Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Συμεωνίδης Σίμος: Τοποθέτηση στην ειδική συνεδριάση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου

Τοποθέτηση στην ειδική συνεδριάση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 20:00

Θέμα: Έγκριση πρ/σμού και Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης  (Ο.Π.Δ.) του Δήμου Σητείας, οικον.έτους 2020
            Στην συνεδρίαση για το Τεχνικό Πρόγραμμα Έργων(ΤΠΕ) του Δήμου Σητείας τοποθετηθήκαμε αρνητικά λόγω του ότι ήταν ένα ΤΠΕ που δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες του λαού γενικά αλλά και άμεσα στο σημερα. Ο προϋπολογισμός που μας φέρνετε είναι συνέχεια-συμπλήρωση του ΤΠΕ, υπηρετεί τις ίδιες προτεραιότητες, θαμπώνει με τα  νούμερα αλλά το φαΐ αυτό το έχουμε ξαναφάει και δεν μας άρεσε.
Εξηγούμαστε:

            Έσοδα
Ø Τα έσοδα από ΚΑΠ ανέρχονται στο 47% επί των τακτικών εσόδων και το 26% επί του συνόλου των τακτικών και έκτακτων εσόδων.
Ø Από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ μιλάτε για 4,23 ευρώ όταν ο βαθμός υλοποίησης στο 2019 εκτιμάτε ότι θα φθάσει στο 20% περίπου
Ø Η εισπραξιμότητα από ΠΟΕ εκτιμάτε ότι θα είναι στο 123% και βάζετε ανάλογο στόχο για το επόμενο έτος
Δαπάνες:
Ø Οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού είναι 41% πάνω από τις ΚΑΠ
Ø Ο βαθμός υλοποίησης των επενδύσεων είναι στο 10% και εκτιμάτε για 22% μέχρι τέλος του 2019 αλλά αυτό καθόλου δεν σας εμποδίζει να εγγράφετε ποσά σε κωδικούς εξίσου υψηλούς με προηγούμενους προϋπολογισμούς.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Μα, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, φιλικό στις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματιών δεν μπορούν να μείνουν απ’ έξω οι Δήμοι. Το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, που διέπει την λειτουργία τους, υποτάσσει βασικές υποδομές και υπηρεσίες που αφορούν τον λαό, στη λογική της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας.
Η πετσοκομμένη χρηματοδότηση που ξεπερνάει το 60% σε σχέση με το 2009 - που θα συνεχιστεί μειωμένη και τα υπόλοιπα χρόνια- οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, υπηρετούν ένα και μοναδικό στόχο, να μετατραπούν οι Δήμοι σε έναν ελεγκτικό, φορομπηχτικό μηχανισμό και σειρά από τις πιο ζωντανές υπηρεσίες τους στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων. Άλλωστε, σε αυτή  την κατεύθυνση απαντά και η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση  Καθαριότητας , ηλεκτροφωτισμού, πρασίνου, με την απλή πλειοψηφία των παρόντων στο δημοτικό  συμβούλιο.
Αυτό που συμβαίνει στο δήμο μας, αυτό που εσείς υπερασπίζεστε και διαχειρίζεστε με θέρμη είναι ξεκομμένο από την κρατική πολιτική; Σαφώς και όχι, αφού τα έσοδα του  κρατικού προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2020  ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 54,26 δις ευρώ. Αυτά προέρχονται κατά 93% από τα εργατικά – λαϊκά στρώματα, από αυτούς των οποίων το εισόδημα έχει τσακιστεί. Οι Δήμοι για να λειτουργήσουν,  θα εισπράξουν από αυτό μόλις  1,86 δις ευρώ για το 2020, όταν μόνο η μισθοδοσία του προσωπικού τους υπολογίζεται σε 2,51 δις ευρώ.
Για αυτό δεν προϋπολογίζονται έργα πολιτικής προστασίας (π.χ. αντισεισμικού ελέγχου). Είναι απαράδεκτο στον 21ο αιώνα να πνιγόμαστε όταν βρέχει, να καιγόμαστε το καλοκαίρι και να τρέμουμε στον πρώτο σεισμό. Για αυτό μένουν πίσω έργα για την σχολική στέγη, τους ελεύθερους χώρους, τις υποδομές, έργα που ανακουφίζουν την λαϊκή πλειοψηφία και βελτιώνουν σχετικά το βιοτικό επίπεδο.
Οι πολλοί, σας είναι χρήσιμοι για να βγαίνουν οι προϋπολογισμοί με πετσοκομμένη χρηματοδότηση και τους γυρνάτε, αν και όταν συμβαίνει αυτό, ένα ξεροκόμματο. Το έλλειμμα της κρατικής χρηματοδότησης που όλοι αναγνωρίζετε,  καλούνται να το  καλύψουν  και πάλι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, σηκώνοντας επιπρόσθετα στις πλάτες τους το 70% και βάλε των συνολικών λειτουργικών πόρων του Δήμου
Αποδείχνεται και με την κατάθεση αυτού του προϋπολογισμού η ορθότητα της εκτίμησης του ΚΚΕ, ότι η Τοπική Διοίκηση, ως αναπόσπαστο  όργανο του αστικού κράτους σε Τοπικό και Περιφερειακό επίπεδο, έχει αποστολή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την παραπέρα εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων, προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης των ομίλων, σε βάρος της εργατικής – λαϊκής οικογένειας , την  ανατροπη των εργασιακων σχε4σεων, τις απολύσεις των εργαζομένων. 
Τι κάνετε για όλα αυτά; πως απαντάτε ή σκοπεύετε να απαντήσετε σε αυτή την πολιτική που μαθηματικά οδηγεί σε εμπορευματοποίηση υπηρεσιών, χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών, χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων,  υπερφορολόγηση των δημοτών μας;
Οι νόμοι σας είναι γνωστοί, το μεσοπρόθεσμο, οι μνημονιακές δεσμεύσεις, η επιλογή των αστικών κυβερνήσεων να πέρνουν από τους πολλούς και να τα δίνουν στους λίγους είναι γνωστά. Εμείς ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε και για αυτό δίνουμε μάχη ώστε η κινητοποίηση του λαού να φέρει θετικές εξελίξεις για τον Δήμο μας και γενικότερα.
Για τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε  τον προϋπολογισμό και θα συνεχίσουμε μέσα και κυρίως έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο την προσπάθεια αποκάλυψης της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιείται από την δημοτική Αρχή με την στήριξη της πλειοψηφίας των δημοτικών παρατάξεων. Μαζί με το λαό θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ανάσες ανακούφισης από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Συμεωνίδης Σίμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου