Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Ν. Ψαρομιχαλάκης - Τ. Πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας Ο Βιτσέντζος Κορνάρος: Σήμερα ο Σύλλογος δυστυχώς οδηγείται με ακρίβεια στην αδράνεια και απειλείται η λειτουργία του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Σητείας.

Σητεία 22-02-2019            Ανοιχτή επιστολή

Προς
1ον: Στην κα εισαγγελέα Λασιθίου-Νεάπολη
2ον:Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου –Άγιος Νικόλαος
3ον: Στην Δημοτική αρχή Σητείας -Σητεία
4ον:Σε κάθε αρμόδιο

Απευθύνομαι σήμερα στους παραπάνω φορείς με την ιδιότητα του μόνου επιζόντος από εκείνο το 7μελες Δ.Σ του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας <<Ο Βιτσέντζος Κορνάρος>> που το 1975 αποφασίσαμε την ίδρυση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Σητείας το οποίο υπηρέτησα από τη θέση του προέδρου του Συλλόγου τη δεκαετία του 1980 και έζησα ως εκ’τούτου από κοντά τον αγώνα , τις προσπάθειες και τον ζήλο των επωνύμων και ανωνύμων κυριών της Σητείας –μελών του Συλλόγου , με μπροστάρισα την αείμνηστη Ελένη Δαουράκη Ανυψητάκη για να δημιουργήσουν και να χαρίσουν στην πόλη μας το πολύτιμο αυτό κόσμημα.
Τώρα, ως απλό πλέον μέλος ,λόγω ηλικίας, που παρακολουθώ την λειτουργία του παλαιότερου πολιτιστικού Συλλόγου του τόπου μας, που αριθμεί 87 χρόνια ζωής δράσης και προσφοράς στην πόλη μας , θέλω να σας κάνω γνωστά τα παρακάτω και να παρακαλέσω θερμά για τη βοήθεια όποιου μπορεί να βοηθήσει προκειμένου να προλάβουμε την καταστροφή που έρχεται. Σήμερα ο Σύλλογος αυτός δυστυχώς οδηγείται με ακρίβεια στην αδράνεια και απειλείται η λειτουργία του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Σητείας.

Αιτία αυτής της επερχόμενης καταστροφής είναι η άρνηση της Περιφέρειας να θεωρήσει τα βιβλία του Συλλόγου για το 2017, λόγω μη υπογραφής 7 πρακτικών, συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου από την κ.πρόεδρο που προέδρευε σε αυτά και με αθεώρητα βιβλία ο Σύλλογος αδυνατεί πλέον να δικαιοπρακτεί και να συνεχίσει ομαλά τις δραστηριότητές του.

Στις Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι υπήρξε διένεξη μεταξύ της τέως προέδρου και των υπολοίπων 6 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα η κυρία πρόεδρος να παραιτηθεί από τη θέση της προέδρου ,να παραμείνει ως απλό μέλος του Δ.Σ και στη συνέχεια να μην υπογράφει τα πρακτικά της προεδρίας της παρά τις εισηγήσεις και τις εκκλήσεις όλων όσων έλαβαν το λόγο σε αυτές.

Δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται η κα τέως πρόεδρος ότι με τη στάση αυτή δεν εκδικείται τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που διαχώρισαν τη θέση τους από τη δική της αλλά ότι καταστρέφει το Σύλλογο επιμένοντας στις αιτιάσεις που προβάλει κάθε φορά που της ζητείται να υπογράψει. Αρθρογράφησε μάλιστα σχετικά, στον τοπικό τύπο, με ένα αχαρακτήριστο άρθρο με τίτλο «Σκοτεινές μέρες στον Προοδευτικό Σύλλογο Σητείας» λες και δε γνωρίζει το σύνολο σχεδόν των μελών του Συλλόγου ότι η ίδια, για δεύτερη φορά, οδηγεί σε διάλυση ένα διοικητικό συμβούλιο και το Σύλλογο σε σκοτεινούς πράγματι δρόμους ενώ φέρει ακαιρέα την ευθύνη γιατί ως πρόεδρος οδήγησε το Σύλλογο στη σημερινή τραγική κατάσταση.

Δίκαια ίσως η Εποπτεύουσα αρχή αρνείται να θεωρήσει τα ανυπόγραφα από την τέως πρόεδρο βιβλία του Συλλόγου που φέρουν τις υπογραφές των υπολοίπων 6 μελών του Δ.Σ. Κατά την δική μου άποψη, πιθανόν δεν επιθυμεί η Εποπτεύουσα αρχή την εμπλοκή της στην υπάρχουσα διένεξη .Όπως ενημερώθηκα από τον πρόεδρο ,η έγγραφη απάντηση που δόθηκε στο Σύλλογο από την υπηρεσία της Περιφέρειας, αναφέρει ότι είναι αναρμόδια να κρίνει την απόφαση της τελευταίας Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που έγινε στις 4-11-18,όπου σχεδόν ομόφωνα ,με μειοψηφία μόνο της τέως προέδρου και στενού συγγενικού της προσώπου, αποφασίστηκε συγκεκριμένη λύση, ώστε να προχωρήσει το Δ.Σ στη θεώρηση των βιβλίων και καταλήγοντας η Εποπτεύουσα αρχή, προτρέπει την προσφυγή στα Δικαστικά όργανα ως μόνα αρμόδια να δώσουν λύση.

Η προτροπή αυτή πράγματι θα έλυνε το πρόβλημα αν δε απαιτούσε ΧΡΟΝΟ και ΧΡΗΜΑ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

1ον:ΧΡΟΝΟΣ: Όλοι γνωρίζουμε ότι για την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων απαιτείται αρκετός χρόνος ενώ το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο χρειάζεται άμεσα συντήρηση για να λειτουργήσει την ερχόμενη τουριστική περίοδο και προκύπτει το ερώτημα. Πως θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό με αθεώρητα παραστατικά ?

2ον:ΧΡΗΜΑ:Για την προσφυγή στα δικαστικά όργανα απαιτούνται χρήματα. Πού θα βρεθούν αφού ο Σύλλογος ,χρόνια τώρα, μετά βίας καλύπτει τα έξοδα συντήρησής του με τις συνδρομές των μελών και τα πενιχρά έσοδά από τις δραστηριότητες του.

3ον:ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Ενδείκνυται άραγε ένας πολιτιστικός σύλλογος να προσφεύγει στα δικαστήρια ,για ένα τέτοιο πρόβλημα ??Ντροπή να σύρονται στα δικαστήρια ,άνθρωποι υπηρέτες του πολιτισμού.

Ύστερα από τα παραπάνω κάνω έκκληση και παρακαλώ θερμά τις αρχές του τόπου μας και όποιον μπορεί να βοηθήσει ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Σητείας και να βρει ξανά ο Σύλλογος το δρόμο, να συνεχίσει τις δραστηριότητες του σύμφωνα με το καταστατικό του.





Με τιμή,

Νικόλαος Ψαρομιχαλάκης

Τ. Πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας

<<Ο Βιτσέντζος Κορνάρος>>.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου