Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Σητείας


Αγωνία και προβληματισμό έχουν προκαλέσει στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας και σε όλη την τοπική κοινωνία οι πρόσφατες δυσάρεστες εξελίξεις για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Σητείας. Μετά από την εθελοντική συσστράτευση όλων των συμπολιτών μας που στέκονται αρωγοί στο έργο του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Σητείας για τη βελτίωση των συνθηκών στο Νοσοκομείο της πόλης και με τη βοήθεια των οποίων παίρνουμε δύναμη να αγωνιζόμαστε, δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές μπροστά στην δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται αυτήν την περίοδο στο Νοσοκομείο Σητείας και μας γυρνάει πίσω πολλά χρόνια.

Διαμαρτυρόμαστε γιατί αυτήν την περίοδο αντιμετωπίζουμε ξανά:
 1. Την παντελή έλλειψη Καρδιολόγου ιατρού. Ενώ περιμένουμε να καλυφθεί η μια, υπολειπόμενη και απολύτως αναγκαία οργανική θέση καρδιολόγου, αντί των 3 που θα έπρεπε να είχαν προκηρυχθεί για να λειτουργήσει επιτέλους εύρυθμα η Καρδιολογική Κλινική, σήμερα – με την έναρξη της τουριστικής περιόδου και την αύξηση των επισκεπτών στη Σητεία – το Νοσοκομείο της πόλης βρίσκεται ξανά χωρίς Καρδιολόγο με σοβαρές επιπτώσεις εκτός των άλλων και στη λειτουργία του ΤΕΠ και στην πραγματοποίηση των χειρουργείων.
2. Τη μεθοδευμένη – στα πλαίσια των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων του Νομού – και μονομερή μετακίνηση ενός Αναισθησιολόγου από το Νοσοκομείο Σητείας στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου(ΓΝΑΝ). Άγνωστο για πόσο διάστημα, και με δεδομένη – μέχρι τώρα - τη μη έγκριση προκήρυξης θέσης Αναισθησιολόγου στο ΓΝΑΝ, είναι μια εξέλιξη που με βεβαιότητα δυσχεραίνει όλη τη λειτουργία του Νοσοκομείου Σητείας, τόσο τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις όσο και την ημερήσια κάλυψη για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που χρήζουν διασωλήνωσης και διακομιδής.
3. Την μεθοδευμένη, επίσης, μεταφορά Αγροτικής Ιατρού από το ΤΕΠ Σητείας στο ΓΝΑΝ, η οποία και αναγκάστηκε να δηλώσει παραίτηση! , μη δυνάμενη να μετακινηθεί. Πρόκειται για μια ακόμη μονομερή ενέργεια της Διοίκησης που δυσκολεύεται να αντιληφθεί ότι η περιοχή της Σητείας έχει γεωγραφικά και πληθυσμιακά τη μεγαλύτερη αγροτική περιφέρεια, δεδομένο που αποδεικνύει τις αυξημένες ανάγκες για αγροτικούς ιατρούς και ιατρικές υπηρεσίες, και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την αφαίμαξη ιατρικού προσωπικού ή την απομάκρυνση από αυτήν, χωρίς την πρόβλεψη για άμεση αντικατάσταση. Χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς και όχι να αναγκάζονται να παραιτηθούν και οι ελάχιστοι που με υπεράνθρωπες προσπάθειες υπηρετούν στην δυσπρόσιτη περιοχή μας.
4. Τη σταθερή υποστελέχωση ιατρικού προσωπικού και την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο Νοσοκομείο Σητείας. Είναι τα  σταθερά δεδομένα τα τελευταία χρόνια, παρά τις εξαγγελίες και τις μεμονωμένες άγονες προκηρύξεις θέσεων, που δε φαίνεται να έχουν θεραπεύσει το πρόβλημα. Αντίθετα, συντελείται μια μακροπρόθεσμη υποβάθμιση  που αυξάνει την ανασφάλεια και την αγωνία των συμπολιτών μας  και καταρρακώνει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην πόλη μας.
Σκοπός του Συλλόγου μας είναι να στηρίζουμε το Νοσοκομείο Σητείας με δράσεις, με έργο, με αγώνα, με διεκδίκηση. Τα τελευταία δύο χρόνια, διαχειριζόμενοι το υστέρημα της Στειακής κοινωνίας, προσπαθούμε να στηρίξουμε τα αυτονόητα. Αυτά που θα έπρεπε να παρέχει στους πολίτες του ένα ευνομούμενο κοινωνικό κράτος. Κατανοούμε τις δημοσιονομικές συνθήκες, κατανοούμε – αν και δεν συμφωνούμε - τον νόμο για τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία του Νομού. Όμως, δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Σητείας, όπως δεν μπορεί να συνεχισθεί η υποβάθμιση κάθε άλλου Νοσοκομείου του Νομού Λασιθίου.
Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη το - δεύτερο μεγάλο μετά την ανακαίνιση της Παθολογικής Κλινικής - προγραμματισμένο έργο του ΣΦΝΣ για την ανακαίνιση της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σητείας. Οι Στειακοί και πάλι από το υστέρημά τους θα κάνουν τη διαφορά. Σε λίγους μήνες θα καμαρώνουμε για τις ανακαινισμένες αίθουσες με το σύγχρονο εξοπλισμό και οι Προϊστάμενες Αρχές Υγειονομικής Περίθαλψης θα προσκληθούν στα εγκαίνια να επικροτούν τα επιτεύγματα του εθελοντισμού.
Ως Δ.Σ. που εκπροσωπεί εκατοντάδες μέλη και υπηρετεί το σκοπό του ΣΦΝΣ δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να στηρίξουμε την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.  Η Στειακή κοινωνία συνεχίζει και κάνει τη διαφορά. Απαιτούμε και η Πολιτεία να κάνει το χρέος της. Απαιτούμε την πλήρη επαναλειτουργία όλων των υπηρεσιών του Νοσοκομείου Σητείας και την επαναστελέχωσή του. Απαιτούμε την στελέχωση των Κλινικών με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Απαιτούμε την αναμόρφωση του Οργανισμού εσωτερικής λειτουργίας για καλύτερες υπηρεσίες υγείας σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και τα νέα δεδομένα.
Δυναμικά αν χρειαστεί, θα αγωνιστούμε για την πιο απομακρυσμένη περιοχή της Κρήτης, για να έχει ένα σωστά στελεχωμένο Νοσοκομείο, δυναμικά θα απαιτήσουμε και θα πετύχουμε τα αυτονόητα.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Σητείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου