Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Τεχνητή Νοημοσύνη και Παιχνίδια



  Την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας πραγματοποιήθηκε η Διάλεξη με ομιλητή τον Καθηγητή και Δ/ντή του Ινστιτούτου Ψηφιακών Παιχνιδιών στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας κ΄ Γιώργο Γιαννακάκη με θέμα:  «Τεχνητή Νοημοσύνη και Παιχνίδια». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Σητείας και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Σητείας με την υποστήριξη του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. ΟΤΑ.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η διάχυση της πληροφορίας για τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή εποχή σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό τομέα, αυτό των παιχνιδιών.  Τα παιχνίδια είναι ένα μοναδικό πεδίο μελέτης στο οποίο η επιστήμη συναντά την τέχνη και την αλληλεπίδραση. Είδαμε πως ένα υπολογιστικό σύστημα μπορεί να εκτελέσει γνωστικές λειτουργίες ενώ ταυτόχρονα προσαρμόζεται και μαθαίνει ώστε να γίνεται αποτελεσματικότερο, πως μπορεί μια υπολογιστική διαδικασία να μοντελοποιήσει τα συναισθήματα των χρηστών ενός παιχνιδιού και στη συνέχεια να σχεδιάσει αυτόματα νέα παιχνίδια γι αυτούς. Η μάθηση μπορεί να συνδυαστεί με το παιχνίδι σε ένα ιδιαίτερα  ελκυστικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια με προηγμένες τεχνολογίες φυσικής αλληλεπίδρασης.
Είδαμε την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα δεδομένα ως εργαλεία και το πώς αξιοποιούνται σε διάφορα επιστημονικά πεδία. Διατυπώθηκαν προβληματισμοί για την ασφαλή χρήσης της, για το πώς μπορούμε να την έχουμε υπό τον έλεγχό μας, αλλά και τις αλλαγές που πιθανολογούνται για την κοινωνία μας καθώς και σχετικά ηθικά ζητήματα.
Παράλληλα λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής από μαθητές Δημοτικών Σχολείων του Δήμου μας με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη – Προκλήσεις».  Από τα έργα των παιδιών φαίνονται καθαρά οι σκέψεις και οι φόβοι τους για τις έξυπνες μηχανές οι οποίες μαθαίνουν και επικοινωνούν μόνες τους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση που μπορούν να εγκαινιάσουν μια νέα φάση στην ανθρώπινη ιστορία.  Ευχαριστούμε τους δάσκαλους και τους  μαθητές του 1ο του 3ο και του 4ο Δημοτικού Σχολείου Σητείας και των Δημοτικών Σχολείων Πισκοκεφάλου, Ζάκρου και Γούδουρα για τη συμμετοχή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου