Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Βουβός ο πόνος για τις οικογένειες που ξεκληρίστηκαν



Η Κρήτη θρηνεί από χθες για τον άδικο χαμό τεσσάρων συνανθρώπων μας, μελών της ίδιας οικογένειας, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ποταμού, τα ξημερώματα της Κυριακής, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς. Η απίστευτη τραγωδία, που ξεκλήρισε δύο οικογένειες και συγκλονίζει τα τελευταία 24ωρα το πανελλήνιο, έχει βυθίσει σε ανείπωτο πένθος την ευρύτερη περιοχή των Αρχανών, από όπου κατάγονταν οι 3 από τους 4 επιβαίνοντες του μοιραίου οχήματος: Πρόκειται για τις δύο αδερφές Τζαγκαράκη και τη μητέρα τους, Μαρία Χατζηπάνου. Σήμερα στις 11 το πρωί τελέστηκε στις Αρχάνες η νεκρώσιμη ακολουθία της 20χρονης Μαριλένας Τζαγκαράκη και της 57χρονης μητέρας της Μαρίας Χατζηπάνου.Πέντε ώρες αργότερα, στις 4 το απόγευμα, θα ψαλεί στον Κρούστα Λασιθίου (σ.σ. τόπος καταγωγής του 29χρονου Κώστα Γιαννακάκη) η νεκρώσιμη ακολουθία του αδικοχαμένου πατέρα και της 30χρονης συζύγου του και μητέρας τής μόλις λίγων μηνών κόρης του, Ροδούλας Τζαγκαράκη.

Το σπασμένο παράθυρο και η ύστατη προσπάθεια

Στο σημείο διαδραματίστηκαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας, καθώς εκεί βρίσκονταν οικείοι των αγνοουμένων. Παρών ήταν και ο πατέρας του 29χρονου Κώστα Γιαννακάκη, ο οποίος - σύμφωνα με πληροφορίες - κλήθηκε να αναγνωρίσει τη σορό του αδικοχαμένου του γιου.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον χαροκαμένο πατέρα, τα παράθυρα του οχήματος βρέθηκαν κλειστά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, βρέθηκε σπασμένο το τζάμι από την πλευρά του πορτμπαγκάζ. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στις ύστατες προσπάθειες που έκανε - σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη - ο γιος του για να σώσει την οικογένειά του και τον ίδιο...

Το βασανιστικό «γιατί»

Αμέσως μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων, οι σοροί των τεσσάρων συνανθρώπων μας μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Μοιρών και εν συνεχεία οδηγήθηκαν στο νεκροτομείο του ΠΑΓΝΗ, στο Ηράκλειο. Και στο νεκροτομείο βρίσκονταν συγγενείς των εκλιπόντων. Τραγική φιγούρα ο χαροκαμένος πατέρας του νεαρού Λασιθιώτη, Μανόλης Γιαννακάκης, ο οποίος προσπαθούσε να διατηρήσει την ψυχραιμία του φανερώνοντας μεγαλείο ψυχής, παρά τη δραματικότητα των στιγμών που βίωνε. Εντούτοις, κάποιες στιγμές ο κ. Γιαννακάκης λύγιζε και αναρωτιόταν «γιατί;» να συμβεί η απίστευτη αυτή τραγωδία...

Τα τραγικά παιχνίδια της μοίρας

Τραγική φιγούρα αποτελεί, πάντως, και η αδερφή της Ροδούλας και της Μαριλένας Τζαγκαράκη. Όπως ανέφερε στο newsit.gr συγγενής της οικογένειας, η εν λόγω αδερφή είναι η μόνη επιζήσασα της οικογένειας, αφού μετά το απίστευτο δυστύχημα έχασε τη μητέρα της και τις δύο αδερφές της! Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η εν λόγω συγγενής, η επιζήσασα (σ.σ. πρόκειται για τη μεσαία αδερφή) είχε χάσει τελείως αδόκητα πριν από λίγα χρόνια τον πατέρα της, ο οποίος “έσβησε” από ανακοπή, την ώρα που έκοβε λεμόνια στον κήπο του.

Η 57χρονη Μαρία Χατζηπάνου χήρεψε, ωστόσο είχε κοντά της τις τρεις κόρες της. Πλέον, η οικογένεια Τζαγκαράκη ξεκληρίστηκε με μοναδική επιζήσασα τη μεσαία αδερφή της οικογένειας! Λίγο καιρό μετά τον αναπάντεχο χαμό του πατέρα της, η 30χρονη Ροδούλα έμεινε έγκυος. Παρότι είχε φυσιολογικό τοκετό, το μωράκι “έσβησε” κατά τη γέννα. Παρ’ όλα αυτά, όπως λέει στο newsit.gr συγγενής της οικογένειας Τζαγκαράκη, πριν από μερικούς μήνες η Ροδούλα έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι και το ζευγάρι ήταν τρισευτυχισμένο. Ας σημειωθεί ότι το ανδρόγυνο είχε παντρευτεί με πολιτικό γάμο και το ερχόμενο καλοκαίρι επρόκειτο να κάνει και θρησκευτικό γάμο...

Το χρονικό

Ο Κώστας Γιαννακάκης ξεκίνησε μαζί με τη σύζυγό του από το Καλό Χωριό Μεραμπέλου, όπου διέμενε η οικογένεια, με προορισμό τη Μεσαρά, για να παρευρεθούν σε γάμο. Το ζευγάρι έκανε παράκαμψη μεταβαίνοντας στις Αρχάνες για να παραλάβει τη μητέρα της Ροδούλας, Μαρία Χατζηπάνου, καθώς και τη μικρότερη αδερφή της, Μαριλένα Τζαγκαράκη.

Οι τέσσερίς τους έφτασαν στο κέντρο διασκέδασης, στην ευρύτερη περιοχή του Πετροκεφαλίου, στη Μεσαρά. Αφού διασκέδασαν για λίγες ώρες, μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή αποφάσισαν να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι τέσσερις εκλιπόντες (σ.σ. εκτιμάται ότι στο τιμόνι βρισκόταν είτε ο 29χρονος, είτε η γυναίκα του) βρέθηκε στο επίμαχο πέρασμα, όπου διασταυρώνεται ο δρόμος με το ρέμα του Γεροπόταμου.

Όπως όλα δείχνουν, το αυτοκίνητο βρέθηκε ξαφνικά “παγιδευμένο” στο εν λόγω σημείο, καθώς - όπως εκτιμάται - η στάθμη του νερού έφτανε τουλάχιστον το ένα μέτρο. Η συγκεκριμένη “διάβαση” αποτελεί μία από τις πολλές που “κόβουν” κάθετα τον Γεροπόταμο. Οι εν λόγω οδικές “αρτηρίες” είναι γνωστές στους ντόπιους, οι οποίοι γνωρίζουν πότε είναι επικίνδυνο και πότε όχι να τις διασχίσουν.

Εντούτοις, άνθρωποι οι οποίοι δεν κατάγονται από την περιοχή και ενδεχομένως περνούσαν για πρώτη φορά από το επίμαχο σημείο δεν μπορούσαν να γνωρίζουν ότι από εκεί περνά ποτάμι... Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι δεν υπάρχει κάποια σήμανση που να προειδοποιεί τους οδηγούς ότι πλησιάζουν σε κοίτη ποταμού.

«Ελάτε γιατί πνιγόμαστε»

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη τις στιγμές που οι τέσσερις επιβαίνοντες διαπίστωσαν ότι έχουν “παγιδευτεί”. Το βέβαιο είναι ότι στις 12:52 τα ξημερώματα της Κυριακής γίνεται η πρώτη κλήση στην Άμεση Δράση από την αδικοχαμένη Ροδούλα Τζαγκαράκη. «Ελάτε γιατί πνιγόμαστε», φέρεται να είπε η 30χρονη μητέρα. Τρία λεπτά μετά, ακολουθεί και δεύτερη κλήση στην Άμεση Δράση. «Σώστε μας γιατί θα πνιγούμε», φέρεται να είπε η 30χρονη, πριν τελικά δώσει τη συσκευή στον σύζυγό της, ο οποίος επίσης έκανε απεγνωσμένη έκκληση για βοήθεια στην Αστυνομία.

Η ΕΛ.ΑΣ., απευθυνόμενη στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μέσω της οποίας έγιναν οι δύο επίμαχες κλήσεις, δεν άργησε να εντοπίσει το στίγμα του αυτοκινήτου. Λίγα λεπτά αργότερα ξεκινούσε μια τιτάνια επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των τεσσάρων αγνοουμένων...


Η επιχείρηση

Στην επίμαχη επιχείρηση, η οποία διήρκεσε περίπου 36 ώρες, συμμετείχαν η Πυροσβεστική, η 3η ΕΜΑΚ, η Αστυνομία, η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών, καθώς και εθελοντές Σαμαρείτες και εθελοντές από τον Ερυθρό Σταυρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιχείρηση πήραν μέρος περισσότερα από 70 άτομα.

Εξάλλου, προχθές Κυριακή συνέδραμε από αέρος ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να εντοπίσει το μοιραίο Ι.Χ. Ας σημειωθεί ότι στις προσπάθειες εντοπισμού των τεσσάρων συνέδραμαν και drones της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στελέχη της 3ης ΕΜΑΚ επιχειρούσαν με “βαριά” μηχανήματα, αλλά και με ειδικό μικρό σκάφος, “σκαλίζοντας” την κοίτη του ποταμού, προκειμένου να βρουν το αυτοκίνητο. Τελικά χθες το πρωί, υπάλληλοι του Δήμου άνοιξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κανάλια στο φράγμα του Γεροπόταμου, στο Πέρι, με αποτέλεσμα σταδιακά η στάθμη του νερού να πέσει. Περίπου στις 10:30 χθες το πρωί, οι πεζές περίπολοι της 3ης ΕΜΑΚ εντόπισαν την άκρη του αμαξιού, η οποία ξεπρόβαλε μετά την πτώση της στάθμης του νερού.


Η ανάσυρση

Όπως ανέφερε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης, «το αυτοκίνητο ήταν σκεπασμένο με φερτά υλικά και σε βάθος περίπου 2-2,5 μέτρων». Όπως διαπιστώθηκε γρήγορα, στο εσωτερικό του οχήματος βρίσκονταν τέσσερις σοροί...

«Επειδή ήταν μέσα και οι αγνοούμενοι, ακολουθήθηκε μια προσεκτική διαδικασία μέχρι να τους απεγκλωβίσουμε. Χρειάστηκε να ανασύρουμε προσεκτικά το αυτοκίνητο (με σεβασμό στους αγνοούμενους) και να γίνει η καταμέτρηση ότι όντως ήταν τέσσερις», επισήμανε ο κ. Λαγουδάκης, ο οποίος χαρακτήρισε δύσκολη την εν λόγω επιχείρηση.

Αφού κατάφεραν να απομακρύνουν τον τεράστιο όγκο λάσπης, καλαμιών και φερτών υλικών που είχαν πλακώσει το αυτοκίνητο, κατέστη δυνατή η ανάσυρση του οχήματος. Τελικά, περίπου στη 1 χθες το μεσημέρι ανασύρθηκαν και τα πτώματα των τεσσάρων αγνοουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όχημα βρέθηκε σε απόσταση σχεδόν ενός χιλιομέτρου μακριά από το μοιραίο πέρασμα όπου εντοπίστηκε για τελευταία φορά το στίγμα του κινητού τηλεφώνου.



Δήμαρχος Φαιστού: Συνειδησιακά αναλαμβάνω την ευθύνη για την τραγωδία στον Γεροπόταμο

Για την τραγωδία του Γεροποτάμου που άφησε πίσω της 4 νεκρούς μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV ο δήμαρχος Φαιστού , Γιώργος Αρμουτάκης.

Συγκλονισμένος και ο ίδιος δήλωσε "συνειδησιακά αναλαμβάνω την ευθύνη" ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται για το μοναδικό φονικό σημείο.

Συνολικά στην ευρύτερη περιοχή του Γεροποτάμου υπάρχουν 15 ακόμη διαβάσεις "ιρλανδικού" τύπου.

Ο κ.Αρμουτάκης μίλησε για ένα εξαιρετικά δύσκολο πέρασμα ενώ τη συγκεκριμένη βραδιά όπως είπε και η ορατότητα δεν ήταν καλή λόγω του καιρού.

Ο δήμαρχος Φαιστού παραδέχθηκε το κενό στην πρόληψη σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα ενώ όπως δήλωσε "οι ευθύνες θα αποδοθούν από τη δικαιοσύνη με βάση το νόμο".

https://www.neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου