Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Γιώργος Αλεβίζος: Σεβασμός στο Λευκό (Μοναστηριακό) κρασί Τόπλου (Διατροφικός Τουρισμός)


Ιούνιος 2019

Σεβασμός στο Λευκό (Μοναστηριακό) κρασί Τόπλου (Διατροφικός Τουρισμός)
Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος-Πρόεδρος Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας

Στον αρχαιολογικό, θρησκευτικό, ιστορικό, περιηγητικό, ιστιοπλοϊκό, ιατρικό τουρισμό της χώρας μας, εσχάτως προστέθηκε και ο ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ τουρισμός.

Γνωστή διατροφική, κρητικής προέλευσης, επιχείρηση μίσθωσε το τετράγωνο του Αρσακείου, στην καρδιά της Αθήνας, για κέντρο Διατροφικού Τουρισμού.Γεύματα, προϊόντα κλπ.

Στην ευρύτερη περιοχή Σητείας, που το τουριστικό "βραχιολάκι"δεν προσφέρεται είναι ορατή η προτίμηση των τουριστών στην τοπική διατροφή.
Κοντολογίς στο τουριστικό πακέτο Σητείας περιλαμβάνεται ο διατροφικός τουρισμός.

Δικαιωματικά, αφού προϊόντα όπως κρασί, τσικουδιά, λευκά τυροκομικά, λευκά κρέατα, μέλι, προϊόντα άρτου κ.α, λόγω εκλεκτής πρώτης ύλης κρίνονται εξαιρετικά.

Όμως θα παραμείνω και θα επιμείνω για το ΛΕΥΚΟ κρασί Τοπλού που παράγεται υπό την υψηλή εποπτεία και συμμετοχή του Πανοσιολογιοτάτου Ηγουμένου Ιεράς Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής (Τοπλού) κ.κ.ΦΙΛΟΘΕΟΥ .Επί το λαϊκότερον του "Ηγούμενου Τόπλου".

Δεν είμαι γευσιγνώστης ούτε άκρατος πότης.Πίνω κρασί όταν χρειάζεται και όσο χρειάζομαι.Βασικές γνώσεις έχω αποκτήσει από φίλους οινολόγους και απο ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του ειδικού δημοσιογράφου Δημ.Χατζηνικολάου.

Μετά την οικονομική κατάρρευση του οινοποιείου της Ένωσης Σητείας, στην τοπική αγορά άρχισε να κυριαρχεί το "Λευκό Κρασί Τοπλού" σε ασκούς και εμφιαλωμένο.Για τους γνώστες είναι ένα εξαιρετικό λευκό κρασί.Με λιγότερα έναντι των άλλων συντηρητικά.Με πολυποίκιλο μπουκέτο γεύσεων.Ευφραίνοντας καθόλη την εσωτερική διαδρομή του από τα χείλη μέχρι το στομάχι ξεκλειδώνοντας με ευχάριστη διάθεση το πνεύμα(οίνος+πνεύμα=οινόπνευμα).Χωρίς έντονα συμπτώματα μέθης.Αν κάποιος μεθύσει σημαίνει....ότι δεν ξέρει να πίνει.Το κρασί πίνεται πάντοτε αργά.Δεν ξεχειλίζουμε τα ποτήρια.Ποτέ ξεροσφήρι.

Το λευκό κρασί έναντι του κόκκινου είναι πιο ευαίσθητο.Δεν εκτίθεται στον ήλιο.Δεν τοποθετείται στην κουζίνα.Ούτε δίπλα σε μαγειρεία.Δεν αποθηκεύεται σε πλαστικά δοχεία.Διατηρείται σε δροσερά μέρη.Ο ανοιγμένος ασκός βρίσκεται πάντοτε εντός του επαγγελματικού ψυγείου, ειδάλλως το λευκό κρασί "οξειδώνεται".Σκουραίνει το χρώμα του.Χάνεται η φρουτώδης γεύση του.Σκληραίνει.

Την περίοδο του Πάσχα βρεθήκαμε σε γνωστό μεζεδοπωλείο. Ζητήσαμε λευκό κρασί ασκό Τοπλού.Σερβιρίστηκε σε διάφανη κανάτα.Ήδη το χρώμα ενοχοποιούσε την αρνητική του κατάσταση.Το επιβεβαίωσε η γεύση.Το λευκό Τοπλού είχε τραυματιστεί ανεπανόρθωτα. Αιτία ο μη σεβασμός προς το προϊόν που φέρνει στο μαγαζί λεφτά. Οπωσδήποτε ο ασκός είχε ανοιχθεί προ πολλού.

Ζητήσαμε αντικατάσταση.Έγινε με άλλη,εκτός περιοχής μας, φίρμας.Με φυσιολογικό άρωμα αλλά χωρίς ποιοτική γεύση.Ίσως να ήταν...και φθηνότερο.

Ναι, προπαγανδίζω το "Λευκό Τοπλού" γιατί γνωρίζουμε την εξαιρετική τοπικής παραγωγής πρώτη ύλη.Γιατί γνωρίζουμε το μεράκι του "πολύχυμου νου" Ηγουμένου Τοπλού.Γιατί υποστηρίζουμε μια συλλογική προσπάθεια των "Βιοκαλλιεργητών Τοπλού".

Κι αν κάποιοι μας θεωρήσουν τοπικιστές, Τιμή μας.



Γιώργος Αλεβίζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου