Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Λεωνίδας Τερζής: Αξιολόγηση Παγκοσμίου Γεωπάρκου UNESCO Σητείας


Με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε την θετική αξιολόγηση του  Γεωπάρκου της Σητείας.
    Η αξιολόγηση έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2019. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 , όπου και ενταχθήκαμε στην μεγάλη οικογένεια των Γεωπάρκών, έγινε  μεγάλη προσπάθεια για να ενισχυθούν οι δομές , να βελτιωθούν οι υποδομές και να ετοιμαστεί η Σητεία για την καθιερωμένη αξιολόγηση .
    Σε όλο αυτό το διάστημα των τεσσάρων ετών επικοινωνήσαμε την τεράστια σημασία του τίτλου τιμής που διαθέτει η Σητεία. Διαβουλευτήκαμε με τις τοπικές κοινωνίες και παρουσιάσαμε τα αναπτυξιακά οφέλη του Γεωπάρκου ως  εργαλείο εξωστρέφειας.
Στρατηγικά κατευθύναμε όλες μας τις ενέργειες στην δημιουργία συνείδησης στους επαγγελματίες του Τουρισμού, του Πρωτογενούς τομέα , αλλά και της εστίασης   , πως μέσα από το Γεωπάρκο μπορούμε να προσδώσουμε την πολυπόθητη υπεραξία στις υπηρεσίες και στα τοπικά προϊόντα .
   Παράλληλα κινηθήκαμε για την εξεύρεση πόρων ,όπου  καταφέραμε να αντλήσουμε χρηματοδοτήσεις για το Γεωπάρκο μέσα από δυο  διασυνοριακά προγράμματα Interegg, το geo-in ( κεφαλοβρύσι Μ.Μουλιανά) με χρηματοδότηση 145.000 ευρώ  και το Geostar με χρηματοδότηση 781.000 ευρώ και αφορά την κατασκευή Πλανηταρίου –Αστροσχολείου (Συκιά) στον άξονα του τουρισμού και της εκπαίδευσης.
   Τις προσπάθειες μας ενίσχυσαν οι Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου. Παράλληλα όλα τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Σητείας και κυρίως ο ΟΑΣ χρηματοδότησαν την συμμετοχή του Γεωπαρκου στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Συνέδρια του Δικτύου ,  καθώς και την Αρχιτεκτονική –Στατική- Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη για την ανέγερση του Πλανηταρίου Αστροσχολείου, ενώ δια εξόδων του ταξίδεψε το Γεωπάρκο σε μεγάλες τουριστικές εκθέσεις  του εξωτερικού .
    Δεν σταθήκαμε όμως μόνο εκεί , συνδέσαμε άλλη μια διάσταση του τουρισμού με το Γεωπάρκο, τον αθλητικό τουρισμό. Διοργανώσαμε το sitia geopark trail , έναν αγώνα ορεινού δρόμου από την Ζήρο στην κάτω Ζάκρο , αλλά και το Αγώνα Δρόμου σε Δημόσια Οδό  του Γεωπάρκου της Σητείας (Γύρος Σητείας) με την συμμετοχή τα τελευταία χρόνια , περισσοτέρων από 850 αθλητών και μαθητών.
    Δημιουργήσαμε το Κέντρο Ενημέρωσης , Πληροφόρησης και Φιλοξενίας  στο Καρύδι , το Κέντρο Πληροφόρησης στην Σητεία οπού φιλοξενείται το ομοίωμα της κάτω σιαγώνας του Δεινοθηρίου.
    Επιτύχαμε , σε συνεργασία με  τις άλλες δύο περιοχές unesco στην Κρήτη την σύνταξη και   έκδοση πρόσκλησης της Ο.Χ.Ε. από την Περιφέρεια Κρήτης με χρηματοδότηση 10.380.000 ευρώ για τις περιοχές αυτές με αναλογούν ποσό για εμάς περίπου 3.000.000 ευρώ. Το μόνο που απομένει είναι η υποβολή των μελετών για την άντληση της χρηματοδότησης .
Παράλληλα με συντονισμένες ενέργειες του Ελληνικού Δικτύου Γεωπάρκων  και διαβουλεύσεις καταφέραμε να προκαλέσουμε την έκδοση ΦΕΚ 4582/2018 , όπου στο άρθρο 4 παρ. 7 γίνεται πρώτη φορά αναφορά της έννοιας Γεωτουρισμός .
Τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτό να συμβούν εάν οι τοπικές κοινωνίες δεν «αγκάλιαζαν « την δομή και δεν υποστήριζαν τις ενέργειες των τεσσάρων αυτών ετών.
    Αν τα σχολεία δεν επισκέπτονταν την δομή και οι σχολικές κοινότητες με εμπνευστές τους εκπαιδευτικούς δεν επιδίωκαν την γνωριμία των μαθητών τους με το Γεωπάρκο.
    Τα είκοσι πέντε και πλέον σύμφωνα ποιότητας επαγγελματιών όλων των κλάδων του Δήμου μας με το Γεωπάρκο  αποδεικνύουν πως ο δρόμος της προόδου και της ανάπτυξης περνάει μέσα από τα μονοπάτια του Γεωπάρκου.
     Ακράδαντα πιστεύω πως το μέλλον μας ανήκει και είναι πλέον στα χέρια μας.
     Οφείλουμε απέναντι στις επόμενες γενιές να διαφυλάξουμε το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Σητείας.

Λεωνίδας Τερζής
Δημοτικός Σύμβουλος
Πρώην Πρόεδρος ΔΟΚΑΣ και Επιτροπής Διαβούλευσης Γεωπάρκου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου