απλή εμπειρία.Αλλά χρειάζεται η σοφή, η αληθινή ΓΝΩΣΗ.Μόνο έτσι γίνεται η πράξη πιο γρήγορη.Πιο αποτελεσματική.

Στην ειδίκευση.Στη ΓΝΩΣΗ η ιατρική επιστήμη χρωστάει την καταπληκτική της πρόοδο.Στην ιατρική, χωρίς ειδίκευση, δεν νοείται διάγνωση και θεραπεία.

Ο στον ειδικό χώρο ειδικευμένος ιατρός, στον οποίο αφιέρωσε την έρευνα του έχει αποκτήσει ανυπέρβλητη εμπειρία στη διάγνωση του.Μια σοφία και δεξιοτεχνία στη θεραπεία.Που άλλοτε ο επιστήμονας δεν γνώριζε.

Και αυτό ο σεπτός μας Πατριάρχης καλώς το γνωρίζει.Έδωσε προτεραιότητα στη ΓΝΩΣΗ.Χωρίς να αφήνει ακάλυπτη την πίστη.

Με τις ευλογίες του άφησε τον καπετάνιο, με ταχύτερη και ασφαλέστερη πορεία να οδηγήσει το καράβι του στο λιμένα προορισμού του.Υψώνοντας το βλέμμα στον Πολικό Αστέρα ή στα ηλεκτρονικά βοηθήματα που σήμερα σε κάθε πλοίο υπάρχουν.Ένα ταξίδι, που δεν εξυπηρετεί μόνο τον πλοίαρχο.Αλλά ευρύτερα σύνολα ανθρώπων.

Ορθοδοξία και Ελληνισμός είναι έννοιες αναπόσπαστες.Ολόκληρη η χριστιανική διδασκαλία είναι βασισμένη στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία.

Η οποία, κατά την παράδοση αρχίζει τον 6ο π.Χ.αιώνα.Με πρωτοπόρους του Ίωνες φιλόσοφους, από τα παράλια της Μικράς Ασίας.Τους Μιλήσιους Θαλή (610-647), Αναξίμανδρο (610-547) (Ίδια ηλικία με Θαλή), Αναξιμένη (585-528).Τον Εφέσιο Ηράκλειτο (544-484π.Χ).Τον Κλαζομένιο Αναξαγόρα(500-428π.Χ) κ.α.

Οι Ίωνες διέδωσαν τη φιλοσοφία στην Αθήνα.Όλοι οι αρχαίοι Έλληνες, πλην του Επίκουρου (241-270π.Χ) θεωρούσαν ότι:

-Όλα προέρχονται από το Ένα.Το Ον.Το υπέρτατο Ον.Τον Θεό.Που είναι η αιτία όλων των όντων.

-Ο Θεός είναι παντού.Είναι Λογική.Νοημοσύνη.Παντοδυναμία.

-Ο Θεός είναι επιεικής προς την ανθρώπινη φυλή.Είναι σοφός.Αλάνθαστος.Τίποτε από τα δημιουργήματα του δεν είναι ανάξιο ή ασήμαντο.

-Η ΑΛΗΘΙΝΗ λατρεία του Θεού συνίσταται στην πνευματική επικοινωνία μαζί του.

-Η επιστημονική γνώση του Θεού κάνει έναν άνθρωπο να χρησιμοποιεί λίγα λόγια.

Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο.

Η Μοίρα τοποθέτησε τη χώρα μας σε κεντρική για την ιστορία θέση.Όπου επί αιώνες συντελούνται τα πιο ιστορικά γεγονότα.

Περσικοί πόλεμοι.Ρωμαιοκρατία.Τουρκοκρατία.Βουλιμίες και έχθρες πλήθους φυλών.Χωρίς να πειράξουν την καθαριότητα.Τη θρησκεία του Γένους μας.Όπως περνάει το νερό πάνω από τη σκληρή πέτρα.

Η Μοίρα, αν μας αδίκησε από τη φύση των πραγμάτων, ένα πράγμα με απλοχεριά μας έδωσε.Το Πνεύμα.

Αν είχαμε ξεπεράσει την αθλιότητα της διχόνοιας.Της κατάρας του μίσους του Γένους μας.Θα είχαμε αποκτήσει μια μακρόχρονη κοσμοκρατορία. Δεν θα είχαμε εξ Ανατολών δύστροπους γείτονες.

Το έθνος μας στους προχριστιανικούς χρόνους άναψε ένα φως.Που κανενός άλλου λαού η φωτεινότητα δεν έχει ξεπεράσει.Η λάμψη του, η σοφία του, ως σήμερα φωτίζει τους λαούς της Ευρώπης.

Η ορθόδοξη Εκκλησία, η ελληνική Εκκλησία χωρίς να ασκεί οποιαδήποτε μορφής προσηλυτισμό, βλέπει να προσέρχονται στους κόλπους της άνθρωποι απλοί.Άνθρωποι επιστήμονες.Άνθρωποι σοφοί.

Ο επιδημιολόγος ΑΝΘΡΩΠΟΣ κ.Σωτήριος Τσιόδρας τις Κυριακές ψάλλει σε εκκλησία.Όπου συνήθως ιερουργεί ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ.κ.Νικόλαος.

Συμπερασματικά ΓΝΩΣΗ και ΠΙΣΤΗ στη χώρα μας συμβαδίζουν.Στο δύσβατο στενόδρομο του κορονοϊού για να τον περάσουν μαζί έπρεπε να προπορευθεί η ΓΝΩΣΗ.Η ΠΙΣΤΗ ακολούθησε.

Και παραμένει αναπάντητο το ερώτημα:Η φιλοσοφία είναι εφεύρεση των Ελλήνων, η κληρονομιά που έλαβαν από τους βαρβάρους;





Γιώργος Αλεβίζος

27/5/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου