Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Μανώλης Λουτσέτης του Γεωργίου: ΚΡΗΤΙΚO ΠΕΛΑΓΟΣ


ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ    8-1-2019   Μανώλης Λουτσέτης του Γεωργίου

Αξιότιμοι κύριοι.

Θα κάνουμε μια σύντομη ενημέρωση για τις αλλαγές που έχουν γίνει στους γεωγραφικούς χαρακτηρισμούς των θαλάσσιων περιοχών γύρω από τη νήσο Κρήτη.

Να ξεκινήσουμε από το 2014 οπότε άρχισα αλληλογραφία με τα Υπουργεία και τις Υπηρεσίες του Κράτους για μετονομασία των γεωγραφικών χαρακτηρισμών των θαλάσσιων περιοχών γύρω από το νησί μας. Τους έλεγα από τότε τα παρακάτω :


Στα θρανία του Δημοτικού και του Γυμνασίου, μαθαίναμε από τα βιβλία και τους χάρτες του σχολείου μας , ότι το πέλαγος νότια της Κρήτης ονομάζεται Λιβυκό, και το πέλαγος βόρεια της Κρήτης ονομάζεται Κρητικό πέλαγος.

Υπάρχουν αναφορές για το Λιβυκό και το Κρητικό πέλαγος από την αρχαιότητα. Μιλάμε όμως για εκατοντάδες χρόνια πριν…

Μετά από πλήθος εγγράφων και επιστολών διαπιστώθηκε ότι οι ονομασίες και στις δύο αυτές θαλάσσιες περιοχές έχουν τώρα αλλάξει, και η θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Κρήτης ονομάζεται πλέον <νότιο Κρητικό πέλαγος - Ιεράπετρα >, και η θαλάσσια περιοχή βόρεια της νήσου Κρήτης ονομάζεται πλέον < βόρειο Κρητικό πέλαγος >.

Μπορεί στους χάρτες και στα σχολικά βιβλία να αναγράφονται ακόμη και σήμερα οι παλαιές ονομασίες, αλλά αυτό είναι θέμα χρόνου για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Τα αντανακλαστικά της Πολιτείας δεν είναι γρήγορα.

Και είναι κανείς να αναρωτιέται ανασκαλεύοντας στο μυαλό του τις ονομασίες από τα Ελληνικά Πελάγη. Μυρτώο, Θρακικό, Ικάριο, Καρπάθιο ! Ονόματα Ελληνικότατα!!!!

Σήμερα εν έτη 2019, και μετά από μαθήματα που έχουμε βιώσει σαν χώρα πληρώνοντας ακριβά ζητήματα όπως το Μακεδονικό, ίσως είναι η ώρα για να παρέμβει η Πολιτεία για να γίνουν γρήγορα οι απαραίτητες πλέον διορθώσεις στους χάρτες που κυκλοφορούν, και οι απαραίτητες διορθώσεις των σχολικών βιβλίων.

Διανύουμε εποχές δύσκολες , με την χώρας μας να βρίσκεται πολλές φορές στο μάτι του κυκλώνα. Την ίδια ώρα δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς την ΑΟΖ και τους Υδρογονάνθρακες στη Νότια Κρήτη, στο νότιο Κρητικό πέλαγος.

Όλα τα παραπάνω έχουν σχέση με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων πετρελαίου και υδρογονανθράκων. Κοιτάσματα φαίνεται να υπάρχουν και στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Οι προοπτικές φαίνεται να είναι άριστες και η αισιοδοξία υπέρμετρη. Δεν είναι απίθανο σε λίγα χρόνια η Ελλάδα να είναι ένας υπολογίσιμος παίκτης στο τραπέζι των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και σημαντικός ενεργειακός εταίρος. Και μακάρι…

Θα ήταν, όμως, άδικο και παράλογο για κάθε μη Έλληνα, που δεν γνωρίζει ιστορία και γεωγραφία, να βλέπει ή να ακούει στις ειδήσεις ότι η Ελλάδα αντλεί πετρέλαιο από το Λιβυκό Πέλαγος. Δηλαδή από το πέλαγος της Λιβύης, σαν να το αντλούμε στα κλεφτά, από ξένα χωράφια! Και όλοι γνωρίζουμε ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι εύκολο για τους πονηρά σκεπτόμενους να δημιουργήσουν θέμα, στηριζόμενοι σε ένα γεωγραφικό όρο.

Η ιστορία πρέπει να διδάσκει.

Αν ανατρέξει κάποιος στην εγκυκλοπαίδεια και στα σχολικά βιβλία για να διαβάσει τι ονομάζουμε < Πέλαγος >,τότε θα δει ότι :

< Ως πέλαγος χαρακτηρίζεται η πέραν της όποιας ακτής απλωμένη θαλάσσια έκταση μικρότερη όμως εκείνης της Θάλασσας και της οποίας όμως αποτελεί μέρος (π.χ. Μεσόγειος ΘάλασσαΑιγαίο ΠέλαγοςΣαρωνικός Κόλπος).

Έτσι η θάλασσα περιλαμβάνει εκτός τις επιμέρους θάλασσες και Πελάγη. Κάθε δε Πέλαγος περιλαμβάνει Κόλπους και κατώτερες ακτογραφικές διαβαθμίσεις.

Γενικά το πέλαγος λαμβάνει ονομασία εκείνη της κύριας ακτής που περιβρέχει ή από ιστορικού γεγονότος που συνέβη σε αυτό.


Σύμφωνα με τα παραπάνω το πέλαγος γύρω από όλη τη νήσο Κρήτη έπρεπε να ονομάζετε Κρητικό πέλαγος.


Γνωρίζοντας αυτά ξεκίνησα το 2014 αλληλογραφία με τα Υπουργεία για τη μετονομασία του Λιβυκού πελάγους, με τον γεωγραφικό χαρακτηρισμό < νότιο Κρητικό πέλαγος > παρακινούμενος από το φίλο Νίκο Χαρκιολάκη, και από ένα δημοσίευμα της εφημερίδος Πατρίς του 2013 που το είχε γράψει ο κ. Βαγγέλης Σαμαράκης.

Έγγραφο του 2014 της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, απαντώντας σε σχετική επιστολή μου προς τα Υπουργεία, λέει ότι οι γεωγραφικοί χαρακτηρισμοί των θαλάσσιων περιοχών γύρω από τη νήσο Κρήτη έχουν αλλάξει εδώ και 15 χρόνια και λέει ότι:

α. Η θαλάσσια περιοχή βόρεια της νήσου Κρήτης ονομάζεται πλέον < βόρειο Κρητικό πέλαγος > αντί της παλαιάς ονομασίας που ήταν < Κρητικό πέλαγος > , και

β. Η θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Κρήτης ονομάζεται πλέον <νότιο Κρητικό πέλαγος > , αντί της παλαιάς ονομασίας που ήταν <Λιβυκό πέλαγος >.

Υπάρχει επίσης από το 2015, αλληλογραφία σε εξέλιξη με το Υπουργείο Παιδείας για τη διόρθωση των σχολικών βιβλίων, και ποιο πρόσφατη πριν ένα χρόνο, που εκκρεμεί ακόμη η λήψη απόφασης.

Μπορεί στους χάρτες και στα σχολικά βιβλία να αναγράφονται ακόμη και σήμερα οι παλαιές ονομασίες, αλλά αυτό είναι θέμα χρόνου για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Τα αντανακλαστικά της Πολιτείας δεν είναι γρήγορα.

Από το Δεκέμβριο του 2015 ξεκίνησα αλληλογραφία με το κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας , με θέμα το νότιο Κρητικό πέλαγος. Αφορμή δόθηκε από ένα δελτίο τύπου του Υπουργείου Άμυνας που αναφερόταν σε κοινές ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου στο <Λιβυκό πέλαγος >. Επειδή όμως η ονομασία αυτή έχει αλλάξει ζήτησα από το κ. Υπουργό :

α. Να διορθώσει το σχετικό δελτίο τύπου, κάτι το οποίο έγινε αποδεκτό και διορθώθηκε στη σωστή ονομασία < νότιο Κρητικό πέλαγος>.

β. Να μεριμνήσει για το συντονισμό των λοιπών Υπουργείων, στη χρήση των σωστών γεωγραφικών όρων. Και αυτό έγινε αποδεκτό και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέλαβε το συντονισμό, ενημερώνοντας τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών για τα περαιτέρω.

γ. Να με ενημερώσει για τους γεωγραφικούς χαρακτηρισμούς των θαλάσσιων περιοχών γύρω από τη νήσο Κρήτη, που χρησιμοποιούνται στα σχέδια και στους χάρτες από τα Γενικά Επιτελεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.



Για τα παραπάνω στο από 3-6-2016 έγγραφο του το ΓΕΕΘΑ , απαντώντας στη σχετική επιστολή μου προς το κ. Υπουργό, αναφέρει ότι:


Για τις θαλάσσιες περιοχές βορείως και νοτίως της νήσου Κρήτης, το ΥΠΕΘΑ θεωρεί αποδεκτές και χρησιμοποιεί στους χάρτες και στα σχετικά έγγραφα τις παρακάτω ονομασίες :

α. << Κρητικό πέλαγος > και < βόρειο Κρητικό πέλαγος > για τη θαλάσσια περιοχή βορείως της νήσου Κρήτης.

β. <Λιβυκό πέλαγος > και <νότιο Κρητικό πέλαγος >για τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της νήσου Κρήτης .

Επίσης διαβεβαιώνει ότι η χρήση των παραπάνω ονομασιών δεν δημιουργεί απολύτως κανένα πρόβλημα στη σχεδίαση ,εκτέλεση και συντονισμό διακλαδικών επιχειρήσεων.

Υπάρχει όμως ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα που ακόμη να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, και ενημερώνω εγώ τον κόσμο μέσα από ειδική σελίδα που δημιούργησα στο fb, < https://www.facebook.com/groups/mloutsetis/ > παρουσιάζοντας όλους τους επίσημους χάρτες που αφορούν την θάλασσα της Κρήτης, καθώς και όλη τη σχετική αλληλογραφία

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος , παρακαλώ θερμά όσους ασχολούνται με την εκτύπωση χαρτών η’ τη χρήση γεωγραφικών όρων σε οποιανδήποτε μορφή, όπως συμβουλεύονται την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού, η’ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας , αν δεν δέχονται τα παραπάνω.

Είμαι Κρητικός , γεννήθηκα δίπλα στο κύμα του νότιου Κρητικού πελάγους, και είμαι Σμήναρχος εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας και έχω ξεκινήσει εδώ και 5 χρόνια εκστρατεία για την ορθή ονομασία της θαλάσσιας περιοχής γύρω από τη νήσο Κρήτη.

Εδώ και 5 χρόνια δίνω αγώνα μέσω επιστολών σε κρατικές υπηρεσίες, για τη μετονομασία του Λιβυκού πελάγους σε νότιο Κρητικό πέλαγος.

Η μετονομασία αυτή έχει συμβεί από το 1999 σε υπηρεσίες, (πχ Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού) , Βουλή των Ελλήνων και επίσημους Ελληνικούς χάρτες (ΕΜΥ), όμως το ίδιο δεν ισχύει ακόμη για τα σχολικά βιβλία.

19 χρόνια λοιπόν μετά την επίσημη μετονομασία του πελάγους σε νότιο Κρητικό, σχολικά και όχι μόνο βιβλία συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον όρο “Λιβυκό”.

Εκτός από την αποστολή επιστολών προς το Υπουργείο Παιδείας έχω στείλει πλήθος επιστολών και σε εκδοτικούς οίκους. Επίσης έχω δημιουργήσει μια ομάδα στο Facebook https://www.facebook.com/groups/mloutsetis/ με την οποία ενημερώνω το κόσμο για την ορθή ονομασία των γεωγραφικών χαρακτηρισμών των θαλάσσιων περιοχών γύρω από τη νήσο Κρήτη. Στην ομάδα αυτή και στην ένδειξη <αρχεία> υπάρχει πλήθος αλληλογραφίας με τα Υπουργεία για ενημέρωση των πολιτών.




Με εκτίμηση

Μανώλης Λουτσέτης, του Γεωργίου

Σμήναρχος Ε.Α.
8-1-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου