Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου Μικρασιατών Ποντίων & Αρμενίων Σητείας.



Παρουσία πολύ κόσμου , πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής η κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου Μικρασιατών Ποντίων κι Αρμενίων Σητείας , στο Πολύκεντρο Σητείας . Η θεσμοθετημένη εκδήλωση του Συλλόγου φέτος  είχε ως τίτλο <<Ημέρα Αγάπης – Εθελοντισμού – κοπή Βασιλόπιτας >> και ήταν αφιερωμένη στον πολιτισμό και τον εθελοντισμό.
     Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κκ Κύριλλος ο οποίος συνεχάρη τον Σύλλογο για την δράση του , ενώ συμμετείχαν επίσης ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού Πανοσιολογιότατος Φιλόθεος καθώς και ιερείς της περιοχής .

  
  
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ποντίων κι Αρμενίων Σητείας κ Γιώργος Αλεβίζος καλωσόρισε τους παριστάμενους κι αναφέρθηκε στην ομιλία του στην σπουδαιότητα διατήρησης του πολιτισμού και στην μεγάλη αξία του εθελοντισμού. 
    Ακολούθησε απονομή επαίνων στους κατ’ επανάληψη αιμοδότες της περιοχής καθώς και στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Σητείας Αιδεσιμολογιότατο πατέρα Γεώργιο Γουλιέλμο ο οποίος εστίασε στην σημασία της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο , τόσο μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας όσο και με κάθε δυνατό τρόπο.
   Στην διάρκεια της εκδήλωσης έγινε επίσης αναφορά από την φιλόλογο κ Φανή Παφύτα στο βιβλίο του Βασίλη Χατζηδάκη <<Στα μονοπάτια του Έρωτα και του Ονείρου >>
     Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Σύλλογος Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας συγκέντρωσε ελαιόλαδο το οποίο θα προσφερθεί στην Κιβωτό του Κόσμου , στην Εθελοντική μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Παιδικής Μέριμνας και Προστασίας στην Αθήνα .
     Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ  άλλων οι Αντιδήμαρχοι Σητείας Νίκος Κοζυράκης και Παύλος Χριστοδουλάκης, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Σητείας Νίκος Κουρουπάκης και Νίκος Καραμανωλάκης , ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μανόλης Κλώντζας , εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής .


Ομιλία Προέδρου Γιώργου Αλεβίζου


Αν αγαπήσεις τον πολιτισμό δεν θέλεις να φύγεις από τον πολιτισμό.
Στο 2018 διαπιστώθηκε ικανοποιητική πολιτιστική ανάταση.Σε όλους τους χώρους.Σχεδόν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα περιφέρειας Λασιθίου.

Οι Δήμοι Αγ.Νικολάου , Ιεράπετρας, Σητείας αποφεύγοντας την απομάγευση σταδιακά επανέρχονται στην αναμάγευση του πολιτισμένου πολιτισμού.
Και όταν αγαπήσεις τον πολιτισμένο πολιτισμό δεν θέλεις να φύγεις από το πολιτισμό.Η ζωή του ανθρώπου βασίζεται σε δύο πυλώνες:την παράδοση και την εξέλιξη κατά τον Ελύτη “ο πολιτισμός είναι το ιώδιο στη πληγή”.
Ο κάθε πολιτικός οφείλει να είναι “συντηρητικός” στις εθνικές,στις πολιτισμικές και παραδοσιακές αξίες της φύσης μας.
Νομίζουν κάποιοι ότι πολιτισμός μόνο είναι ότι αφορά τη διασκέδαση,το γλέντι,το χορό,το τραγούδι,τα έθιμα.Ναι είναι και αυτά.Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι τα θεμέλια του πολιτισμού είναι η έννοια της πατρίδας και οι αξίες της.
Στα μόλις προηγούμενα χρόνια τα φαινόμενα ατομισμού, αρπαχτής,κερδοσκοπίας,αφιλίας,ωχαδερφισμού ταρακούνησαν αυτά τα θεμέλια.
Εμεις ως λαός, Ως Έλληνες, Ως Κρητικοί,Ως Μικρασιάτες οφείλουμε να ξανα-στερεώσουμε αυτά τα θεμέλια.Δηλ. την αγάπη προς τη πατρίδα και την ενσωμάτωση των αξιών στην καθημερινή μας ζωή.Στην αξιοπρέπεια.Στην αρχοντιά.Στη φιλαληλία.Στο φιλότιμο.
Να ξαναγίνουμε άνθρωποι.Γιατί ,κατά τον Μένανδρο,”ο άνθρωπος είναι χαριτωμένο πράγμα όταν πραγματικά είναι άνθρωπος”.
Να μη κλαίμε πάνω στο χυμένο γάλα.Αλλά να προσπαθούμε να το μαζέψουμε για να μη γλιστρήσουμε.Τα παγωμένα μας δάκρυα είναι η πατρίδα που δεν χάνεται.
Στο τέλος του βιβλίου του “Το Αϊβαλί, η πατρίδα μου” ο μεγάλος Φώτης Κόντογλου γράφει:”Ακατάλυτη ελληνική φύτρα.Ποτέ δεν θα ξεραθείς,ποτέ δεν θα πεθαίνεις.Σε κάθε καινούρια γέννα σε χαίρεται ο κόσμος,μα οι εχθροί σου τα κράζουνε στερνοπαίδια, ως που δεν αργείς να φέρεις άλλον δράκο και τότε αποσβολώνονται…”
Τη Παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε επανάληψη από το κανάλι της Ετ1 της συναυλίας του Κρητικομικρασιάτη Μίκη Θεοδωράκη στο τραγούδι με στίχους του Ελύτη “Της δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ και Μυρσίνη εσύ Δοξαστική μη παρακαλώ σας , μη λησμονάτε τη χώρα μου” σείστηκε από χειροκρότημα η κατάμεστη από παντός πολιτικής παράταξης, πρόσωπα.
Σε ελεύθερη ποιητική ερμηνεία και ο Ήλιος και η Μυρσίνη συνδέονται με την ορθόδοξη πίστη μας.Με την οποία η εθνική μας υπόσταση είναι συνδεδεμένη.Οι κατά καιρούς προσπάθειες αποσύνδεσης από νεόκοπους πολιτικούς απέτυχαν.
Να φοβάσαι τον άνθρωπο που δεν φοβάται τον Θεό.
Πάντως τα κατά καιρού ενωτικά στοιχεία ενώνουν τον λαό μας περισσότερο από κάποια άλλα γεγονότα που ενίοτε διχάζουν.
Ο εθνομηδενισμός προκαλεί και όχι άδικα τον εθνικισμό.
Όπως έχει αποκαλύψει στη βουλή την 14-6-2011 ο τότε πρόεδρος κ.Γ.Σούρλας με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ) δεν θα έπρεπε να στηθεί άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου επειδή ήταν κατακτητής και τον στείλαμε στους Σκοπιανούς.Οι οποίοι γέμισαν με Μεγαλεξάνδρους πλατείες και λεωφόρους.Τώρα τους «εκλιπαρούμε» να τα εξαφανίσουν.Μέχρι να συμφωνήσουμε.Αργότερα οι Σκοπιανοί ας κάνουν ότι νομίζουν…
Κι όμως σε πλατεία της Καβάλας υπάρχει άγαλμα του Αιγύπτιου σφαγέα Μοχάμετ Άλι, πατέρα του διαδόχου Ιμπραήμ, σφαγέα Κρητικών,Κασίων,Μεσολλογγιτών κ.α στα χρόνια της Επαναστάσεως του’21.
Επειδή η μάνα του Μοχάμετ ήταν Καβαλιώτισα.Όπως πρώην σκλάβες Ελληνίδες ήταν μανάδες αρκετών Οθωμανών αξιωματούχων και Σουλτάνων.
Δυστυχώς, όσο λιγότερη ιστορία γνωρίζουμε, τόσο περισσότερο πρόβατα είμαστε.Δυστυχώς κάποιων ο πολιτισμός σταματάει όταν σβήνει το ηλεκτρικό ρεύμα.
Ελπίδα μας η νεολαία μας,που οικειοποιείται το παρελθόν αλλά με το δικό τους τρόπο.
Τα παιδιά μας γνωρίζοντας γενικώς τον Μικρασιατικό πολιτισμό, αναζητούν να μάθουν περισσότερα για την Μικρασιατική τους ρίζα.Κι ευτυχώς αποκαλύπτουν ότι καλό εγκαταλείφθηκε από πρώην νέους και σημερινούς γέρους.
Παράδειγμα:Με πρωτοβουλία του εξαίρετου μουσικού Χρήστου Τσιαμούρη , πριν 10 χρόνια δημιουργήθηκε στο Ωδείο Αθηνών Σχολή εκμάθησης παραδοσιακής μουσικής και χορού.Για να μάθουν το έγχορδο μικρασιατικό “ούτι”δήλωσαν τότε 3 μαθητές .Σήμερα οι υποψήφιοι φθάνουν τους 3.000.Ύστερα από 10 χρόνια, η Πολιτεία ακόμη δεν χορηγεί Τίτλους Σπουδών.
Αβελτηρία δεν παρατηρείται μόνο σε άμεσα αναπτυξιακά έργα.Παρατηρείται και σε απλές αποφάσεις που δεν στοιχίζουν και δεν ψηφοθηρούν.Δυστυχώς το να είναι κανείς ανωφελής είναι σαν να είναι νεκρός.
Πολλοι Μικρασιάτες δεν ήξεραν γράμματα.Είχαν όμως μορφωμένη ψυχή.Στα πρώτα «Μετά-Καταστροφικά» χρόνια, εκεί στο Πειραιά, στα Λεμονάδικα ο υπαίθριος ψαράς πουλούσε σαρδέλλες.Έριχνε στο χάρτινο χωνί μερικές επιπλέον της οκάς.Έριχνε και στις γάτες.Έτσι εννοούσε τον πολιτισμό ο αγράμματος αλλά με μορφωμένη ψυχή Μικρασιάτης ψαράς.
Οι Μικρασιάτες είχαν υψηλό δείκτη πατριωτισμού και δημιουργικότητας.Πιστοποιείται σήμερα στις μικρές μας κοινωνίες.Όπως στην πόλη μας, τη Σητεία.Στη Δ.Ο.Κ.Α.Σ. Στις μουσικο-θεατρικές παραστάσεις.Σε συναφή πολιτιστικά δρώμενα.Παντού συναντάμε ακούραστα ,αξιέπαινα, δημιουργικά άτομα Μικρασιατικής καταγωγής.Εν όψει εκλογών δεν τα αναφέρουμε.Το επιβάλλει ο δογματισμός και η τακτική του Συλλόγου μας.Όμως αν τα αναζητήσετε δεν θα δυσκολευτείτε να τα βρείτε.
Ανεπιφύλακτα αναφέρουμε τον συμπαθέστατό μας «Μανούκο» (Μανώλη Μαρουκλή). Μετά τη «Καζάρμα» στο αμφιθέατρο του Παραδείσου θα διασκεδάζει με τους εκεί θιασώτες.Αυτούς που ομορφαίνουν τη ζωή μας τους αποκαλούμε με το μικρό τους όνομα.
Ο πολιτισμός της κωμόπολης, του χωριού, της μικρής κοινωνίας είναι η συνέχεια του αρχαίου μας πολιτισμού. Τα σκεύη οικιακής, αγροτογεωργικής χρήσης το καταμαρτυρούν.Με οποιοδήποτε κόστος η Πολιτεία πρέπει να διατηρήσει αυτόν τον πολιτισμό.
Ευτυχώς αρκετοί δήμοι της περιοχής μας έχουν αναλάβει αυτό το κόστος.Χρηματοδοτούν. Η χρηματοδότηση όμως να γίνεται αξιοκρατικά. Όχι μεροληπτικά, κατά συμπάθεια ή αντιπάθεια προσώπων και δεσμεύσεων.
Αφότου οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποδεσμεύτηκαν από τις πολιτικές συστοιχίες και τα «κομματικά δεσμά» ανταποκρίνονται ουσιαστικότερα στους σκοπούς και τη δράση που καθορίζει το «καταστατικό» του κάθε συλλόγου.Μακάρι να μη ξαναδηλητηριαστούν.
Τελειώνοντας να επαναλάβουμε «…Η Σμύρνη κι αν εκάηκε και γίνηκε βεράνι,μια Σμυρνοπούλα μοναχή πάλι την ξαναφτιάχνει».
Μια Σμυρνοπούλα με την ευρύτερη έννοια και η γιαγιά Φιλιώ Χαϊδεμένου.Έχοντας ζήσει σε τρεις αιώνες δημιούργησε στη Φιλαδέλφεια Αττικής το Μουσείο “Φιλιώ Χαϊδεμένου”.Εκπληρώνοντας την υπόσχεση της «Θα κάνω ότι μπορώ να μη ξεχαστεί η Μικρασία».
Λίγο πριν κι εκείνη περάσει στο αμφιθέατρο του Παραδείσου σε τ/φ επικοινωνία μας είχε παραγγείλει: «Να δώσεις χαιρετίσματα στη Σητεία,που την επισκέφτηκα 7μερο στην Κρήτη και να ΑΓΑΠΑΤΕ τη Μικρασία.Να ΜΗΝ την ΞΕΧΝΑΤΕ».

Δεν θα τη ξεχάσουμε γιαγιά Φιλιώ, γιατί είμαστε εσείς.

Γιώργος Αλεβίζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου