Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Εσπερίδα Λυκείου Ελληνίδων Σητείας με θέμα: «ΆΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ(ΟΥΝΕΣΚΟ), ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ»




Το Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Σητείας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α., τον Δήμο Σητείας και την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, γιορτάζοντας το γεγονός της εγγραφής του Σητειακού Πηδηχτού χορού στο ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας πραγματοποίησαν εσπερίδα το απόγευμα του Σαββάτου 16 Μαρτίου στο Πολύκεντρο Σητείας.με θέμα:

«ΆΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ(ΟΥΝΕΣΚΟ), ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ»
Σκοπός της εσπερίδας, είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας και η κοινοποίηση των εργαλείων που είναι διαθέσιμα γι αυτό τον σκοπό, με βάση την σύμβαση της Ουνέσκο.



ΕΣΠΕΡΙΔΑ του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά


Το Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Σητείας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α., τον Δήμο Σητείας και την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, διοργάνωσαν το βράδυ του Σαββάτου 16 Μαρτίου 2019 στο Πολύκεντρο Σητείας., εσπερίδα με θέμα: «ΆΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ (ΟΥΝΕΣΚΟ), ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ» εορτάζοντας το γεγονός της εγγραφής του Στειακού Πηδηχτού χορού στο ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Η εσπερίδα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Θοδωρή Πατεράκη δημάρχου Σητείας, της Πελαγίας Πετράκη Αντιπεριφεριάρχη Π.Ε. Λασιθίου, της Μαρίας Φακιολά Εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού και της Μαρίας Παπαμάρκου, Β’ Αντιπροέδρου και Έφορου παραρτημάτων Λυκείου των Ελληνίδων.

Ακολούθησαν εισηγήσεις του Δρ. Πάνα Καραμπαμπά, Κοινωνικού ανθρωπολόγου στην Ανώτατη Σχολή κοινωνικών επιστημών (EHESS) στο Παρίσι, με θέμα «Η ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων μέσα από την ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», της Γιώτα Παλούκου Καθηγήτριας Μ.Ε. Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα παραδοσιακοί χοροί και Χοροδιδασκάλισσα του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας, με θέμα «Στειακός Πηδηχτός, ο χορός της ψυχής μας» και της Αντωνέλλας Ψαρουδάκη Επίκουρης Καθηγήτριας Τ.Ε.Ι. Κρήτης Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας και Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Σητείας, με θέμα « Οι μαγεργιές της Σητείας, στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς». 

Στη συνέχεια προβλήθηκε video με αποσπάσματα από τις καταγραφές του Στειακού πηδηχτού χορού και η εκδήλωση έκλεισε με την δημόσια ευχαριστία του Λυκείου των Ελληνίδων στους συμμετέχοντες στις καταγραφές του Στειακού Πηδηχτού χορού με απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων.

Σκοπός της εσπερίδας, ήταν η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας και η κοινοποίηση των εργαλείων που είναι διαθέσιμα γι αυτό τον σκοπό, με βάση την σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΙΤΑΝΟΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου