Έτσι υποβαθμίζονται και παρακμάζουν οι όμορφοι τόποι, με πολιτικές αποφάσεις από κοντόφθαλμους ανθρώπους, παντελώς αναρμόδιους να εκτιμήσουν σε βάθος και μακροπρόθεσμα την αξία του φυσικού περιβάλλοντος και της απρόσκοπτης συνέχισης της ζωής, της ευημερίας, της ευτυχίας και της δημιουργίας.
Στην περίπτωση μας μιλάμε για υπουργικές αποφάσεις που μετατρέπουν όλη την ευρύτερη περιοχή του δήμου Σητείας, του ομορφότερου ομολογουμένως τόπου της Κρήτης σε απέραντο εργοτάξιο παραγωγής ενέργειας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις αδηφάγες ορέξεις των κερδοσκοπικών εταιρειών, των κορακιών που θέλουν να μας σώσουν από την κλιματική αλλαγή σε μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις όλων των εποχών, φυτεύοντας εκατοντάδες ανεμογεννήτριες τεραστίων διαστάσεων στις πανέμορφες βουνοκορφές του τόπου μας και σαν να μην έφταναν όλα αυτά μας πλασάρουν και τα ηλιοθερμικά, μια αποτυχημένη και απαγορευμένη για κατοικημένες περιοχές τεχνολογία, δίνοντας τη χαριστική βολή και το τέλος των όσων ζήσαμε, γνωρίσαμε, γευτήκαμε και αγαπήσαμε σε τούτο τον τόπο!
Και όλα αυτά στο όνομα μιας καλοστημένης προπαγάνδας που άντεξε στο ψέμα για πολλά χρόνια, αλλά κάποιοι επιμένουν ακόμη να την ονομάζουν «πράσινη ανάπτυξη» Μια ανάπτυξη που δεν θα είχε καν υπάρξει αν δεν υπήρχαν οι παχυλές επιδοτήσεις.
Οι παράλογοι ενεργειακοί αυτοί σχεδιασμοί δεν αλλοιώνουν μόνο τη γεωμορφολογία της περιοχής, αλλοιώνουν την ιστορία, καταπατούν ανεξερεύνητους ακόμη αρχαιολογικούς τόπους, καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα με ενδημικά φυτά και σπάνια βότανα, αλλοιώνουν ανεπιστρεπτί τους τόπους που διαμόρφωσαν τους ανθρώπους τα ήθη και τις παραδόσεις τους, αλλά πάνω από όλα καταστρέφουν την υγεία μας και υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.
Τι κι αν χοροθετούνται σε προστατευόμενες περιοχές, τι κι αν βρίσκονται σε Γεωπάρκα παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς της Ουνέσκο, στις αποικίες άλλωστε συνηθίζεται οι εταιρείες κολοσσοί να έχουν πάντα τον πρώτο λόγο!
Αυτά τα γράφω με αφορμή τα τεκταινόμενα στο δημοτικό συμβούλιο Σητείας που συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις που αφορούν τις ενεργειακές επενδύσεις στο Δήμο Σητείας με έμφαση στον αιολικό́ σταθμό́ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας ΤΕΡΝΑ στον ορεινό όγκο της Σητείας, ως μέρος του έργου που σχετίζεται με τον υβριδικό σταθμό στο Αμάρι Ρεθύμνου.
Θα σχολιάσω μόνο τις δυο αποφάσεις που εισηγήθηκε ο δήμαρχος χωρίς καμιά πρόθεση επίκρισης στο πρόσωπό του που εκτιμώ ιδιαιτέρως, ούτε και για κανέναν από τους εκλεγμένους συμβούλους. Φυσικά, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στις δημοκρατίες οι ψηφοφόροι δεν δίνουν λευκή επιταγή στους αιρετούς, είτε πρόκειται για δημ. συμβούλους είτε υπουργούς είτε και πρωθυπουργούς. Ο ρόλος τους είναι να ακούν και να υπηρετούν όσο τιμιότερα και καλύτερα τον λαό, κάτι που φυσικά ξεχνιέται από τους περισσότερους την επομένη των εκλογών.
Για το πρώτο θέμα που αφορούσε το ηλιοθερμικό εργοστάσιο στον Αθερινόλακο, ο δήμαρχος στην εισήγηση του μίλησε για την υφιστάμενη κατάσταση της επένδυσης που έφτασε ως το τελευταίο στάδιο της αδειοδότησης, με ευθύνες φυσικά προηγούμενων δημοτικών αρχών, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα πλέον να σταματήσουμε αυτή την επένδυση επειδή είναι σε προχωρημένο στάδιο με το φόβο η εταιρεία να ζητήσει από το δήμο διαφυγόντα κέρδη!
Είπε, και ένιψε τας χείρας του. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ρεαλιστική θέση αν και αρκετά φοβική. Θα τον δικαιολογούσαμε αν έλεγε ότι εγώ αυτά νομίζω, έτσι σκέφτομαι, αν έχετε εσείς άλλες προτάσεις να τις καταθέσετε, να τις αξιολογήσουμε και να δούμε πως θα αντιδράσουμε. Η μη αντίδραση όμως, αποδεχόμενος την δρομολογημένη απόφαση της εταιρείας, δείχνει και την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει που δεν διαφέρει καθόλου από τον προκάτοχο του στα μεγάλα τουλάχιστον θέματα των «επενδύσεων».
Δεν αποδέχτηκε ούτε την αυτονόητη και σωστή πρόταση του κ. Νίκου Καραμανωλάκη, επικεφαλή της δημοτικής παράταξης «Μαζί στο Αύριο», που ματαίως επέμενε να γίνει ψηφοφορία για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα του ηλιοθερμικού, αν το θέλουμε ή όχι, αλλά κανείς δεν στήριξε αυτή την πρόταση, ούτε από συμπολίτευση ούτε από αντιπολίτευση, γιατί προφανώς θα έπεφταν από νωρίς οι μάσκες.
Αναφέρθηκε επίσης και στο άλλο ηλιοθερμικό εργοστάσιο στο Χώνο, στον ορεινό όγκο της Σητείας που δεν έχει όμως ακόμη ακουστεί τίποτα και επομένως δεν μπορούμε να σχολιάσουμε κάτι.
Να ενημερώσω λοιπόν εγώ πως για το έργο αυτό, φορείς και κάτοικοι της Σητείας καταθέσαμε προσφυγή στις 18/10/2013 και ορίστηκε πρώτη δικάσιμος 17/9/2014. Ξεχωριστή επίσης προσφυγή κατέθεσε και η Περιφέρεια. Έκτοτε έχει πάρει 15 αναβολές και πρόκειται να δικαστεί στις 27/11/2019 μαζί με την προσφυγή της Περιφέρειας.
Εντύπωση επίσης προξένησε σε όσους γνωρίζουν, πως για το άλλο τεράστιο ηλιοθερμικό εργοστάσιο στα Φουρνιά στον ορεινό όγκο του Παλαικάστρου, που είχαν προσφύγει περιβαλλοντικές οργανώσεις, αρκετοί φορείς του Δήμου Σητείας, Δήμος Σητείας και Περιφέρεια Κρήτης και που δικάστηκε έπειτα από 9 αναβολές και πήρε το πράσινο φως από το ΣτΕ το Νοέμβριο του 2018, το αγνόησε πλήρως χωρίς καμιά αναφορά, όντας μάλιστα αντιπρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης!
Το επόμενο θέμα που συζητήθηκε ήταν η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από τον υπουργό περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη, την επένδυση της ΤΕΡΝΑ ενεργειακή που αφορά τις 26 ανεμογεννήτριες με πολλά άλλα συνοδά έργα που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν στις περιοχές της Σιτάνου και Καρυδίου Σητείας.
Για το έργο αυτό είχε παρθεί απόφαση, ύστερα από τις καθολικές αντιδράσεις των κατοίκων κυρίως της Σιτάνου, Κατσιδωνίου, Καρυδίου και Ζάκρου να μην εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι από το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.
Το ίδιο επανέλαβε και στην τωρινή συνεδρίαση ο Δήμαρχος κ. Ζερβάκης με αιχμηρή επιστολή μάλιστα που απέστειλε στον Υπουργό περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη που χειροκροτήθηκε μάλιστα από όλους τους παρευρισκόμενους στη συνεδρίαση.
Αντί όμως να απαντήσει ο υπουργός ως όφειλε, απάντησε η ίδια η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ως προϊστάμενη αρχή του υπουργείου!
Σχολιάζω λοιπόν και πάλι, ο δήμαρχος κατά τη γνώμη μου αλλά και τη γνώμη αρκετών από τους παρευρισκόμενους, θα ήταν πιο λογικό διότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και κωλυσιεργίες, να ζητήσει από το δημοτικό συμβούλιο να προσφύγουν στο ΣτΕ προσβάλλοντας την απόφαση του υπουργού που ενέκρινε τους απαράδεκτους αυτούς περιβαλλοντικούς όρους που δεν έγιναν δεκτοί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και από την Περιφέρεια Κρήτης και να ζητήσει από όλους ανεξαιρέτως τους φορείς και συλλογικότητες του δήμου να στηρίξουν αυτή την απόφαση, υπογράφοντας την προσφυγή με συμβολαιογραφική πράξη, διότι μόνον τότε έχει ισχύ η υπογραφή.
Στη συνέχεια, αφού διάβασε την επιστολή της ΤΕΡΝΑ, πρότεινε να επαναληφθεί την επόμενη εβδομάδα συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου για το ίδιο θέμα με την παρουσία της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, των βουλευτών του νομού, της περιφέρειας και του ΟΑΚ Κρήτης που είναι και συνεργαζόμενος φορέας σε αυτό τον σχεδιασμό για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την τύχη του έργου.
Η πρόταση αυτή δεν προκάλεσε αίσθημα αισιοδοξίας στους παρευρισκόμενους πολίτες, αντίθετα απόρησαν με τη στάση του δημάρχου που κατάλαβαν ότι με το να καλέσει την ΤΕΡΝΑ (για πιο λόγο άραγε) η υπόθεση δεν θα έχει την επιθυμητή έκβαση. Ναι μεν υπάρχει πρόθεση από τη μεριά του δημάρχου να γίνει η προσφυγή αλλά ενέχει και τον κίνδυνο να είναι αρκετά αποδυναμωμένη και τελευταίας στιγμής, γνωστή άλλωστε ταχτική αρκετών δήμων όταν θέλουν να κατευνάσουν τα πνεύματα.
Κλείνοντας, θέλω να καταθέσω τις παρακάτω σκέψεις και προτάσεις προς κατοίκους, συλλογικότητες και Δημοτικό Συμβούλιο, διότι τα γραπτά μένουν και η ιστορία θα είναι αμείλικτη όταν επέλθει η παρακμή και η φτωχοποίηση του τόπου μας που θεωρείται δεδομένη εφόσον αφήσουμε να υλοποιηθούν αυτοί οι παράλογοι ενεργειακοί σχεδιασμοί.
Για το πρώτο έργο που αφορά το ηλιοθερμικό εργοστάσιο, στον Αθερινόλακο, διότι περί υπερεργοστασίου πρόκειται με χειρότερες μάλιστα περιβαλλοντικές επιπτώσεις του υπάρχοντος θερμικού, (ας κοιτάξει όποιος έχει αντίρρηση τη διεθνή βιβλιογραφία για να πεισθεί), αλλά και για το σύνολο όλων όσων σχεδιάζονται να γίνουν, προτείνω δήμος και φορείς να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων διότι προσβάλλεται κατάφορα η φυσική ομορφιά, ο χαρακτήρας και ζωή των ανθρώπων και όλων των έμβιων οργανισμών που ζουν στην ευρύτερη περιοχή αυτών των σχεδιασμών. Όσο αφορά το κόστος, στις περισσότερες των περιπτώσεων αν όχι σε όλες είναι δωρεάν. Μπορούμε και έχουμε τις τεχνικές γνώσεις και δυνατότητες να συντάξουμε τους κατάλληλους φακέλους.
Όσο για το Υβριδικό της ΤΕΡΝΑ η προσφυγή θεωρείται μονόδρομος.
Προτείνω να προσφύγουμε μαζί με όλους τους φορείς που επιθυμούν να υπογράψουν, που καλό θα είναι να είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι. Να οργανωθεί άμεσα ενημερωτική συνάντηση στη Σητεία, ώστε να τεθούν οι διαδικαστικοί όροι, να ορίσουμε τους κατάλληλους για περιβαλλοντικά θέματα δικηγόρους, να ορίσουμε την ομάδα υποστήριξης που θα συνεργάζεται με τους δικηγόρους για τα τεχνικά και περιβαλλοντικά θέματα για την σύνταξη του φακέλου, ανεξάρτητα του τι θα πράξει ο Δήμος. Οι ημέρες όμως που απομένουν από τις 60 που ορίζει ο νόμος άρχισαν να μετρούν αντίστροφα και ότι είναι να γίνει ας γίνει άμεσα!
Τέλος, να ενημερώσω ότι στο Παλαίκαστρο στη θέση Παλαίπυργος πάνω από τα κεφάλια όλων των Παλαικαστριανών σχεδιάζουν να εγκατασταθούν 3 ανεμογεννήτριες ισχύος 7,5 μεγαβάτ σε πρώτη φάση και έπεται συνέχεια. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες που έχουν τοποθετηθεί ποτέ στον κόσμο ύψους 165 μ. και που αναμένεται να δημιουργήσουν μεγάλη αναστάτωση αλλά και μεγάλες αντιδράσεις.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, καταθέτω μια γενναία αλλά και ρεαλιστική πρόταση για να τελειώνουμε μια για πάντα με τα ενεργειακά θέματα που θα ταλανίζουν τις ζωές μας για πολλά χρόνια ακόμη.
Προτείνω τη διεξαγωγή του πρώτου δημοψηφίσματος του Δήμου Σητείας που θα απαλλάξει και την δημοτική αρχή από όλα αυτά τα στρεσογόνα διλήμματα. Ένα δημοψήφισμα που θα λέει ξεκάθαρα, ή συμφωνούμε να καταστεί ο τόπος μας ενεργειακός κόμβος και μπαταρία της Ευρώπης ή θα πούμε ως εδώ και μη παρέκει και να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την καθημερινότητα και τη ζωή μας όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την ίδια την ομορφιά της φύσης, με την οικονομία μας στραμμένη στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό!
Τώρα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή, το θέμα είναι το σοβαρότερο που έχει προκύψει ποτέ στα χρονικά της Σητείας, που θέτει εν αμφιβόλω την συνέχιση της ζωής μας όπως την ξέραμε.
Η δημοκρατία το προβλέπει, η νομοθεσία το επιτρέπει, ο Δήμος το θέλει;
Μανόλης Τσαντάκης- ερευνητής φωτογράφος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου