Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Ο καιρός στην Κρήτη: Ραγδαία επιδείνωση - Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Αφρικανική σκόνη, καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και απότομες εναλλαγές συνθέτουν το σκηνικό του καιρού για την εβδομάδα που ξεκίνησε. Δύο νέες ατμοσφαιρικές διαταραχές αναμένεται να μας επηρεάσουν την εβδομάδα που ακολουθεί αλλάζοντας, έστω και πρόσκαιρα, το καλό ανοιξιάτικο σκηνικό του καιρού που έχει διαμορφωθεί έως και σήμερα.
Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογική Υπηρεσίας, κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο και τις χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά.Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο μετεωρολόγος κ. Μανώλης Λέκκας.


ΤΡΙΤΗ

Η πρώτη διαταραχή με ένα βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μία αρκετά ψυχρή αέρια μάζα θα επηρεάσει ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο από την Τρίτη με βροχές και κατά τόπους καταιγίδες, χιόνια στα βόρεια τμήματα της χώρας και στα ορεινά μόνο της υπόλοιπης Ελλάδας, ισχυρούς έως και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, αρχικά Νοτιοδυτικούς οι οποίοι από την Τετάρτη θα στραφούν από Βόρειες διευθύνσεις.

Αισθητή θα είναι και η πτώση της θερμοκρασίας από την Τρίτη το βράδυ και περισσότερο την Τετάρτη. Η αλλαγή αυτή του καιρού δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια και από την Τετάρτη κιόλας θα περιορίζεται σε περιοχές της Εύβοιας της Ανατολικής Αττικής, στα νησιά του κεντρικού - νοτίου Αιγαίου και στην Κρήτη.

Το νησί μας αναμένεται να επηρεασθεί από την έλευση του Βαρομετρικού χαμηλού και της ψυχρής αέριας μάζας σταδιακά από την Τρίτη. Αρχικά την Τρίτη το πρωί ο καιρός θα είναι καλός σε ολόκληρη την Κρήτη με λίγες μόνο νεφώσεις οι οποίες αναμένεται να πυκνώσουν και θα οι πρώτες βροχές θα κάνουν την εμφάνιση τους από τα δυτικά και τα νότια τμήματα του νησιού και προς το μεσημέρι θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της Κρήτης.

Κατά τόπους οι βροχές θα είναι ισχυρές, ιδιαιτέρα στα δυτικά και τα νότια τμήματα, ενώ αναμένεται να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες. Πρόσκαιρη ύφεση του καιρού αναμένεται την Τρίτη το βράδυ έως και την Τετάρτη το πρωί όπου αναμένεται να εισβάλει το Βόρειο ρεύμα δίνοντας και πάλι ένα νέο κύκλο καιρικών φαινομένων επηρεάζοντας περισσότερο τις βόρειες περιοχές την Κρήτης.

Την Τρίτη οι άνεμοι θα πνέουν από Νότιες έως Νοτιοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει στα 5-6 Μποφόρ στα δυτικά τμήματα, ενώ στα 4-5 Μποφόρ θα φθάνουν στα ανατολικά τμήματα του νησιού.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα με την ελάχιστη να κυμαίνεται στους 10⁰C και η μέγιστη έως και τους 19 ⁰C. Την Τρίτη, λόγω και των Νοτίων ανέμων αναμένεται και μία μεταφορά Αφρικανικής σκόνης στο νησί μας η οποία όμως δεν εμφανίζεται να είναι έντονη και απομακρύνεται και πολύ γρήγορα.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Την Τετάρτη αναμένεται η εισβολή και του ψυχρού Βορείου ρεύματος φέρνοντας και πάλι βροχές, πιθανά και τοπικές καταιγίδες, κυρίως στις βόρειες περιοχές του νησιού.

Οι πιο έντονες βροχοπτώσεις αναμένονται λίγο πριν το μεσημέρι και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης και θα έχουν πρόσκαιρη εμφάνιση αφού από τις απογευματινές κιόλας ώρες τα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν πολύ γρήγορα και μέχρι τις βραδινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί σταδιακά σε ολόκληρη την Κρήτη.

Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα ορεινά τμήματα του νησιού και σε υψόμετρα πάνω από τα 1400 μέτρα. Οι Βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά και η ένταση τους θα φθάνει στα 6-7 Μποφόρ, τοπικά στα νότια και στα πελάγη έως και τα 8 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο με την ελάχιστη να κυμαίνεται κοντά στους 8⁰C για τα πεδινά παράκτια τμήματα ενώ στα ορεινά θα είναι κάτω από τους 5⁰C και η μέγιστη θα φθάσει έως και τους 15⁰C στα βόρεια τμήματα του νησιού ενώ λίγο υψηλότερη θα είναι στα νότια.

ΠΕΜΠΤΗ

Την Πέμπτη αναμένεται να επικρατήσουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την Κρήτη με Δυτικούς ανέμους μέτριας έντασης αλλά από την Παρασκευή θα μας επηρεάσει η δεύτερη ατμοσφαιρική διαταραχή επαναφέροντας και πάλι το βροχερό σκηνικό του καιρού, πιθανά με πιο ήπια αυτή τη φορά φαινόμενα, τα οποία θα ολοκληρώσουν τον κύκλο τους μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι.



Έκτακτο δελτίο και από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου

Στην ανακοίνωσή του, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, στηριζόμενο στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ, σημειώνει τα εξής:

Παρακαλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας των σκαφών τους. Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα

https://www.neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου